Er zijn twee soorten wilde honden: de Afrikaanse wilde hond en de Aziatische wilde hond/Dhole (zie foto boven). De Afrikaanse wilde hond jaagt op de savannes van Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij leeft voornamelijk in Zambia, Zuid-Afrika, Tanzania en Zimbabwe, waar hij regelmatig wordt gezien op onze reizen.
Generaliserend geldt dat hoe kleiner het ras is, des te langer deze honden mogen verwachten te leven. Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
Honden onderling
Factoren als kracht, leeftijd, karakter, gedrag, de situatie, en wie er nieuw is in de groep, bepalen de rangorde. Deze hiërarchie is natuurlijk en kun je beter niet verstoren. Maar wanneer een of meerdere honden agressie tonen moet je uiteraard wel ingrijpen.
De hond komt op alle continenten voor, meestal in gezelschap van de mens. Al sinds duizenden jaren wordt de hond door mensen gebruikt, bijvoorbeeld bij de jacht, als herdershond, trekdier, politiehond of hulphond, maar vaker als gezelschapsdier.
In het gebied leven naar schatting nog ongeveer 200 wilde honden. Die soms zeer grote afstanden afleggen, tot wel 50 kilometer per dag. Wetenschappers doen hier al jaren onderzoek naar deze dieren en hebben onder meer ontdekt dat de dieren in Kruger uniek DNA-materiaal hebben.
Onze honden en katten zijn echter van nature prooidiereters. Ze eten in de natuur vooral vlees en de (plantaardige) maaginhoud van hun prooidieren, die al voorverteerd is. Het gebit en spijsverteringsstelsel van hond en kat verschillen sterk van het onze.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Vooral buiten deze beschermde gebieden is de wilde hond vaak slachtoffer van contact met de mens. Zo worden ze gevangen in strikken die zijn bedoeld voor andere dieren of komen ze onder auto's. Ook komen ze buiten de beschermde gebieden in aanraking met dodelijke ziektes zoals hondsdolheid.
De Afrikaanse wilde hond jaagt voornamelijk op middelgrote antilopen als impala, thomsongazelle, blauwe gnoe en grote koedoe, maar ook op wrattenzwijnen en andere middelgrote zoogdieren. Hij is echter ook in staat grotere dieren als zebra's en giraffes te doden. Afrikaanse wilde honden jagen gezamenlijk op hun prooi.
Ooit leefden de wilde honden over de gehele oppervlakte van Afrika, van de woestijn tot de bergen, maar tegenwoordig zijn ze alleen nog te vinden in de sub-Sahara. De dieren leven daar op open vlaktes of in bossen. Nu zijn ze nog te vinden in delen van Botswana, Zimbabwe, Namibië, Zambia, Tanzania en Mozambique.
De pitten van appels, kersen, abrikozen, nectarines, pruimen, etc. bevatten blauwzuur en zijn in grote hoeveelheden giftig. Wil je dit fruit aan je hond geven, verwijder dan de pitten. Melk of melkproducten zoals yoghurt of kaas zijn niet giftig voor honden, maar teveel kan diarree veroorzaken.
Honden willen graag aandacht: samen spelen, knuffelen en wandelen.
Honden voelen zich verbonden met hun eigenaar en laten dit ook merken. Affectie kan zich onder meer enerzijds uitdrukken in liefde: verering, vriendschap, kameraadschap, verliefdheid, aantrekkingskracht, verafgoding en onderwerping. Honden hebben over het algemeen een bovengemiddeld lief en sociaal karakter.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Een gezonde, volwassen hond kan 4 tot 6 uur achter elkaar alleen thuis zijn. Dit is wel het absolute maximum. Het is geen goed idee om je hond elke dag 6 uur aan een stuk alleen te laten, zelfs wanneer hij hier schijnbaar geen last van ondervindt.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Forceer de dieren niet om iets te doen en wees geduldig. Dieren bewegen en gedragen zich normaal als je hen voldoende ruimte geeft.
De beste manier om te ontkomen is de hoogte opzoeken: in een boom klimmen of op een auto gaan staan. Everzwijnen kunnen niet klimmen. Als je nergens in kan klimmen, kan je het dier proberen te verjagen door in de handen te klappen. Probeer intussen de afstand tussen u en het everzwijn langzaam te vergroten.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.