Bij milde hoestklachten kan het zijn dat de kat maar één of een paar keer per dag hoest. Bij erge klachten kan het zijn dat de kat erg vaak hoest en soms ook moeite krijgt met ademen. Veruit de meest voorkomende oorzaak van chronische hoesten bij de kat is astmatische bronchitis.
Een hoestende kat is niet gewoon. Het is daarom belangrijk dit in de gaten te houden en bij aanhoudend hoesten met de kat naar de dierenarts te gaan. Katten kuchen of hoesten soms als de luchtwegen even geïrriteerd zijn. Dat is niet meteen alarmerend.
In tegenstelling tot bij de hond, zijn hartproblemen bij de kat zelden de oorzaak van het hoesten. Voorbeelden van oorzaken die hoesten veroorzaken, zijn: astma (bronchitis), longontsteking, longworm en tumoren. Ook zien we regelmatig dat er een vreemd voorwerp, zoals een grasspriet, irritatie en hoesten veroorzaakt.
De verschijnselen van een longontsteking kunnen wisselen van een zachte, voorzichtige hoest tot een harde, productieve hoest. De verschijnselen kunnen gepaard gaan met sloomheid en een slechte eetlust. Soms zijn de klachten mild, maar een dier kan ook ernstig benauwd zijn en blauwe slijmvliezen hebben.
De verkouden kat. Niesziekte is de belangrijkste besmettelijke reden voor een voorbijgaande verkoudheid bij de kat. Als de problemen binnen twee weken niet verdwijnen, heeft de kat mogelijk last van een vreemd voorwerp, vergroeiingen, poliepen, tumoren, allergieën of schimmel.
Chronisch niezen of verkoudheid bij de kat
Katten kunnen chronisch niezen, snotteren en/of oogontstekingen krijgen. Dit kan soms ook gepaard gaan met bloedverlies via de neus. Katten die chronisch niezen kunnen soms ook periodes hebben waarin er minder klachten zijn.
Vaak komen ooginfecties in de vorm van conjunctivitis samen voor met infecties van de bovenste luchtwegen. Deze verschijnselen samen worden de ´kattengriep´ genoemd, en worden veroorzaakt door een aantal verschillende infecties. Meestal omvat dit het feline herpesvirus type 1 (FHV) en het feline calcivirus (FCV).
In tegenstelling tot bij de hond, zijn hartproblemen bij de kat zelden de oorzaak van het hoesten. Voorbeelden van oorzaken die hoesten veroorzaken, zijn: astma (bronchitis), longontsteking, longworm en tumoren. Ook zien we regelmatig dat er een vreemd voorwerp, zoals een grasspriet, irritatie en hoesten veroorzaakt.
Astma, astmatische bronchitis, of chronische bronchitis bij de kat is een aandoening van de longen en luchtwegen (bronchiën). Het is een veel voorkomende aandoening bij de kat. De symptomen kunnen mild tot zeer ernstig zijn. Behandeling is vaak (levenslang) nodig.
Het wordt veroorzaakt door een geïrriteerde keel ziet er eng uit, maar is gelukkig onschuldig. De keel van een hond of kat kan onder andere geïrriteerd raken bij verkoudheid of door schrokkend eten. De hond of kat rekt de hals en maakt een snurkend geluid.
Een benauwde kat kan moeilijk ademhalen. U kunt dit herkennen aan een piepend geluid tijdens het ademen, het heftig samentrekken of het op en neer bewegen van de buik tijdens het ademenhalen, of als uw kat opeens met open bek ademhaalt.
Hoe vaak heeft een kat een haarbal? Katten kunnen ongeveer een keer per maand een haarbal produceren. Ze mogen af een toe een haarbal krijgen. De meeste haren die je kat tijdens de verzorging inslikt, gaan zonder problemen door het spijsverteringsstelsel en met de ontlasting naar buiten.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Wat is Bordetella? Bordetella bronchiseptica is een bacterie die bij katten luchtweginfecties kan geven. Deze bacterie is ook bekend als onderdeel van Besmettelijke hondenhoest (voorheen Kennelhoest) bij de hond. Honden die hiermee besmet zijn, vormen ook een risicofactor voor katten.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Verandering in gedrag
Uw kat laat zich bijvoorbeeld niet meer graag aanraken of komt juist ineens heel erg vaak om aandacht vragen. Uw kat kan bijvoorbeeld ook ineens defensief worden, oftewel ruzie zoeken met andere huisdieren. Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren.
Hij kan bijvoorbeeld ineens minder gaan spelen met zijn speeltjes, of zich niet meer interesseren wat er om zich heen gebeurt. Ook weinig of niks eten en spontaan onzindelijk worden, kunnen ziekte symptomen zijn. Houd het voerbakje van je kat goed in de gaten.
Het aanbieden van meer ligplekken, eet-, drink- en kattenbakken en verstopplaatsen op veilige plaatsen kan helpen. Als de stress van tijdelijke aard is, bijvoorbeeld werklui die in huis aanwezig zijn, kan het tijdelijk uit huis plaatsen van de kat soms helpen.
Symptomen van longworm bij je kat zijn onder meer een aanhoudende hoest, piepende ademhaling en niezen (vooral na inspanning). De neus kan snotterig zijn en de kat kan ademhalingsmoeilijkheden hebben. Deze symptomen komen echter ook bij andere ziektes voor.
De niezende kat. Als een kat veel of vaak niest, is er sprake van een probleem van de neus of keelholte. Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat.
Katten kunnen de griep krijgen, maar ook een infectie aan de voorste luchtwegen veroorzaakt door één van deze twee virussen: het feline herpesvirus of het feline calicivirus (FCV). Katten van alle leeftijden kunnen het krijgen.
U herkent een kat met koorts aan: rillen. verhoogde hartslag: een normale hartslag heeft 120 tot 240 slagen per minuut. versnelde ademhaling: een gezonde kat ademt 10 tot 30 keer per minuut.
Omdat niesziekte dus ook via indirect contact kan worden verspreid, kunnen binnenkatten het virus ook krijgen. Daarom adviseren wij om uw kat dan ook regelmatig te laten enten tegen niesziekte.