Rauwe schaal- en schelpdieren. Rauwe of voorverpakte gerookte vis zoals sushi en gerookte zalm. Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelf- gemaakte mayonaise of tiramisu (uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig).
Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.
Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt, na tweeënhalf uur 95%. Over het algemeen geldt dus dat des te langer je een gerecht verhit, des te lager de uiteindelijke alcoholhoeveelheid.
Iedereen die wel eens in Italië in een familierestaurant heeft gegeten, weet dat de lokale famiglia tot laat in de avond van spijs en drank geniet.
In één bonbon zit zo'n 0,6 milliliter alcohol van 96 procent. „Je zou ongeveer 42 kersenbonbons moeten eten om op de hoeveelheid van een halve liter bier (van 5 procent) te komen.”
Het beste antwoord
Niet alle Belgische likeurpralines bevatten evenveel alcohol: afhankelijk van het merk gaat het om ongeveer 0,5 tot 0,7 gram per stuk. Je blaast positief bij een alcoholtest als er 0,22 mg alcohol te vinden is in de lucht die je uitademt. Dat komt overeen met een halve gram alcohol per liter bloed.
Wil je er teut van worden: je moet ongeveer 42 stuks verorberen om de hoeveelheid alcohol van een halve liter bier binnen te krijgen. Uiteraard is het afhankelijk van wie het eet. Lichte mensen worden sneller aangeschoten dan wat zwaardere mensen.
Als je zwanger bent bestaat er namelijk geen 'veilige hoeveelheid alcohol' die je kunt drinken. Alleen door helemaal geen alcohol te drinken voorkom je de problemen die de alcohol kan veroorzaken voor de zwangerschap of het ongeboren kind.
Van kaasfondue wordt je niet dronken. Bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken. Alcohol kookt al bij 70 graden, tegen de tijd dat de wijn 'echt' kookt is de alcohol er dus al uit. Je kunt er dus rustig nog een lekkere witte wijn bij drinken!
"Een alcoholische drank brandt pas vanaf een alcoholpercentage van ruim 30 procent. Wijn en bier zijn bijvoorbeeld niet brandbaar, whisky wel", legt Dekker uit. Het vuur bij het flamberen zal daarom doven als het alcoholpercentage onder de 30 procent komt. Dat betekent dus niet dat er geen alcohol meer aanwezig is.
Normaal gesproken kook je de peertjes in wijn, maar om ook rekening te houden met kinderen, kook je ze met dit recept in bessensap. Superlekker en de kids zullen er zeker weten van smikkelen. Lekker om te eten met gewokte spruitjes, eendenborst en aardappelpuree.
Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest ('distilleren'). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term 'stoken') waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.
Alcohol ontstaat door gisting van de suikers die van nature in granen en fruit zitten. Gistcellen zetten die suikers om in alcohol. De alcohol die geschikt is voor consumptie heet ethylalcohol (ethanol).
Altijd lekker deze tiramisu, een klassiek italiaans recept waarbij als drank van origine marsalawijn wordt gebruikt. Wij kiezen voor Amaretto omdat we dat echt het lekkerste vinden. Maar je kan naar eigen smaak lekker experimenteren met bijvoorbeeld rum, cognac, advocaat, Grand Marnier, Limoncello of Tia Maria.
De enige echte winnaar van de tiramisu-test is geworden: Milbona tiramisu van de Lidl! Deze tiramisu steekt er met kop en schouders boven uit. Er wordt door het testpanel vooral gezegd dat de romigheid van dit toetje zo opvalt. Daarnaast is bij veel andere merken de alcoholsmaak te overheersend.
'Dronken worden is niet mogelijk' 'Je kan niet dronken worden van een portie tiramisu', zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. 'Je zou echt al gigantisch veel tiramisu moeten eten vooraleer je wat alcohol in het bloed zou kunnen meten. En dan zou je nog maar 0,1 of 0,2 promille blazen.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Dronken van kersenbonbons, kan dat? Het is onwaarschijnlijk dat de kersenbonbons hebben geleid tot de positieve test. Hypothetisch is dat mogelijk als iemand net voor het blazen een sterke bonbon heeft gegeten. Er blijft dan een hoge concentratie alcohol in de mond, maar die verdwijnt na een paar minuten.
Er zat immers een beetje alcohol in! Voor deze kersenbonbons gebruikte ik een kersenwijn (Aldi) die ik leende van mijn buurvrouw. Niet zo heel sterk qua alcohol maar wel lekker van smaak. Voor een echt goede alcoholsmaak kun je het beste kersenlikeur of kirsch gebruiken.
Dat alcohol vluchtig is hoeven we je vast niet te vertellen, maar zo vluchtig nu ook weer niet. Uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw bleek dat er in een stoofschotel na 15 minuten nog 40 procent alcohol in zit. Na een uur is dat ongeveer 25 procent en na 2,5 uur vijf procent.
Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar. Wil je de peren weer ontdooien, doe dat dan door ze uit de vriezer te halen en ze rustig op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de stoofperen vervolgens in het kookvocht in een pannetje of de magnetron opwarmen.
Stoofperen zijn ideaal om van te voren te maken. Zo kan je stoofpeertjes een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Je kan ze dan direct koud serveren of natuurlijk even opwarmen op een laag vuur.