Honden en katten die van kleins af aan of al langere tijd gewend zijn om rauw voer te eten, kun je gerust rauwe botten gaan aanbieden.
Bot kan je vergelijken met pladijs, al is het visvlees vaster. Bot moet je gewoon dagvers eten, dan is hij echt het lekkerst. Gefrituurd en gebakken komt bot goed tot zijn recht, maar in principe zijn alle bereidingswijzen van pladijs toepasbaar.
Het voeren van rauw vlees aan honden en katten kan echter risico's met zich meebrengen zoals voedingsfouten door overmaat of tekorten van nutriënten. Daarnaast kan de aanwezigheid van bacteriën op en parasieten in het vlees leiden tot infecties bij dier en mens.
Elke hond kan echter heel goed leren om botten te eten, daar is zijn maagdarmstelsel voor gemaakt. Belangrijk is dat een hond niet meer op brokken staat wanneer hij rauwe botten krijgt. Voor het verteren van brokken is een andere zuurgraad van de maag nodig dan voor het verteren van botten.
Stukjes bot kunnen door naar de darm terwijl het bot eerst goed verteerd moet worden in de maag. Ook wordt het maagzuur door grote hoeveelheden water verdund terwijl dat maagzuur nodig is om bot te verteren. Geef hem een paar slokjes te drinken, dat mag wel, maar geef hem niet de hele bak.
Welke botten kun je geven? Deze botten kun je zonder problemen geven: Botten van kleine dieren zoals: kippennekken, eendennekken, hele konijn, parelhoenkarkas. De niet-dragende botten van jonge grote dieren zoals: geitennek, lamsribben, runderstrot, kalfsbotten etc.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat.
Katten kunnen veilig rijst eten. Het is niet giftig voor katten, maar het is geen noodzakelijke toevoeging aan hun dieet. Als jouw kat dus al alle noodzakelijke voedingsstoffen in zijn kattenvoer heeft gekregen, krijgt hij geen extra voedingswaarde binnen door het eten van rijst.
De meeste katten blijken voorkeur te geven aan rundvlees en dan vooral aan gehakt rauw hart, dat tot het spiervlees behoort. Nog een geschikte vleessoort is pluimvee, dit bevat weinig vet, maar heeft een zeer hoog eiwitgehalte.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Rauw ei is gezond voor hond & kat
Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.
1 Pel een banaantje. In bananen zitten kalium en vezels, en die kunnen katten goed gebruiken. Bovendien kunnen ze dit zachte fruit makkelijk eten. Van de suiker in dit fruit moeten ze niet te veel binnenkrijgen, maar een klein stukje banaan op zijn tijd kan geen kwaad.
Bot heeft een zachte en neutrale smaak. Het kan wel eens voorkomen dat hij een grondachtige smaak heeft. Om dit te neutraliseren kun je de filets een half uur in koude melk leggen voordat je ze bakt. Ook gerookt is bot erg lekker.
d.w.z. falen, zijn doel niet bereiken; bepaaldelijk bij een bezoek iemand niet thuis treffen, ook een botje vangen genoemd, syn.
De bot (Platichthys flesus) behoort tot de familie van de platvissen (Pleuronectidae). Het is een platvis, beide ogen bevinden zich aan de groen tot roodbruin gekleurde bovenzijde van het lichaam. Met de lichte onderzijde ligt de vis op de bodem. De zijlijn is ruw wanneer van de staart richting de kop gestreken wordt.
Geef als het mogelijk is geen tussendoortjes. Belonen kan ook door uw dier knuffels te geven en lief toe te spreken. Wanneer uw dier toch aan tussendoortjes gewend is, zijn er veel gezonde alternatieven voor het energierijke koekje. Zo kunt u bijvoorbeeld groente, fruit of een rijstwafel geven.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Een kat heeft geen melk nodig als onderdeel van zijn voeding. Hij kan er zelfs diarree van krijgen. Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer.
Er zijn allerlei botten die hard zijn en lang mee gaan, maar die erg gevaarlijk zijn. Zo heb je bijvoorbeeld botten die verhit zijn en kunnen gaan splinteren: gerookte botten, dinobotten en parmahambotten.
Geef liever geen kluiven van gedroogd bot. Als het spijsverteringsstelsel van jouw pup nog niet is volgroeid kan het calcium in het bot namelijk ervoor zorgen dat er diarree of juist verstopping ontstaat. Geef liever een kauwbot gemaakt van gedroogd spiervlees.
Kippenvlees is voor je hond niet gevaarlijk, wel is het bot van een kip gevaarlijk voor je hond. Als je hond een kippenbotje in zijn bek krijgt en op wil eten, kan het bot makkelijk gaan splijten, want een kippenbotje is erg dun en niet zo sterk. Dit kan bijvoorbeeld zijn maag/darmen perforeren met ernstige gevolgen.
Roofdieren: hun maag is zo zuur, dat het zelfs metaal kan verteren. Bij mensen is dit mogelijk, maar complete dikke botten is toch een heel ander verhaal. Roofdieren eten hun prooi meestal met huid en haar op.