Een gietijzeren pan is ideaal om te gebruiken op een keramische kookplaat. De voordelen van het gebruik van een gietijzeren pan op een keramische kookplaat: Een gietijzeren pan geleid goed. Dit betekent onder andere dat de warmte goed en efficiënt over de pan verdeelt wordt.
Voor keramisch koken heb je geen speciale pannen nodig. Al is het wel zo dat pannen die gebruikt zijn op een gaskookplaat, niet meer geschikt zijn om te gebruiken op een keramische kookplaat. Bij koken op gas trekken pannen vaak krom.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Kan emaille pan op keramische kookplaat? Eigenlijk is iedere pan geschikt om op een keramische kookplaat mee te werken. Echter is er wel één vereiste: een vlakke en gladde bodem. Dit zorgt voor een ideale warmtegeleiding, omdat de pan overal de bodem perfect raakt, zo worden ook de zijkanten beter warm.
Bij het koken op een elektrische kookplaat kunnen, net als bij het koken op een gasfornuis, eigenlijk alle nieuwe pannen gebruikt worden. De elektrische kookplaat wordt verwarmd door elektriciteit waarbij de warmte doorgegeven wordt aan de pan.
Het voordeel van een gietijzeren pan is dat het materiaal warmte lang vasthoudt en gelijkmatig afgeeft aan het voedsel. De gietijzeren braadpan is voor velen dan ook onmisbaar in de keuken, en daarop zijn gebruikers van de elektrische kookplaat geen uitzondering.
Pannen die eerder op gas zijn gebruikt kunnen een licht vervormde bodem hebben en daardoor geleiden ze de warmte vanaf de kookplaat minder goed. Dit is de reden dat mensen die overgaan van gas naar elektrisch koken vaak nieuwe pannen kopen.
Een gietijzeren pan is poreus (doorlaatbaar door poriën) en door deze veel in te oliën vormt zich een natuurlijke anti-kleeflaag. De olie gaat in de poriën van de pan zitten en zich versmelt met de pan. Hierdoor gaat de pan steeds beter bakken.
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Als je met “een keramische pan” een pan van keramiek bedoelt, dus een pan van gebakken klei zoals hiernaast te zien op het plaatje, dan is het antwoord: nee, dat gaat niet werken want er zit niet of nauwelijks magnetiseerbaar metaal in de pan, dus op inductie gaat dat niet werken.
Geen plas olie in de pan, maar invetten met een prop keukenpapier met olie. Zet daarna de pan op het vuur, gas hoog, en wacht tot het begint te roken (afzuigkap, dank u wel!). Dan weet je dat het inbranden goed gaat. Dit ga je een keer of vijf herhalen, misschien wel tien keer, tot je pan helemaal goed is ingebrand.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Glaskeramische kookplaten worden op een speciale manier vervaardigd en zijn daardoor zeer stabiel en veerkrachtig. Als er iets op hen valt, kunnen ze nog steeds barsten of breken, en na verloop van tijd vertonen ze ook tekenen van slijtage.
Voordelen keramische pan:
Keramische pannen kunnen beter hitte verdragen, tot wel 450 graden. Hierdoor zijn ze een stuk duurzamer dan normale pannen, aangezien ze niet verbranden. De keramische pannen van Royalty Line Switzerland zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Zowel gas, elektrisch, keramische als inductie.
Bij keramische kookplaten heb je een aantal elektrische verwarmingselementen met daaroverheen een glasplaat. Deze kleuren rood zodra ze zijn opgewarmd. Afhankelijk van de kookplaat duurt dit ongeveer 1 tot 2 minuten. Een inductie kookplaat werkt compleet anders; hier worden de pannen verwarmd door een magnetisch veld.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Een gietijzeren pan gaat een leven lang mee. Het is duurzaam, geschikt voor alle warmtebronnen en het ziet er nog mooi uit ook. De meeste gietijzeren pannen zijn bovendien voorzien van een geëmailleerde laag die roest voorkomt en werkt als antiaanbaklaag.
Gietijzeren pan inbranden met extra vierge olijfolie is dus een no go. Dit komt omdat extra vierge olijfolie is niet bestand is tegen hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor boter en lijnzaadolie deze hebben een lager rookpunt en maakt het dus niet geschikt voor het inbranden van een gietijzeren pan.
Gebruik keukenpapier om een dun laagje olie in te wrijven. Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies. Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten.
Al ons kookgerei van geëmailleerd gietijzer* of rvs of met een anti-aanbaklaag is geschikt voor inductiekookplaten, en dit geldt ook voor onze geëmailleerde fluit- en waterketels. De Le Creuset braadpan, een culinaire klassieker, is al bijna een eeuw lang geliefd bij koks over de hele wereld.
Maak de keramische kookplaat nat en neem hem af met een microvezeldoekje. Een microvezeldoekje werkt effectief, deze neemt meer vocht op dan keukenpapier. Neem de kookplaat na het reinigen af met een droge microvezeldoek. Eventuele resterende vlekjes worden dan weggepoetst en de keramische kookplaat glanst weer.
De GreenPan Venice is toch echt de beste keuze voor een keramische koekenpan. De pan beschikt over een groot oppervlakte, zodat het eten zich in een enkele, dunne laag kan verdelen en gelijkmatig bruin wordt in plaats van samen te klonteren.