Guppies zijn niet geschikt om in een viskom te houden. Dit visje heeft een watertemperatuur nodig van 24 tot 28 graden. Ook is een filtersysteem nodig om het water op kwaliteit te houden. In koudwater zal een guppy zich niet prettig voelen.
Een vissenkom is niet diervriendelijk. Het ronde glas vervormd het licht, dit zorgt voor stres bij (goud)vissen. Ook zijn vissenkommen veel te klein om een dier in te houden. Er kan ook geen filter of verwarming in een kom geplaatst worden.
Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
Guppy's behoren tot de levendbarende tandkarpers. Dit betekent dat de vrouwtjes geen eieren leggen maar deze inwendig uitbroeden. Guppy's worden niet zo oud, ze leven ongeveer een half tot twee jaar.
Een dag per week zonder voeren wordt aanbevolen bij volwassen guppen.
Goudviskommen zijn door de ronde vorm niet geschikt voor goudvissen. Er zijn grotere temperatuursverschillen dan in een gewoon aquarium, de dieren kunnen zich niet oriënteren, er is te weinig zwemruimte, te weinig zuurstof, geen plaats voor plantjes en zand en/of steentjes.
Hoewel dit erg afhankelijk is van de soort vissen is een goede stelregel voor het aantal vissen in uw aquarium 0,5cm vis per liter aquariuminhoud. Uiteraard moet u hierbij rekenen met het formaat van de vissen als ze volwassen zouden zijn.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Vissen die in een kom leven worden over het algemeen niet veel ouder dan een jaar. Probleem hiermee is dat er in een vissenkom onvoldoende water zit dat snel warm wordt. Goudvissen zijn koudwaterdieren, waardoor dit voor problemen zorgt en de vissen vroegtijdig overlijden.
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.
Grof, fijner, fijn. In de natuur kom je van alles tegen op de bodem. Van kiezelstenen tot het fijnste zand. In principe is het gebruik van kiezelstenen van 2-3 cm bruikbaar, echter dit is niet praktisch voor beplante aquaria.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Om de vissen te laten acclimatiseren aan het water in hun nieuwe onderkomen, kun je de zak waarin ze vervoerd zijn het beste ongeveer 20 tot 30 minuten in de bak laten drijven. Dit mag alleen als de transportzak is voorzien van extra zuurstof!
Voor helder en gezond water is het nodig om het water wekelijks, gedeeltelijk te verversen. Vissen zullen anders maar blijven rondzwemmen in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Niet zo fris dus. Laat vissen tijdens het schoonmaken in het aquarium, om te voorkomen dat de vissen in paniek raken.
Guppies zijn niet geschikt om in een viskom te houden. Dit visje heeft een watertemperatuur nodig van 24 tot 28 graden. Ook is een filtersysteem nodig om het water op kwaliteit te houden.
Bij verstikking worden de vissen na vangst op het droge gehouden, het duurt afhankelijk van de vis tot vier uur voor ze het loodje leggen. Haringen begeven het redelijk snel, al na 35 minuten is de vis dood. Kabeljauw doet er een uur over. Het op ijs leggen verdooft de vis, zodat ze niet meer bewegen.
Een vis heeft kieuwen, die dezelfde functie hebben als de longen bij een mens. Komt een vis uit het water, dan zijn de kieuwen niet in staat om zuurstof op te nemen en zal de vis stikken. Ergo: een vis uit het water 'verdrinkt' op dezelfde manier als een mens in het water.
Om de vier dagen moet je het aquarium verschonen, anders komt je vis in aanraking met ademhalingsproblemen. Gebruik nooit een kom! Een kom is veel te klein en ook heel eng voor je vis omdat je daardoor groter lijkt dan je al bent. Guppy's moet je met minimaal 4 andere guppy's houden in een aquarium.
Komkommer werkt vooral goed bij bodemvissen, die lusten dit graag. Meeste gebruiken inplaats van komkommer een courgette, omdat die wat sterker is, niet zo waterig zijn van binnen, waardoor het minder snel het water aantast.
In een vissenkom is het gedeelte water dat met lucht in aanraking is maar klein. De hoeveelheid zuurstof in het water is daarom niet zo veel, dat zal door de guppen in de vissenkom snel zijn verbruikt. Zorg dus dat je het water belucht, dan zullen de guppen ook meer door de kom heen zwemmen.