Katten kunnen dus wel goed tegen kou, maar houden er niet zo zeer van. Ze zoeken graag de warmte op. Zorg er daarom voor dat een kat gemakkelijk weer het huis in kan, bijvoorbeeld via een kattenluikje. Let wel goed op, wanneer de vacht van een kat nat is, isoleert deze een stuk minder goed.
Je kunt aan je kat zien of hij het koud heeft. Dan slaapt hij meer om energie te sparen, en zoekt hij warme plekjes op. Ligt je kat helemaal opgerold en heeft hij z'n pootjes onder zich getrokken, dan is de kans groot dat hij het koud heeft.
Welke temperatuur is te koud voor katten? “Een algemene vuistregel is dat alles onder de 7 graden te koud is. Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, lopen ze een groot risico op onderkoeling als ze langere tijd buiten zijn,” zegt Arpino.
Katten en de kou
Katten hebben het, net als wij, ook koud in de winter. Met hun vacht hebben de viervoeters er wel minder last van, maar ze merken het goed als het buiten kouder wordt. Met de verandering van de temperatuur begint de ruiperiode en ontwikkelen ze een nieuwe wintervacht.
Katten en warmte
Katten houden van warmte. Het is niet voor niets zo dat ze vaak een lekker plekje zoeken op de verwarming of in de zon. Ze kunnen dan ook erg goed warmte verdragen, maar het kan voor katten soms ook tè warm zijn. Katten kunnen nauwelijks zweten.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Hoe lang kan ik mijn kat alleen laten? Goed getrainde volwassen katten kunnen zich enkele uren achtereen zelf bezighouden en zich tevreden voelen terwijl ze alleen thuis zijn. Ze kunnen genieten van de rust en stilte, zodat ze kunnen slapen. Elke kat heeft echter haar eigen persoonlijkheid en gewoonten.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Wat is de normaal temperatuur van een kat? De normaaltemperatuur voor een kat ligt tussen de 38.5 en de 39 graden.
1: Brrr, onderkoeling
In principe kunnen katten met hun dikke wintervacht prima tegen bar winterweer. Ook al geeft hun winterjas goede bescherming, bij een langere periode van vrieskou en nattigheid kan je kat onderkoeld raken. Bovendien is de beharing bij de oren niet dik, waardoor er problemen mee kunnen ontstaan.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Buitenleven: woonsituatie en omgeving
Op de derde verdieping van een flat in de binnenstad zal het nauwelijks mogelijk zijn om een buitenkat een goed leven te bieden. Een huis met een tuin is ideaal, maar ook een woning op de begane grond met toegang tot een terras is geschikt.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
Honden en katten hebben een wintervacht en een zomervacht. De tijd dat het dier wisselt van de ene vacht naar de andere vacht wordt de ruitijd genoemd. Er is dan sprake van verharen. Over het algemeen verharen honden en katten altijd, maar tijdens de ruitijd wordt de gehele vacht vernieuwd en is het verharen dus erger.
Ook wanneer de kat nat wordt door sneeuw of regen, neemt het risico op onderkoeling toe. Een natte vacht isoleert immers veel minder goed en kan enorm veel energie aan het dier onttrekken, waardoor de kat het lastig krijgt zijn lichaamstemperatuur onder controle te houden.
Het antwoord op de vraag of een buitenkat gelukkiger is dan een binnenkat, is dus niet per definitie ja. Het verschilt helemaal per situatie en je kan veel doen om een binnenkat gelukkig te houden. Maar ook als hij binnen blijft kun je hem altijd een klein stukje van buiten geven.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Antwoord: Bij een kat die goed in z'n vel zit, is het bijna een automatisme om z'n gatje in de lucht te gooien als je 'm aait. Het is een uitnodiging om eens goed aan z'n achterste te snuffelen. Je kan het vergelijken met een mens die met uitgestoken hand op je af loopt om zich voor te stellen.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Katten die gehecht zijn houden hun baasje in de gaten, maar hebben tegelijkertijd aandacht voor hun omgeving. Op deze manier kan een kat zich veilig ontwikkelen en nieuwe dingen ontdekken. Huisdieren blijven voor hun verzorging afhankelijk van hun baasjes.