Heerlijk om geen luiers meer te hoeven verschonen, maar toch zien veel ouders er tegenop: zindelijkheidstraining. Toch kunnen kinderen al vroeg zindelijk worden, vertelt psycholoog Debby Mendelsohn in een podcast van Ouders van Nu.
Lichamelijk zou een kind van anderhalf jaar al klaar zijn om te beginnen met zindelijk worden. De meeste kinderen krijgen pas interesse voor zindelijkheid tussen de twee en de drie jaar. Rond de drie jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk.
Kinderen worden tegenwoordig een jaar later zindelijk dan 50 jaar geleden. Toch kun je ook nu nog je kinderen met 1,5 jaar uit de luiers hebben. Maar lang niet iedereen weet nog hoe je je kinderen op een leuke manier zindelijk kan maken.
Zindelijk worden heeft te maken met het voelen van je eigen lichaam, je moet erop letten wat je bij jezelf voelt. Voor het eerst komt er een soort scheiding tussen het boven- en onderlichaam. Wat er van boven ingaat is lekker en goed. Wat er van onderen uitkomt is vies en moet weg.
Begin bijvoorbeeld met één tot drie keer per dag. Kijk wat het beste past in het ritme van jouw gezin. Doordat je kind regelmatig op het potje zit, zal hij niet zo vaak nog een keer extra hoeven. Moet hij toch een keer, dan geeft hij dat waarschijnlijk zelf aan, bijvoorbeeld door het potje naar je toe te brengen.
De meeste kinderen worden overdag zindelijk tussen de 2 en 4 jaar. 's Nachts zonder luier slapen kan dan nog een stuk lastiger zijn. Meestal wordt de overstap naar slapen zonder luier pas gemaakt als een kind overdag stabiel zindelijk is.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Je voelt de inco bij de eerste plas al zwaarder worden en daardoor is het gevoel ook anders. Hoe meer je plast, hoe harder en zwaarder de inco lijkt te worden.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard.
Het is belangrijk te voorkomen dat het plassen en poepen op het potje een machtsspelletje wordt. Dit doe je door rustig en neutraal te reageren wanneer je kindje niet op het potje wil. Leidt je kindje even af met iets anders en probeer het later opnieuw. Dwing je kind niet om op het potje te gaan.
De signalen die een kind geeft zijn belangrijker om dit moment te bepalen dan een vaste leeftijd of start van de kleuterschool. Een kind is klaar om zindelijk te worden als hij of zij: begrijpt dat pipi of kaka in het potje hoort. voelt dat hij of zij pipi of kaka moet doen en dit kan ophouden tot het potje.
Stop met luiers gebruiken
Zeg bijvoorbeeld dat het pak luiers dat je nu hebt, het laatste pak is en dat het daarna tijd is om op het potje te gaan. Herhaal dit als het pak bijna leeg is en kijk wat er gebeurd. Een gewaagde zet, maar vaak is er niet meer nodig dan uitleg en een gepland moment om te stoppen.
De ideale leeftijd om te beginnen met een plaspotje en zindelijkheidstraining is tussen de 18 en 20 maanden. Op dat moment is het dus handig om een potje in huis te hebben.
Laat je kindje zonder luier op het potje zitten gedurende een paar minuten, met tussenpozen van twee uur, maar ook 's morgens en direct na het dutten. Voor jongens is het best om ze zittend te leren plassen. Blijf bij je kleintje en lees samen een boekje of speel wat terwijl hij of zij zit.
Op de leeftijd van 20-30 maanden kunnen de meeste kinderen aangeven dat ze gepoept hebben of moeten poepen. De meeste kinderen zijn met de leeftijd van 2,5-3 jaar overdag droog en met de leeftijd van 3-4 jaar 's nachts droog. Een kind kan eerst 's nachts droog zijn en daarna overdag.
Overigens zijn er mensen die dit om die reden juist geen goed idee vinden, want een kind half slapend laten plassen betekent dat hij zich er niet bewust van is, en dat werkt dan dus niet bevorderlijk voor het proces. Echter, het vergroot de kans op een droge nacht aanzienlijk.
Bij angst voor poepen kunt u structuur bieden door na ieder eetmoment het kind minimaal vijf minuten op de wc te laten zitten. Op deze manier wordt het normaal. Als uw kind wel aangeeft dat het moet poepen maar het niet durft op de wc kunt u afspreken dat het dan tijdelijk een luier om mag tijdens het poepen.
500 tot 640 euro jaarlijkse luierkosten
De prijs van luiers varieert volgens de winkel waar je aankoopt, het merk dat je verkiest én de verpakkingshoeveelheid. Gemiddeld kost één luier tussen de 0,20 en 0,25 euro. Wanneer we dit vertalen naar een jaarkost spreken we over 500 tot 640 euro.
Pamper luiers kosten 30 cent per luier: 766,50 euro per jaar. Huggies luiers kosten 22,5 cent per luier: 574,87 euro per jaar. Kruidvat of huismerk luiers kosten zo'n 15 cent per luier: 383,25 per jaar.
De verloskundige: niet meer 's nachts verschonen maar foppen
Zijn geboortegewicht was hoog en omdat hij nu al aankomt, is een schone luier om de drie uur echt niet meer nodig. Wij kunnen hem het beste voortaan om de vier uur verschonen en hem een wat dikkere luier geven.
Sommige peuters plassen zelfs nog veel meer. Maar dat is tegelijkertijd ook goed nieuws. Al deze 'ongelukjes' zorgen er namelijk voor dat hij of zij het gevoel van aandrang leert herkennen. Als een peuter zo'n 20x per dag plast kun je dus goed oefenen.
Ook een potje (tijdelijk) in de slaapkamer zetten kan helpen als het heel snel moet gaan. Leek het te lukken zonder luier 's nachts en heb je het ene ongelukje na het andere? Aarzel dan niet om de luier terug te introduceren. Misschien lukt het binnen enkele weken wel zonder.