Parkieten zijn vrolijke ondernemende vogels die erg tam kunnen worden, vooral als ze van jongs af aan met mensen in aanraking zijn geweest. Sommige grasparkieten kunnen gaan praten, de meeste doen dat echter niet.
Niet iedere parkiet leert praten. De ene parkiet doet het wel, de andere zal het niet doen. Het maakt niet uit of het een mannetje of een vrouwtje is. Parkieten die graag kwetteren en geluidjes maken leren het praten sneller dan de wat stillere soortgenoten.
Gras- en valkparkieten
Niet elke parkiet kan leren praten, maar met een grasparkiet of valkparkiet in huis stijgt de kans toch gevoelig. Zeker als het een luidruchtig type is, dat veel kwettert en geluidjes maakt. Ook liedjes nafluiten doen ze met het grootste gemak.
Imitators moeten worden blootgesteld aan het geluid dat ze zullen nabootsen. Dit betekent dat een parkiet omgeven moet zijn door pratende mensen om te leren praten. Ook is het waarschijnlijker dat een parkiet leert praten als hij handtam is.
Een engelse grasparkiet is groter dan een gewone grasparkiet. Engelse grasparkieten hebben dikkere bevedering en meer veren op de kop en rond de snavel. Hierdoor zien ze er een beetje streng uit. Gewone grasparkieten hebben minder zware bevedering en een smaller koppie.
Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam. Je kunt dan spelletjes met hem spelen of nog meer commando's leren.
Dagelijks diverse soorten groenvoer en fruit zijn daarom een must voor elke grasparkiet. Vers groenvoer kun je van jouw wandelingen meebrengen. De meeste grasparkieten zijn dol op de jonge bladeren van de paardenbloem, vogelmuur en vlierbessen. Ze knabbelen graag aan de schors van verse takken en van fruitbomen.
Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde. Hij zal stil op zijn stok zitten en voor zich uit staren.
Over het algemeen zijn parkieten erg gelukkige en tevreden vogels. Vaak zie je ze een liedje zingen of praten. Ze doen dit als ze gelukkig zijn of zich gezellig voelen. Dit zal natuurlijk variëren bij verschillende parkieten.
Catharina parkieten maken niet veel herrie, natuurlijk maken ze wel wat geluid maar beduidend minder dan andere parkietensoorten. Ze zijn slim, goed te trainen en rustig van aard. Catharina parkieten worden ongeveer tussen de 10 en 15 jaar oud.
Hoeveel kost een parkiet? De prijs van een parkiet hangt af van de soort en kleur. De prijzen variëren van 7 tot 250 euro. Een kleine kooi met een nestkast, water- en voerbak, verschillende zitstokken en speelgoed, kost minstens 120 euro.
In principe leert een parkietje al vliegen als hij/zij nog in het broedblok zit. Tegen de tijd dat ze de eerste keren uit het blok komen kijken en uit het blok komen, kunnen ze (misschien nog een beetje onwennig) maar wel vliegen. Misschien kun je inderdaad even een foto plaatsen om te zien of het geen kruipertje is.
Parkieten maken allerlei geluiden: tsjirpen, kwetteren, fluiten, trilgeluiden en nabootsingen van geluiden die ze hebben opgevangen (zoals stemmen van mensen). Vaak zingen parkieten samen, om vast te stellen of alles goed is en iedereen veilig is. Zingen is altijd een goed teken.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Heeft je parkietje veel speeltjes, en andere dingen in de kooi waar hij aan kan knagen? Zo niet, dan kun je ervoor zorgen dat hij dat heeft. Bijv. takken van verschillende dikte (wel goed schoonborstelen met heet water voor je ze geeft), lege eierdoosjes, blanco papier, toiletrolletjes (even openknippen) etc.
Parkieten hebben namelijk een erg goed geheugen. Ze zullen zo fladderen associëren met het wegtrekken van je hangt en zo steeds zal fladderen wanneer jij de kooi betreed.
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden. Vogels bereiden zich ongeveer een half uur voor op het slapengaan.
Als de vogels thuis blijven moet er minstens elke dag iemand bij hen komen om vers water, voer en aandacht te geven, liefst twee maal per dag. Die moet ook kijken of ze zich normaal gedragen, goed eten en of alles in orde is.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt. De lade, alle plastic speeltjes en voer- en drinkbakjes moeten worden gewassen in heet water met zeepsop. Ook de tralies moeten worden gereinigd.
Omdat parkieten geen tanden hebben, hebben zij grit (gemalen schelpen) nodig om het voer te kunnen vermalen. Daarnaast voorziet grit ook in de kalkbehoefte. Grit zit in het zand of wordt apart bijgegeven als er een natuurlijke bodembedekking wordt gebruikt.