Bij insecten die geluid horen, zitten de “oren” niet altijd op hun poten.Ze kunnen zich bijna overal op het lichaam bevinden. Bij de grote wasmot zitten de oren aan de onderkant (de kant waar ook de poten zitten) van het achterlijf. Deze motten zijn in staat om hele hoge geluiden te horen.
Niemand had verwacht dat muggen zo'n goed gehoor hadden. Muggen kunnen veel beter horen over lange afstanden dan onderzoekers tot nu toe vermoedden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.
Spinnen hebben een verrassend goed gehoor, zo blijkt uit een nieuwe studie. De dieren kunnen met de haartjes op hun poten vibraties opvangen tot op een afstand van vijf meter. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Net als bij de snaren van een gitaar, brengen de vleugels van een insect de lucht ook in trilling. Dat is dus het gezoem dat je hoort.
Spinnen hebben geen oren in de normale zin van het woord. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat sommige spinnen, waaronder springspinnen, oeverspinnen en nu ook netwerperspinnen, kunnen horen met behulp van sensorische zenuwcellen op hun poten.
De overlast van spinnen bestaat niet alleen uit rag en nesten maar ook uit uitwerpselen. De uitwerpselen van de spin bevatten zuren, die te herkennen zijn aan “zwarte pitjes” op de kozijnen. De zuren tasten houtwerk maar ook aluminium- en kunststof kozijnen aan.
Je eet minstens acht spinnen per jaar
Maar klopt dat wel? Dat we spinnen eten terwijl we slapen, is een befaamde mythe, en niemand weet waar die vandaan komt. Maar wetenschappelijk gezien is er geen enkele reden waarom we jaarlijks een handvol spinnen zouden eten als we slapen.
Dikke, zware insecten zoals vlieg, bijen, kevers en hommels, gaan met hun opvallende gebrom niet ongezien aan ons voorbij. Ze bewegen hun vleugels heel snel wanneer ze vliegen. Deze bewegingen veroorzaken trillingen in de lucht die wij horen als een gezoem.
"Dat de vlieg dan toch vrijwel altijd een mensenhand of vliegenmepper weet te ontwijken, heeft zij vooral te danken aan die gigantische ogen." Elk oog van de vlieg is samengesteld uit liefst 4.000 kleine oogjes.
Huisvliegen (Musca domestica)
In tegenstelling tot de bromvlieg kan je de huisvlieg amper horen voorbijvliegen; enkel wanneer ze echt rakelings langs je oren vliegt, zal je haar vleugels horen zoemen.
Ongewervelde diertjes zoals slakken, sponsen en koralen, hebben geen gehoorzintuigen. Dat geldt trouwens ook voor wormen, maar daarvan denken we dat ze wel bepaalde trillingen in de bodem kunnen waarnemen zoals die van naderende voetstappen. Die sensaties voelen zij over hun hele lichaam.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten.
De grote wasmot heeft het meest gevoelige gehoor van alle dieren. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld. Een grote wasmot kan geluiden opvangen tot 300 kilohertz. Ter vergelijking: de bovengrens van de geluidsgolven die menselijke oren kunnen waarnemen ligt op 20 kilohertz.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
De kleur zwart trekt muggen het sterkst aan, gevolgd door de kleur rood. Grijs en blauw zijn neutrale kleuren voor de mug. Kaki, groen en geel vinden muggen de minst fijne kleuren.
Mannelijke steekmuggen vinden vrouwtjes door goed naar hun vleugelslag, het gezoem, te luisteren. De toon van mannetjes is een stuk hoger dan die van vrouwtjes, waardoor we dit minder goed kunnen horen. Die irritante zoemer bij je oor is dan ook bijna altijd een vrouwtje.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Hartspiertjes. En het antwoord is… *tromgeroffel*: jazeker! Alle insecten hebben een hart.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Huisvlieg: Kan niet bijten, prikken, steken. Komt veel voor in huis. Stalvlieg: kan steken, komt veel voor bij stallen, maar soms ook in woningen. Dazen: kunnen bijten, ook wel bekend als paardenvlieg.
De larven van de vlieg kunnen zowel direct als indirect op de huid van de mens terechtkomen. De larven hebben echter een grotere voorkeur voor de huid van een veedier, zoals een koe. Bij de directe route legt de vlieg de eitjes zelf op de huid van de gastheer. Een bekend voorbeeld hierbij is een open wond.
Vliegen zitten vaak hun poten tegen elkaar te wrijven. Dat doen ze om pollen en stof te verwijderen om beter te kunnen ruiken, voelen en proeven. Hoe meer vocht, hoe beter. Daarom richten vliegen zich altijd op de vochtigste gebieden van het lichaam: het speeksel in de mondhoeken en het traanvocht in de ooghoeken.
Toch zijn er gevallen bekend van mensen die 's nachts zijn gebeten door een spin. Meestal gaat het dan om beten in de ledematen, niet in het gezicht. En meestal gaat het om gevallen in landen waar van nature meer gevaarlijke spinnen voorkomen. Nederland, voor de goede orde, zit daar niet bij.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Geen enkele spin kroop zijn mond in. Diana legt in de video uit dat je adem al voldoende is om je mond the mijden. Ook onze hartslag, de trillingen in onze ademhaling, het snurken en eventuele praten wat we doen in onze slaap houden spinnen niet van.