Er is een kleine kans dat u na sterilisatie toch weer vruchtbaar wordt. Van de 1000 stellen waarvan de man gesteriliseerd is, worden per jaar minder dan 5 toch zwanger.
Na de ingreep bent u niet direct onvruchtbaar. Daarom moet u de eerste periode na de sterilisatie een anticonceptiemiddel gebruiken totdat via laboratoriumonderzoek is vastgesteld dat uw sperma geen levende zaadcellen meer bevat. Dit sperma-onderzoek vindt plaats: op zijn vroegst 3 maanden na de ingreep.
Bent u gesteriliseerd, maar heeft u toch een kinderwens? Met een operatie herstellen wij uw zaadleiders en maken we de sterilisatie ongedaan. Meer dan de helft van de mannen kan na deze hersteloperatie weer een kind verwekken.
Veel vrouwen kiezen voor een sterilisatie omdat zij denken dat dit de meest zekere methode is om geen kinderen (meer) te krijgen. Toch geeft een sterilisatie geen 100 procent garantie om nooit (meer) zwanger te worden, hoewel de kans op zwangerschap klein is.
Nee, een sterilisatie van de man is in principe onomkeerbaar. Het is niet mogelijk om eenvoudig een sterilisatie ongedaan te maken. Een sterilisatie ongedaan maken is volledige operatie die niet altijd lukt. Een tijdelijke sterilisatie is dus niet mogelijk.
Ook vrijen en masturberen kan gewoon. Je krijgt ook gewoon een zaadlozing na de sterilisatie, alleen bevat de vloeistof geen zaadcellen meer.
De sterilisatie heeft geen invloed op het gevoel bij zaadlozing, klaarkomen, erectie, sperma, libido of je mannelijke hormonen.
Kans op zwangerschap na een sterilisatie bij de man
Wanneer de man wordt gesteriliseerd bestaat er een zeer kleine kans dat de vrouw alsnog zwanger wordt. Per 1.000 vrouwen wiens partner gesteriliseerd is worden 0,5 tot 1 vrouw toch zwanger gedurende hun leven.
Voor een sterilisatie bij een man kun je uitgaan van ongeveer 350 a 450 euro voor de ingreep. Het is interessant om de tarieven bij verschillende ziekenhuizen en klinieken te vergelijken.
De eileiders kunnen soms weer aan elkaar groeien en opnieuw een doorgang maken.
In het verleden heeft u een sterilisatie (vasectomie) gehad. Met een hersteloperatie kan deze sterilisatie ongedaan gemaakt worden. Met deze operatie worden de zaadleiders weer aan elkaar gemaakt. Deze operatie noemen we een vaso-vasostomie.
Na de ingreep kun je nog steeds een zaadlozing krijgen.Het enige verschil na een sterilisatie is dat er geen zaadcellen meer in het sperma aanwezig zijn. Een mannelijke sterilisatie is een blijvende en zeer betrouwbare vorm van anticonceptie.
✔ Sterilisatie is een volledig terugbetaalde ingreep, met uitzonde ring van de producten voor de verdoving, die 15 euro kosten. ✔ Een vasectomie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals aids, gonorroe of syfilis.
Een hersteloperatie na een sterilisatie bij een vrouw heet ook wel een refertilisatie. Door de hersteloperatie kun je weer zwanger worden. Wil je na een sterilisatie weer graag zwanger worden? Dan kun je in sommige gevallen de sterilisatie ongedaan laten maken.
Meestal verdwijnen deze binnen 1 jaar. Alleen als bewegende spermacellen worden gevonden in het spermamonster zult u, na overleg met uw behandelaar, opnieuw worden gesteriliseerd. Sterilisatie is in principe een definitieve ingreep. Soms kan een sterilisatie ongedaan worden gemaakt, maar dit lukt niet altijd.
Ook bestaat de kans dat de zaadleiders later weer aan elkaar groeien. Dat kan zelfs jaren na de ingreep gebeuren. Dan ontstaat er opnieuw een nieuwe doorgang voor de zaadcellen en ben je dus weer vruchtbaar. Dit gebeurt bij ongeveer 1 of 2 op de 200 mannen (0,5 – 1 procent) die zich laat steriliseren.
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.
Sterilisatie is een ingreep om definitief (dus voor altijd) te voorkomen dat u zwanger wordt. De eileiders worden afgesloten.Daardoor kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten. Een zwangerschap is dan niet meer mogelijk.
Bij een hersteloperatie verbinden wij de zaadleiders opnieuw aan elkaar. Dan kunnen de zaadcellen weer hun normale route afleggen, van de bijbal via de zaadleider en de plasbuis naar buiten. Slaagt die operatie, dan kan de vrouw via natuurlijke weg thuis, door gemeenschap, zwanger worden.”
Wilt u uw sterilisatie ongedaan maken, omdat u een kinderwens heeft gekregen? In veel gevallen is dit mogelijk door een hersteloperatie. We maken daarbij de uiteinden van de onderbroken zaadleiders opnieuw aan elkaar, zodat u weer vruchtbaar wordt. Deze ingreep heet ook wel vasovasotomie.
Sterilisatie bij de man is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het niet lukken van sterilisatie dat is ongeveer tussen de 1 en 3 op de duizend mannen, die na een sterilisatie een zogenaamde rekanalisatie heeft.
Castratie is het weghalen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren. Bij katers worden de testikels verwijderd, bij kattinnen de eierstokken en soms ook de baarmoeder. Bij een sterilisatie worden de geslachtsorganen niet weggehaald, maar enkel de eileiders of zaadleiders onderbroken.
Een castratie kan niet mislukken.
Castratie bij de reu
Bij castratie worden beide testikels operatief verwijderd om de hormoon- en zaadproductie te stoppen. Na de castratie kan de reu nog zes tot acht weken vruchtbaar zijn, omdat er nog zaadcellen in de zaadleider aanwezig kunnen zijn.