In principe kan een kind van 7 jaar niet 's avonds alleen thuis zijn. In de Nederlandse wet staat niet vastgelegd wat de leeftijd is waarop een kind alleen thuis gelaten mag worden. Er is een wet is die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten.
Het is in Nederland niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten. In artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht staat echter wel dat het verboden is om iemand 'tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging' je verplicht bent 'in hulpeloze toestand' achter te laten.
Er is geen wet die zegt vanaf welke leeftijd je je kind alleen thuis mag laten. Wel verbiedt Het Wetboek van Strafrecht (artikel 255) het 'in hulpeloze toestand' achterlaten van een kind. Oftewel: zolang je kind nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen (handelsbekwaam zijn heet dat), mag je hem niet alleen thuislaten.
9-10 jaar: liever niet alleen thuis laten, en anders maximaal 30 minuten bij daglicht. 11-12 jaar: je kind alleen thuis laten voor maximaal 2 uur bij daglicht of vroege avond. 13-15 jaar: alleen thuis laten kan prima, maar niet 's nachts.
Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn kinderen in staat om alleen naar school te fietsen wanneer ze 9 of 10 jaar oud zijn. Op deze leeftijd kunnen kinderen snelheden en afstanden goed inschatten. Dit maakt ze in staat om veilig zelf te kunnen fietsen.
Volgens de Belgische wetgeving is een kind alleen thuis laten niet strafbaar. Een kind jonger dan twaalf alleen achterlaten in de auto is dat wél. Je blijft aansprakelijk voor je kinderen tot ze achttien zijn. Alles wat ze doen, valt dus onder jouw verantwoordelijkheid, ook als je er niet bij bent.
Je moet als gastouder 18 jaar of ouder zijn en Nederlands, Fries of een andere erkende streektaal met de kinderen kunnen speken.
Vanaf 6 jaar: vanaf 6 jaar kunnen de meeste kinderen wel alleen buitenspelen in de buurt. Dit is ook de leeftijd waarop je kun gaan oefenen om je kind alleen op pad te laten gaan naar een vriendje of school, als dit niet te ver weg is.
In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. De wet zegt alleen dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen thuis mag laten.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Gemiddeld gaat een kind tussen de 4 en 6 jaar tussen 19.00 en 19.30 uur naar bed. Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur.
Ze waarschuwt ook dat ouders niet te naïef moeten zijn om hun kind al op jonge leeftijd er alleen op uit te sturen. "Vroeger was de sociale controle een stuk groter. Maar over het algemeen zou ik zeggen dat een kind een jaar of 12 moet zijn voor je het alleen op pad moet sturen."
Richtlijnen en advies
Een kind tot zeven jaar wordt gezien als hulpbehoevend, en deze mag dan ook nooit alleen blijven. Zelfs niet overdag voor een korte tijd, en ook niet in de auto, op het schoolplein buiten schooltijd, of in de speeltuin.
Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.
Hoeveel je betaalt is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppas. Maar ook of de kinderen al in bed liggen als de oppas komt, of dat de oppas ze naar bed moet brengen en mee-eet. Een bedrag tussen de € 3,25 en € 5,40 per uur is een richtlijn.
De minimumleeftijd om op te passen via ons is 16 jaar oud
Je kan je wel gewoon inschrijven als je nog geen 16 bent, dan kan je meteen starten als je jarig bent geweest!
Wat kost Sitly? Registreren doe je gratis en vrijblijvend. Ook kun je gratis zoeken, filteren en profielen bekijken. Berichten van anderen kun je gratis inzien en gratis beantwoorden.
Voor alleenstaande moeders (en vaders) mag je in 2022 niet meer dan 32.500 euro verdienen en niet meer dan 31.747 euro aan vermogen hebben.
Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken. Tot 18 jaar zijn kinderen minderjarig.
Maar wanneer is een kind eigenlijk zelfstandig genoeg om alleen naar school te gaan? De meeste kinderen kunnen als ze 8 of 9 jaar zijn alleen naar school fietsen, schrijft Ouders van Nu, 'maar ieder kind heeft zijn eigen tempo'.