Signalen dier er op wijzen dat je katten vriendjes zijn:
ze wassen elkaar (zonder dat ze elkaar bijten) ze wrijven met hun lichaam of kin langs elkaar. ze slapen samen waarbij ze elkaar aanraken. ze spelen samen (hierbij hebben ze hun nagels in, ze maken geen geluid, ze wisselen elkaar af bij het najagen)
Voer de katten en speel met ze, zodat ze elkaar met iets positiefs associëren. Als de katten rustig reageren, mogen ze bij elkaar komen. In het begin mogen katten alleen onder toezicht met elkaar omgaan. Laat katten geen kattenbak, slaapplaats, voedsel- en waterbak delen om conflicten en concurrentie te vermijden.
Het kan natuurlijk even duren voordat katten aan elkaar gewend zijn. Het hangt per stap af hoe lang dit duurt en je dus over kunt gaan naar een volgende stap. Er zijn katten die binnen een paar dagen aan elkaar gewend zijn. Maar het ook wel weken of zelfs maanden duren voordat de katten elkaar accepteren.
Zorg ervoor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Wrijf een doekje over de wang van de ene kat en laat dit aan de andere kat ruiken. Herhaal dit een paar keer, zodat de katten elkaars geur leren kennen. Je kan ook een voorwerp ruilen, zodat de katten daaraan kunnen snuffelen.
Het kan een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat ze elkaar accepteren afhankelijk van hun persoonlijkheid. Een nieuwe kat is natuurlijk hartstikke leuk, maar vergeet niet om ook de andere kat(-ten) genoeg aandacht te geven, zodat alles zoveel mogelijk hetzelfde is, zoals het was.
Katten die schrikken – vooral onzekere katten – blazen, zowel naar mensen als naar andere katten. Katten kunnen bovendien blazen als je ze ergens aanraakt waar ze pijn hebben. Er zijn katten die blazen voordat ze gaan overgeven. In al deze gevallen kan een kat ook grommen, met name als de angst of de pijn erg hevig is.
Houd om te beginnen beide katten apart. Geef je nieuwe kat een eigen kamer waar hij zich een paar dagen kan nestelen met zijn eigen voer- en waterbakje, warme slaapplek en een kattenbak. Terwijl de nieuwe kat zich in zijn kamer nestelt, begin je zijn geur aan je bestaande kat te introduceren.
Hoe lang je een kat alleen thuislaat, is natuurlijk afhankelijk van de kat zelf, wat hij gewend is en van bovengenoemde symptomen van verlatingsangst. Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten.
Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn.
Een kat is territoriaal. Dit betekent dat zijn eigen veilige plek erg belangrijk voor hem is. Een andere kat of kitten zal door je eigen kat snel als indringer worden gezien. Katten houden niet van andere katten in hun territorium dus het is belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat.
Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Als je meerdere katten hebt, moeten ze elk een eigen mandje hebben. Katten hebben namelijk ruimte nodig, zeker in zo'n stressvolle situatie.
Lichaamstaal bij begroeten
De katten hebben dan eerst neus-neus contact, waarbij elkaars geur wordt geroken. Geur is voor katten een belangrijke kennismaking. Vervolgens wrijven zij de koppen en de lichamen tegen elkaar en uiteindelijk ruiken zij onder elkaars staart.
Het voornaamste voordeel van het hebben van twee katten, is dat ze elkaar gezelschap kunnen houden wanneer u niet thuis bent. Wanneer u voor uw werk een groot deel van de dag weg bent kan uw kat zich gaan vervelen. Twee katten houden elkaar gezelschap en dit helpt verveling en neerslachtigheid te voorkomen.
Op het verlies van een maatje zijn grofweg drie typen reacties waar te nemen. De achtergebleven kat verandert niet in zijn gedrag, er is nauwelijks of geen reactie waar te nemen;De achtergebleven kat vertoont zoek- en stressgedrag.
Een kat heeft razendsnel door dat miauwen de allerbeste manier is om aandacht te krijgen. Katten praten eigenlijk nooit met elkaar. Zij communiceren door middel van geur en lichaamstaal. Je kat communiceert via miauwen en andere geluiden, in combinatie met lichaamstaal.
Extra spinnen en uitrekken als je thuiskomt, dit is een duidelijk teken dat je kat blij is om je te zien. Je kat volgt je door het huis. Soms wrijft hij daarbij tegen je benen. Opwinding, sommige katten lijken opgewonden als je terugkomt.
Een relaxte houding
Als je kat slaapt met haar pootjes onder haar lijf dan voelt ze zich helemaal thuis. Een geïrriteerde kat zal haar poten strekken en de haren op haar rug recht overeind zetten. Een kat met een goed humeur zal zich niet zo groot maken om er kleiner en niet bedreigend uit te zien.
Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden. Ze raken immers in de war en begrijpen niet waarom hun soortgenoot nu plots weg is. Het snuffelen aan het lichaam van een overleden maatje kan katten helpen bij de rouwverwerking.
Er lijkt geen vast stramien te zijn hoe katten reageren op het verlies van een metgezel of een bepaalde tijdsduur waarbinnen hij dit doorloopt. Sommige katten doorlopen het hele proces in een paar dagen, anderen slaan de passieve fase gewoon over. Enkelen zijn weken uit hun gewone doen, en soms zelfs maanden.
Hoelang kan dit eigenlijk duren? Elke situatie is anders. Het kan een dag of 2 tot zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. En het kan zelfs maanden duren voordat katten echt ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid.
Op de vraag of je een kat beter alleen of samen kunt houden, is dus geen eenduidig antwoord. Kijk goed naar het gedrag van je kat en wees ook kritisch naar jezelf. Wanneer jij veel van huis bent en weinig aandacht hebt voor jouw dier, overweeg dan een maatje, zodat je kat zich niet hoeft te vervelen.