De Big Green Egg barbecue kun je altijd buiten laten staan.Of het nu regent, sneeuwt of stomt, de BGE kan het hebben. Het leuke is dat je hem ook in alle weersomstandigheden kunt gebruiken.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Je EGG kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. De unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de EGG en de rEGGulator te beschermen, raden we je aan om de EGG af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
Bovendien wordt de hitte met het deksel dicht beter vastgehouden en kun je de temperatuur optimaal regelen. De Big Green Egg is bovendien kindvriendelijk. Door het isolerende vermogen van het keramiek zal de buitenkant nooit gloeiend heet worden. Weerstaat temperaturen van -30 tot wel +500 graden Celsius.
Modellen van matige kwaliteit kunnen namelijk breken bij vorst en dat wil je niet. Als je een Big Green Egg hebt, hoef je je daar geen zorgen om te maken. Die zijn gemaakt van speciaal keramiek en kunnen tot ver onder het vriespunt gebruikt worden.
“De Big Green Egg gaat levenslang mee! Sterker nog: je geeft 'm door aan je kinderen.” Ook in gebruik is de Green Egg super duurzaam. Het keramiek zorgt ervoor dat de barbecue zijn warmte lang vasthoudt.
Wanneer je een overkapping hebt en je kamado staat het hele jaar droog is een regenhoes niet echt noodzakelijk. Van de andere kant als je kamado in de zon staat beschermt de regenhoes ook tegen UV straling van de zon. Op deze manier verkleurt het keramiek niet door de jaren heen.
Buiten koken onder een afdak
Rookontwikkeling tijdens het koken ontstaat als er vet op de houtskool druipt, iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Bij de techiek roken komt de rook zo geleidelijk uit je EGG dat ook dit geen enkel probleem vormt. Zorg er wel voor dat je overkapping hoog genoeg is.
Zorg dan dat er minder zuurstof in de Big Green Egg kan komen door de rEGGulator te sluiten en/of de luchtregelaar te sluiten. En wil je de temperatuur gelijk houden? Sluit dan de rEGGulator bijna helemaal maar zorg wel dat hij nog een klein beetje gedeeltelijk geopend is (afhankelijk van de temperatuur).
De buitenkant van je Big Green Egg is eenvoudig te onderhouden door het keramiek nu en dan af te nemen met een natte doek en wat groene zeep. Zeker wanneer je Egg net gebruikt en nog een beetje warm is, veeg je zo alle vuil weg. Ook de metalen onderdelen raden we aan af en toe met een sopje schoon te maken.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal). Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.
90% van de kamado's komt uit China. Zowel echte als goedkope kamado's worden geproduceerd in China en vaak nog in dezelfde fabriek. Het verschil van kwaliteit zit hem in de verschillende productieprocessen en de unieke specificaties. Wij maken vanaf hier het onderscheid tussen een goedkope, en een echte kamado.
Hij kan ook met gesloten deksel worden gebruikt, dus in geval van wind of regen zijn er geen problemen en kunt je comfortabel garen wat je maar wilt en dat zonder te vloeken.
Plaats je kamado bij voorkeur binnen en/of op een beschutte plek waar hij niet kan omwaaien. Kan je Grill Guru niet naar binnen in een schuur, bescherm hem dan met een regenhoes.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
Gril ingrediënten nooit te lang
Om een côte de boeuf of steak medium rare te grillen, gril je hem bijvoorbeeld 6 minuten per kant. Draai dan na ongeveer 3 minuten grillen het vlees een kwartslag om een mooie grilruit op het vlees te krijgen.
Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen.
De belangrijkste tip: zorg voor een afdak
Er moet daarom een droge, beschutte en veilige plek gevonden worden voor de barbecue. Je wilt daarvoor een waterdicht afdak regelen dat tegelijkertijd tegen warmte kan. Daarom is het belangrijk dat de partytent of parasol niet te dichtbij de barbecue komt.
Om brandgevaar en hinder van rook te voorkomen, zet je je barbecue niet onder de partytent en haal je brandbare voorwerpen weg. De ideale situatie voor de griller? Onder een afdak of overkapping op een windvrije plek in de schaduw.
De Weber gasbarbecues werden zodanig ontworpen dat ze het hele jaar door buiten mogen staan ('s winters in de koude, 's zomers in de zon). We adviseren wel om een hoes te gebruiken die uw barbecue beschermt tegen regen en stof.
Tijdens het koken en bij iedere kooktechniek sluit je na elke handeling de deksel. Zodra je dit doet ontstaat er dankzij de vorm een warme luchtstroom. Omdat er maar een klein gedeelte van de lucht kan ontsnappen, circuleert de warmte om je ingrediënt of gerecht. Als een soort heteluchtoven op kolen dus.
De juiste spelling is barbecue, met een c. Het woord barbecue komt uit het Engels en wordt daar standaard met een c geschreven. Het Engelse woord komt weer van het Spaanse barbacoa. Van oorsprong is dat een woord uit de indianentaal Taino, die op Haïti gesproken werd.