Als de koelkast te vol is, kan de luchtstroom in de kast worden geblokkeerd. Als er in bepaalde delen van de koelkast geen koele lucht komt, verwijder dan een aantal items uit de koelkast en zorg dat de luchtstroom niet wordt belemmerd.
Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten. Lukt het niet om bij de poten te komen? Vraag iemand om de koelkast zeer licht achterover te kantelen.
Is de temperatuur in de koelkast steeds te hoog of te laag en kun je dit niet oplossen via de temperatuurregelaar of met een schoonmaakbeurt? Dan is je koelkast waarschijnlijk echt stuk.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden. De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is.
Tjilpen of piepen kan bijvoorbeeld wijzen op een versleten ventilatiemotor van de verdamper. Ook kunnen bij een luidruchtige koelkast de motorlagers van de ventilatiemotor van de condensator zijn versleten. Wat betreft de compressor is het normaal dat deze meer geluid kan maken wanneer hij ouder wordt.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Het beste antwoord. Ja, door kortsluiting zal het brandbaar gedeelte even branden en dan uitdoven.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Hou de afvoer daarom goed schoon. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.
Tijdens het koelproces komt er condens in de ruimte die op de achterwand in ijs verandert. In de ontdooifase lopen deze druppeltjes naar beneden in een gootje. Dit gootje bevat een gaatje waardoor het water afgevoerd wordt naar een bakje bovenop de compressor. Door de warmte van de compressor verdampt het water.
Maak de koelkast goed schoon. Stel de thermostaat opnieuw in. Controleer de temperatuur. Zorg voor een volle koelkast.
Ik heb hetzelfde probleem gehad en inderdaad moet je voor harde reset de knop vacation mode en de power freese knop 10 seconden indrukken. De display werkt dan terug.
Een koelkast verplaats je bij voorkeur staand met een steekwagen of tilband. Wanneer je hem schuin of liggend verplaatst, komt er olie in de compressor terecht, wat schade aan je koelkast veroorzaakt. Zodra de koelkast op de gewenste plek staat, sluit en zet je het apparaat aan.
Nieuwe koelkast
Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
De condensor zit meestal aan de achterzijde van de koelkast. Het verwarmde gas komt hierin terecht en gaat vervolgens condenseren. Dat betekent dat het overgaat van gas naar vloeibaar. De condensor vind je aan de achterkant of onderzijde van het apparaat.
Water dat ontdooit stroomt naar de opvangbak. De opvangbak bevindt die zich meestal onder in de koelkast. Als de koelkast niet stevig recht staat, kan er water uit de opvangbak lekken. Beweeg de koelkast langzaam heen en weer om te zien of deze in stevig staat.
Het kan zijn dat uw koelkast lekt omdat het afvoergootje of de openingsgaatjes verstopt zijn. Aan de achterwand van de koelkast zit vaak vocht. Dit vocht ontstaat door condensatie tijdens het koelen. Wanneer de thermostaat op de juiste temperatuur is zal de koelkast automatisch uit gaan.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Maar Milieu Centraal gelukkig wel. Volgens hen verbruikt een gemiddelde koelvriescombinatie van 15 jaar oud jaarlijks 380 kWh."
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.