U bepaalt zelf bij welke energieleverancier u een energiecontract afsluit. Ook mag u van energieleverancier veranderen. En u heeft recht op hulp als u uw energierekening niet kunt betalen.
Wie een contract van een bepaalde duur heeft afgesloten, kan niet veranderen van leverancier. Ook dat is een misverstand. Je kan op eender welk moment van contract veranderen. Het enige waar je rekening mee dient te houden, is een opzegtermijn van 4 weken.
Maakt u geen afspraak over de energieprijs met een vaste looptijd en vast tarief? Dan kan de prijs van uw stroom of gas wijzigen.Meestal gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. De energieprijs kan dan hoger of lager worden.
Zo oordeelde ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM): “Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan.”. Ondanks de hoge prijzen moeten beide partijen zich dus gewoon houden aan het afgesloten contract.
Dit betekent dat uw energieleverancier de prijs kan verhogen of verlagen tijdens de looptijd van het contract. Het is moeilijk te voorspellen of deze zullen stijgen of dalen. Ga voor uzelf na of u de 'zekerheid van een vaste prijs' wilt. Als de variabele energietarieven dalen, lijkt het gunstig om hiervoor te kiezen.
Dan hebt u variabele tarieven. Deze tarieven mogen veranderen. Dit staat in de algemene voorwaarden bij uw contract. Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli.
Inmiddels bieden ook Engie, Mega, Eneco, Octa+ en TotalEnergies opnieuw contracten met een vaste prijs aan. TotalEnergies doet dat alleen voor elektriciteit, de andere voor zowel aardgas als stroom. Veranderen van energieleverancier is op zich niet zo moeilijk.
Als de wettelijke bedenktijd van 14 dagen voorbij is en je energiecontract is ingegaan, kun je niet zomaar iets aanpassen. Je bekijkt je contractinformatie en je tarieven in de Eneco app en in Mijn Eneco. Ook wijzig je hier snel en eenvoudig je persoonlijke gegevens. Zoals je adres, contactvoorkeuren of betaalgegevens.
Als je verwacht dat de energieprijzen na het vervallen van het prijsplafond weer zullen stijgen, kun je je met een vast contract dus voor langere tijd indekken. Aan de andere kant kunnen de prijzen ook weer dalen. In dat geval betaal je meer dan dat je met een variabel contract zou hebben gedaan.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat huishoudens per 1 januari 2023 weer een vast energiecontract kunnen afsluiten. Om dat te bereiken moeten wel de regels voor het opzeggen worden aangepast. Nu kun je een vast energiecontract nog voor 100 euro afkopen als deze binnen 1,5 jaar afloopt.
Jij kiest het contract dat bij je past, wij regelen de rest. De keuze voor een energiecontract is heel persoonlijk. Bij een vast contract kies je voor zekerheid: je zet je tarieven vast voor één of meerdere jaren. Bij een variabel contract veranderen je tarieven periodiek.
Energieprijs vastzetten voor 1 of voor 3 jaar? Pricewise raadt aan om ieder jaar opnieuw naar je energierekening te kijken. Ons advies is dus: laat je energieprijs voor 1 jaar vastzetten. Wanneer je een contract met een vaste energieprijs voor 1 jaar kiest, heb je geen last van tussentijdse prijsstijgingen.
Je energieleverancier kan je voorstellen om de voorschotfactuur te wijzigen maar moet dat motiveren. Het volstaat daarbij niet om enkel te verwijzen naar je geschatte verbruik als je leverancier over specifiekere gegevens beschikt. Je hebt steeds het recht een wijziging van het voorschotbedrag te weigeren.
Het is bij ENGIE momenteel weer mogelijk om een vast contract af te sluiten, naast de optie om een variabel contract af te sluiten. Je weet nu wat de voordelen zijn van een vast contract in 2023. De belangrijkste reden is voor veel mensen de zekerheid die het met zich meebrengt.
In verhouding tot het marktaandeel, waren er het vaakst klachten over Essent en Mega. Zo ging meer dan een vijfde van de klachten tegen leveranciers vorig jaar (21,9 procent) over Essent, dat een marktaandeel had van 5,7 procent. Mega was goed voor 11 procent van de klachten, tegen een marktaandeel van 4,11 procent.
De energieleverancier die het best uit deze score komt, wordt tot 'De Beste Energieleverancier' bekroond en ontvangt de Gaslicht.com Award. In 2023 is Greenchoice door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.
Vaste energiecontracten
Bij een vast energiecontract gebruik je energie tegen een vast leveringstarief. Zo heb je meer zekerheid en weet je waar je aan toe bent. Want je leveringstarieven staan vast voor de looptijd van je contract. Dat beschermt je tegen prijsschommelingen, ook als het prijsplafond in 2024 stopt.
Eneco is vergeleken met de twee andere grote energiebedrijven duur. Dat komt door het inkoopbeleid. Eneco koopt veel energie voor de korte termijn waardoor de prijzen snel scherp kunnen stijgen, maar ook snel kunnen dalen. De gasprijs op de internationale markt is nu een stuk lager dan afgelopen zomer.
Eneco krijgt een score van drie sterren op vijf volgens de klachtenindicator van de Vlaamse energieregulator VREG. Hoe meer sterren, hoe minder tweedelijnsklachten per 5.000 huishoudelijke afnemers.
In 2023 is NextEnergy de goedkoopste aanbieder van stroom met een variabele stroomprijs van € 0,136 per kWh.
Zo'n vast contract kun je nu krijgen bij Mega (jaarcontract), Eneco (half jaar) en Greenchoice (half jaar). Onder meer Vattenfall, Essent en Budget Energie bieden nu nog geen vaste contracten aan.
Variabel tarief
Dan kan de prijs van uw stroom of gas wijzigen. Meestal gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. De energieprijs kan dan hoger of lager worden.