Laat een gasfles niet in de auto achter bij tussenstops, maar rij direct naar huis. Ook als je een lege gasfles vervoert, moet je er altijd voor zorgen dat de gaskraan gesloten is en gelijke voorzorgsmaatregelen worden genomen.
Er zijn geen specifieke regels voor het vervoeren van een gasfles in een personenauto. Formeel mag u niet iets doen waarbij u zelf en ander in gevaar brengt. De fles rechtop en indien mogelijk fixeren of vastzetten met een sjorband lijkt me echter safe genoeg en bij voorkeur zo ver mogelijk naar voren in de laadruimte.
U mag de gasfles liggend vastzetten en vervoeren. Het is alleen van belang dat de fles rechtop gezet wordt zodra hij aangesloten of gebruikt wordt, omdat er anders vloeibaar gas naar buiten kan komen. En dat is zeer gevaarlijk.
Tip 1: zet gasflessen rechtop
Vervoer gasflessen rechtop, dit voorkomt dat flessen kunnen gaan rollen. Rollende flessen kunnen beschadigen, waardoor er in het ergste geval gas vrij kan komen.
Sowieso is de hoeveelheid cilinders die je in één transport mag meenemen niet onbeperkt. Als het om een inert gas gaat – gas dat niet brandbaar, explosief, oxiderend of toxisch is –, mag je maximaal twintig B50 cilinders in een voertuig meenemen. Niet-inerte gassen dien je in kleinere hoeveelheden te vervoeren.
Een gasfles hoeft niet vorstvrij bewaard te worden, dit komt doordat propaan past bevriest bij rond de -40 graden Celsius. Een gasfles kan dus best in de vrieskou staan, tenzij het -40 graden Celsius gaat worden.
Nee, er is geen gevaar als de gasfles gewoon buiten geventileerd in de zon staat. Wanneer de zon schijnt en de temperatuur oploopt, stijgt de druk in een (deels) gevulde gasfles natuurlijk ook.
Voor een gasflessenkast in een gebouw (brandveiligheidsopslagkast volgens EN 14470-2) geldt tevens : - Maximaal totale hoeveelheid van aanwezige flessen mag 500 liter zijn.
Sluit afsluiters goed af, koppel reduceertoestellen en slangen af en monteer altijd de beschermkap. Zorg voor een zeer goede, permanente ventilatie. Vervoer geen toxische of corrosieve gassen. Vervoer geen brandbare gassen in de kofferruimte.
10. Hoeveelheden,vermeld in subsectie 1.1.3.6. van het ADR ingaande 1 juli 2001, maximaal 333 kg. propaan/butaan per transporteenheid en een nominale inhoud van 450 ltr. de waterinhoud per verpakking mogen niet worden overschreden.
De gasflessen in de camper moeten bijgevuld worden door professionals in een speciaal vulstation. Je mag het vanwege veiligheidsredenen niet zelf doen. Op de gasfles zit namelijk geen 80% vulbegrenzer, waardoor het gevaar bestaat dat de gasfles tot 100% wordt gevuld.
Bewaar een gasfles altijd rechtop en op een goed geventileerde, koele plaats in de open lucht, zoals de tuin of op het balkon. Nooit op een plek waar de zon er direct op schijnt. Een goed geventileerde schuur is ook een optie, maar niet direct naast een warmtebron zoals een kachel.
De Gasfles mag echter niet worden opgeslagen of worden gebruikt waar deze in contact kan komen met oppervlakken of onderdelen die warmer zijn dan 50 graden Celsius. Bij 50 ⁰C of meer kan het kunststof namelijk blijvende schade oplopen.
Neen, de gasfles zal niet ontploffen. Wanneer de zon schijnt en de temperatuur oploopt, stijgt de druk in de gasfles natuurlijk ook. Gasflessen zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen deze oplopende druk maar het is natuurlijk altijd beter om de gasflessen uit de zon te houden.
Een gasfles kan niet zomaar ontploffen. Dat gebeurt alleen wanneer ze blootgesteld wordt aan hoge temperaturen, denk maar aan een brand. Meer voorkomend is een lek waardoor gas uit de fles ontsnapt. Bijvoorbeeld omdat de gaskraan niet goed is dichtgedraaid of omdat er een scheurtje zit in de gasslang.
Ja, gasflessen mogen zeker opgeslagen worden in de open lucht of onder een eenvoudig afdak. Lees de instructies op het etiket. Zorg voor een vlakke, niet–brandbare ondergrond en let op dat je ze buiten bereik van kinderen bewaard.
Gasflessen inleveren
Lege gasflessen kun je inleveren bij een KCA-depot. Zo'n depot staat bij een afvalscheidingsstation. Gasflessen valt onder het klein chemisch afval (kca), net zoals batterijen, spaarlampen en tl-buizen.
Nee: kunststof gasflessen zijn niet gevaarlijker dan andere soorten. Kunststof gasflessen worden tijdens het vullen gecontroleerd, net als andere gasflessen. Als een gasfles ontoelaatbare beschadigingen blijkt te hebben, wordt deze uit de handel genomen.
Druk dus, dat is de reden voor de vorm van de gastanks en -flessen. In Nederland is de luchtdruk, de atmosferische druk, gemiddeld 1,013 bar. Propaangas heeft daarentegen een druk van 7 bar (bij 20 graden Celsius). Ter vergelijking, als je gaat duiken neemt de druk ongeveer met 1 bar per 10 meter duiken toe.
Voorbeeld camper
Koelkast: 24 uur x 10 gram = 240 gram. Gaspitjes: 2 pitjes x 130 gram = 270 gram. Totaal per dag: 510 gram. Met een gasfles van 10,5kg heb je hier ongeveer 20 dagen voldoende gas.