Een konijn zal in eerste instantie vluchten, terwijl een hond vaak jaagt op zijn prooi. Toch kunnen honden en konijnen leren elkaar als huisgenoot te accepteren, zeker als ze nog in hun socialisatieperiode zitten. In deze periode leren ze wennen aan allerlei nieuwe prikkels, waaronder aan andere dieren.
Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om konijnen en andere huisdieren in één gezin te laten opgroeien. Je kunt hier een eenduidig antwoord op geven: dat ligt aan het andere huisdier, niet aan het konijn. Konijnen zijn van nature veganisten en kunnen over het algemeen overweg met alle andere dieren.
Zet je konijntje in de kooi, en laat hem dan 1 of 2 dagen aan de kooi, en aan het huis wennen, dus niet uit de kooi halen. Houd kleine kinderen een poosje bij de kooi weg. Kleine kinderen willen hun handje of vingertjes door de tralies steken, en daar kan je konijntje angstig van worden.
Om maar met het belangrijkste te beginnen: Wees niet bang, het houden van katten samen met knaagdieren als cavia's en hamsters, konijnen of zelfs vogels is niet per definitie onmogelijk. Veel dierenbezitters melden zelfs dat de verschillende dieren zelfs goede vrienden kunnen worden!
Het is niet verstandig om cavia's en konijnen samen te houden. Konijnen zijn namelijk andere dieren dan cavia's. Ze spreken elkaars taal niet en maken compleet verschillende geluidjes. Cavia's fluiten bijvoorbeeld en piepen, waardoor een konijn gestrest kan raken.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Om samen te kunnen leven, zeker op een relatief klein oppervlak zoals bij huisdieren het geval is, moeten ze elkaar wel aardig vinden en moeten ze bovendien de onderlinge rangorde goed kunnen vaststellen. Konijnen willen heel graag samenleven, maar dan wel met de goede partner en niet met zomaar elk ander konijn!
Konijnen zijn dus groepsdieren. Als je ze alleen zet kunnen ze ongelukkig worden. Ze hebben dan niemand om mee te communiceren of tegen aan te liggen. Het ontbreken van een speelmaatje kan zorgen dat jouw konijn minder beweegt en gezondheidsproblemen ontwikkeld.
Een konijn zal in eerste instantie vluchten, terwijl een hond vaak jaagt op zijn prooi. Toch kunnen honden en konijnen leren elkaar als huisgenoot te accepteren, zeker als ze nog in hun socialisatieperiode zitten. In deze periode leren ze wennen aan allerlei nieuwe prikkels, waaronder aan andere dieren.
Wanneer u begint met het houden van konijnen of een maatje zoekt voor uw huidige konijn, kunt u natuurlijk bij de dierenwinkel of het tuincentrum terecht. Denk aan winkels zoals de Boerenbond/Welkoop, de Discus, Intratuin en Coppelmans.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Een belangrijke reden om konijnen en kippen niet samen te houden, is de ontlasting van de kippen. Dit is een vrij zachte ontlasting die dus erg gemakkelijk blijft plakken aan de behaarde pootjes van de konijnen. Daarnaast heeft de ontlasting van de kippen een hoge bacteriegraad, denk bijvoorbeeld aan de E.
Beide houden van veel hooi en vers groenvoer. Aangezien konijnen iets groter zijn, kunnen de voerkosten ook net iets hoger uitvallen dan bij cavia's. Beide huisdieren hebben de neiging om spijsverteringsstoornissen te ontwikkelen. Informeer je van tevoren dus goed over de voeding van konijnen en cavia's.
Twee vrouwtjes of twee gecastreerde mannetjes samen kan goed gaan, maar niet altijd. De beste combinatie is dus sowieso een mannetje en vrouwtje samen. Je konijnen laten 'helpen' kan ze een stuk minder agressief maken, maar dat is een persoonlijke keuze.