Honden houden niet van hoge tonen Ze kunnen lage frequenties waarnemen van 16-20 Hz en hoge frequenties van 70.000 tot 100.000 Hz. Ter vergelijking: het menselijk oor kan lage frequenties horen van 20 tot 70 Hz en hoge tot 20.000 Hz. Honden hebben een kleiner kopje dan de mens.
Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.
Welke muziek kalmeert honden? Honden kunnen zich het best ontspannen met zachte, relatief langzame muziek. Volgens een Schotse studie houden zij vooral van reggae en soft rock. Maar klassieke muziek en stabiele achtergrondgeluiden werken ook kalmerend.
Rustig en speciaal gecomponeerde instrumentale muziek had het meest kalmerende effect op de honden. Het bleek dat de honden aanzienlijk minder blaften. Van heavy metal muziek geraakte de dieren meer opgewonden en gingen meer rechtstaan en blaffen.
Liggend luisteren
Het onderzoek wees uit dat honden eigenlijk alle muziekgenres wel kunnen waarderen. Grappig genoeg gingen de honden veelal liggen in plaats van staan tijdens het beluisteren van de muziek. Tijdens het onderzoek werden in totaal 5 genres getest: soft rock, Motown, pop, reggae en klassieke muziek.
Honden houden niet van hoge tonen, ook wel ultrasoon geluid genoemd. Dit zijn tonen die wij niet kunnen horen, maar honden wel. Dit geluid wordt voor honden als vervelend ervaren en het wordt daarom vaak gebruikt als hondenafweersysteem.
De honden waren het rustigst wanneer ze naar klassieke muziek luisterden.Wanneer ze heavy metal te horen kregen, waren ze zeer onrustig en blaften ze veel. Wells concludeerde na dat onderzoek dat het wellicht verstandig was om honden in stressvolle omgevingen (bijvoorbeeld een asiel) klassieke muziek te laten horen.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Men vermoedt dat de stijgende en dalende componenten van deze geluiden de hond doet laten denken dat hij met soortgenoten te maken heeft. Met andere woorden: meehuilen met geluid is een vorm van communicatie binnen de groep en wordt daarom ook wel 'groepsgehuil' genoemd.
Toch is het voor dieren nog steeds moeilijk om te genieten van muziek zoals mensen dat doen. Dit komt omdat hun gehoor de relatie tussen twee tonen niet zo goed herkent, ze hebben geen relatief gehoor zoals mensen dat hebben.
Samen een potje huilen
Sommige honden zetten het op een janken wanneer ze hun eigenaar horen zingen. Of je hond daarmee wil zeggen dat jouw stem klinkt als kattengejank, daar willen we ons niet over uitspreken.
Er zijn veel honden die last hebben van stress. Stress kan vervelende gevolgen hebben, zoals huidproblemen, braken of een gebrek aan eetlust. Luisteren naar klassieke muziek kan de remedie zijn!Dit heeft een kalmerend effect op je trouwe viervoeter; zijn hartslag daalt en hij blaft minder.
Dieren hebben net zoals ons een enorm goed gevoel voor muziek. Ze zijn bovendien ook kieskeurig en luisteren niet zomaar naar eender welke muziekstijl. Hun liefde voor muziek is zelfs zo groot dat ze variaties in geluiden, ritmes en melodieën kunnen waarnemen met hun oren én hun hart.
Honden kunnen last hebben van harde geluiden, omdat hun gehoor vaak gevoeliger is dan dat van mensen. Sommige honden zijn ontzettend gevoelig voor harde geluiden en het is zelfs mogelijk dat een hond bang voor geluiden zoals onweer, vuurwerk of geluiden uit het verkeer is.
Als iemand verdrietig is, blijft een hond vaak stil en kijkt hij verdrietig. Bij blij en uitbundig gedrag springt en blaft de hond vrolijk mee. Het feit dat honden reageren op iemand die verdrietig of blij is bewijst overigens niet dat ze empathisch vermogen hebben.
Honden die blaffen of huilen als ze alleen thuis zijn, doen dat omdat ze bang en ongerust zijn en hopen dat u snel terugkomt. De emotie is zo sterk, dat een hond niet op zal geven totdat u weer thuis bent. Een hond die moeite heeft met alleen thuis zijn, kan er niet 'gewoon aan wennen'. Daarvoor is een training nodig.
Honden kunnen bij het weerzien met hun baasjes zo blij zijn dat ze huilen van geluk. Japanse wetenschappers hebben de tranen van de viervoeters bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat die ook gekoppeld kunnen zijn aan positieve emoties.
Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens 'Ik hou van je' tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik. Probeer daarnaast eens wat naar je hond toe te leunen.
Emotionele behoeften: Honden kunnen ook angstig zijn, onzekerheid of eenzaamheid ervaren waardoor ze gaan piepen. Bijvoorbeeld bij onbekende situaties of vreemde honden of mensen, door te piepen geven ze dit gevoel aan. Maar ook piepen door (overmatige) opwinding komt veel voor, als je bijvoorbeeld thuiskomt.
Om te communiceren gebruiken honden lichaamstaal. Hierbij maken ze gebruik van hun lichaam. Denk aan o.a. lichaamshouding, mimiek, ogen, bek, oren, staart, vacht, geur en spierspanning. Daarnaast zetten ze gedrag en geluiden in om te communiceren.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.