Zwemmen in het zwembad
Je kunt dan samen met je hond zwemmen. Het is wel zo dat zwembadwater chloor bevat. In principe is chloorwater net zo schadelijk voor honden als voor mensen. Het wordt dus pas schadelijk wanneer de hond teveel chloorwater binnenkrijgt of allergisch is voor chloor.
Honden kunnen over het algemeen beter tegen koud water dan wij mensen, maar houd in de winter goed de temperatuur in de gaten. Conclusie: zwemmen is voor honden een hele goede manier om te bewegen en je hond fit te houden.
Kan jouw hond zwemmen? Niet iedere hond kan dus zwemmen. Zo zijn er bijvoorbeeld verhalen bekend van honden waarbij de vacht van de hond tijdens het zwemmen "volloopt" met water en dat de hond op deze manier steeds meer moeite krijgt om de kop letterlijk en figuurlijk boven water te houden.
Een hond met goede conditie kan het zwemmen soms zelfs 3 kwartier volhouden, terwijl een hond zonder goede conditie al na enkele minuten uitgeput kan zijn. Zwemmen wordt ook vaak gebruikt tijdens het revalideren van honden, hierbij bepaald natuurlijk de dierenarts of fysiotherapeut hoe lang de hond mag zwemmen.
Hond laten zwemmen in een zwembad of zeewater
Zwemmen in chloorwater en zeewater kunnen bij uw hond zorgen voor: geïrriteerde ogen, met name het slijmvlies. teveel achter elkaar drinken is niet gezond en kan ervoor zorgen dat uw hond overgeeft. Bij zout water kan uw hond zelfs een zoutvergiftiging oplopen.
15 minuten zwemmen staat gelijk aan 1 uur lopen
Het is voor je hond net zo vermoeiend als voor jou om door het water te bewegen. Als je hond van nature een 'waterrat' is dan is het makkelijk... zodra deze een plas ziet springt hij er waarschijnlijk al in.
Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee
Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Lees er hier meer over. Lees ook ons artikel: met de hond naar Bloemendaal aan Zee voor meer informatie over dit strand.
Zout water kan tot zoutvergiftiging leiden, bijvoorbeeld bij honden die veel zeewater drinken. Ook door strooizout in de winter ontstaat gevaar voor zoutvergiftiging. Het zout gaat aan de poten van de hond zitten en als de hond vervolgens zijn pootjes schoon likt krijgt hij het pekelzout binnen.
Laat je hond niet langer dan 10 minuten in koud water (beneden 6-7 ° C) zwemmen. Bij lagere temperaturen loopt je hond het risico op onderkoeling en bevriezing. Zorg ervoor dat de vacht van je hond bijna droog is voordat je naar huis gaat.
U moet uw hond in de gaten houden voor tekenen van maagklachten, waaronder braken, diarree en buikpijn. Neem contact op met uw dierenarts als u merkt dat een van deze symptomen erger wordt. Raadpleeg uw dierenarts als uw hond water uit het zwembad drinkt.
Ondiep slootwater en stilstaand water kunnen botulisme veroorzaken. Botulisme is een vergiftiging door het vergif botuline waaraan vooral watervogels en vissen sterven maar het kan ook gevaarlijk zijn voor honden. In het begin gaat het vooral gepaard met spierverlamming.
Is je hond niet uit het zwembad weg te slaan? Zorg dan dat de vacht op regelmatige basis wordt bijgeknipt, en borstel hem voor hij het water induikt, zo beperk je het aantal bacteriën toch tot een minimum.
Sommige honden gebruiken bij het zwemmen vooral hun voorpoten waardoor je hun kop heel hoog het water uit ziet komen. Deze manier van zwemmen zorgt er wel voor dat ze blijven drijven maar kost veel (te veel) kracht. Idealiter ligt een hond horizontaal in het water en gebruikt hij zowel zijn voor als achter poten.
Let er ook op dat water in recreatieplassen besmet kan zijn met bacteriën waar je hond ernstig ziek van kan worden. Wanneer er een blauwe, soms turquoise, drijflaag op het water ligt kan dit duiden op blauwalg en bij stilstaand water boven de 25°C kan legionella voorkomen.
Wanneer je hond teveel zout binnenkrijgt, kan deze zelfs een zoutvergiftiging krijgen. Vooral puppy's zijn erg gevoelig hiervoor. Wanneer een hond zoutvergiftiging heeft, krijgt je hond: gebrek aan eetlust, gaat hij braken, krijgt diarree en last van oedeem.
In de meeste gevallen krijgt een hond die te veel zeewater binnen krijgt last van diarree en/of overgeven, maar zal het niet ernstiger worden. Door je hond voldoende gewoon water aan te bieden zal dit meestal snel over gaan, let wel op met te koud water en te grote hoeveelheden in een keer in verband met maagkanteling.
Het drinken van veel zout water kan tot een zoutvergiftiging leiden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij honden die veel zeewater drinken. Symptomen ontstaan vaak snel na inname (30- 60 minuten) en bestaan uit braken, diarree, een 'dronken' gang, koorts, gevolgd door toevallen en coma.
Van 15 april tot 1 oktober mogen tussen 09.00 uur en 19.00 uur op het hele strand geen honden komen. Tussen 19.00 uur en 09.00 uur mogen honden wel op het strand komen. Ze moeten dan wel zijn aangelijnd.
Van 1 oktober tot 15 april mogen honden overal op het strand komen.
Sommige honden, zoals bijvoorbeeld labradors, zijn uitstekende zwemmers. Andere rassen daarentegen zullen vlugger in de problemen komen, vooral honden met een platte neus gewoon omdat ze een beperkter ademhalingsvermogen hebben en dus veel sneller verzwakken. Er bestaat dus sowieso altijd een risico op verdrinken.
Er zijn rassen die door hun lichaamsbouw of vacht niet of moeizaam kunnen zwemmen. Dit zijn rassen met korte neuzen zoals Bulldoggen, rassen met een zwaar lijf en korte poten zoals de Engelse Basset en honden met extreem lange vachten die in water topzwaar worden.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.