Een poffertjespan voor inductie is over het algemeen niet lastiger te vinden dan voor een gasfornuis. Zowel ijzer, plaatstaal en gietijzer zijn goede keuzes als pannen materiaal voor een inductie kookplaat.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Tevens beste poffertjespan inductie
De beste poffertjespan, met de hoogste waardering, is van Inno Cuisinno. Deze Inno Cuisinno poffertjesplaat is van gietijzer en heeft de vorm van een plaat die je op iedere warmtebron kunt plaatsen: elektrisch, gas, inductie, keramisch en in de oven.
Poffertjespannen koop je online bij Blokker.
Een gietijzeren pan kun je het beste schoonmaken met een beetje water en een zacht sponsje. Als de pan erg vies is mag je een klein beetje zeep gebruiken, maar zorg er wel voor dat je de pan goed naspoelt. Gebruik (het liefst) geen harde spons of agressieve zeep. Dit kan de natuurlijke anti-kleeflaag aantasten.
Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies. Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten.
Zoet, hartig, je kan de poffertjes met van alles beleggen. Ook kun je je zijdens het bakken vullen met bijvoorbeeld caramel, chocola, spek, appel, wat je maar lekker vind.
Ingrediënten. Ingrediënten: TARWEBLOEM, boekweitmeel, maïsmeel, rijsmiddelen (E 575, E 501), zout. Kan bevatten: (EI, MELK, MOSTERD, SOJA).
De pannen die voor de inductiekookplaat worden gebruikt, moeten van metaal zijn, magnetische eigenschappen bezitten en een voldoende grote bodem hebben. Pannen waarmee al eerder op een gaskookplaat is gekookt, zijn niet meer geschikt voor inductiekoken. Gebruik alleen pannen met een vlakke bodem.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Een pan is geschikt voor inductie als deze magnetisch is én een platte bodem heeft. Dat de pan magnetisch is, is belangrijk voor het werkingsmechanisme van de inductieplaat dat berust op de overdracht van elektronen.
Gietijzeren pan van gas naar inductie
Het is een fabel dat gietijzeren pannen die op een gasfornuis gebruikt zijn niet meer op inductiekookplaten zouden kunnen werken. Het klopt dat doordat een gasvlam niet overal even warm is de bodem van een pan lichtelijk kan vervormen.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Poffertjes worden traditioneel net als pannenkoeken van tarwebloem en boekweitmeel gemaakt. Anders dan bij pannenkoeken wordt in het beslag een rijsmiddel gebruikt, meestal gist. In tegenstelling tot pannenkoeken worden poffertjes tijdens het bereiden omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is.
Als je van pannenkoekenmix poffertjes wilt maken moet je dus wel extra lang kloppen en het beslag moet ietsje dikker zijn.
Vooral bij gietijzeren pannen en snel bereiden (zoals wokken en bij poffertjes) is de temperatuur hoog. Maisolie en arachideolie kunnen daar tegen. Arachideolie heeft bovendien de meest neutrale smaak. Dat is prettig want bij poffertjes wil je alleen zoet en het 'gebak' proeven.
Bak op middelhoog tot hoog vuur. Draai de poffertjes met een tweetandige vork (bijv. vleesvork) als de onderkant bruin is en de bovenkant nog deels vloeibaar. Stel zo nodig de temperatuur bij als het bakken te snel of te langzaam gaat.
Elke pot of pan van gietijzer vraagt een beetje TLC en wordt beter met de jaren. Strijk de pan in met een dun laagje (neutraal smakende) olie of wat geklaarde boter en bak vervolgens de poffertjes. Herhaal dit telkens. Maak de pan na het bakken zorgvuldig schoon, zonder allerhande schoonmaakproducten te gebruiken.
Wij rekenen op ongeveer 15 poffertjes per persoon. Meestal maken we teveel, je kunt ze namelijk ook invriezen, dus beter te veel dan te weinig.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
Geschikte pannen voor inductie
Voor koken op inductie moet een pan een bodem hebben die magnetiseerbaar en geleidend is, het liefst een bodem die vlak is. Pannen met een dikke bodem en opgebouwd uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn deze pannen het beste voor inductie.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.