Het natuurlijk leefgebied van de egel verdwijnt en jagers liggen op de loer. Tuinen kunnen daarom dienen als veilige havens. Maar door de hekken en schuttingen hebben egels vaak geen toegang tot tuinen.Ze kunnen hier immers niet overheen klimmen.
Ze hebben een staartje van 15-30 mm, en worden 12 tot 15 cm hoog. Het is een nachtdier dat niet zo goed kan zien, maar wel goed kan horen en ruiken. Egels zwerven 's nachts rond en leggen daarbij zo'n 3 á 5 kilometer af. Ze kunnen goed zwemmen en klimmen.
Wie al een muur of schutting heeft, kan als EHBO-maatregel een paar doorgangen maken. Bij een houten schutting volstaat het om enkele onderste planken te verwijderen, in een muur kunt u op grondniveau een gat hakken. Omdat egels door hele kleine openingen kunnen kruipen hoeft het gat niet heel groot te zijn.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap.
Het meest voorkomende spoor is het zien van egelpoep. Egelpoep kan 1 tot 5 centimeter zijn en is kenmerkend doordat het uiteinde naar een puntje loopt. Het zien van voetsporen. Egels zijn zoolgangers en lopen met hun zool op de grond, hebben vijf tenen en lange scherpe nagels.
Als je een egel in de tuin ziet, hoef je niet per se iets te doen. Egels gaan hun gangetje en zijn op zoek naar eten. Egels zijn nachtdieren en overwinteren vanaf eind oktober tot april.
Egels slapen overdag graag in compost-, takken-, stengel- of bladerhopen, in hoog gras en andere kruiden, onder (braam)struweel, hagen en dicht struikgewas, in hout- of hooimijten, tussen boomstronken, in houtstapels of stapels (bak)stenen of dakpannen waarin voldoende grote holtes zijn, en zelfs in holen of onder ...
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
Een aantal keer per nacht is de egel actief, hij slaapt ongeveer 18 uur. De egel is niet de hele nacht actief. Zijn eerste actieve periode bij het vallen van de avond duurt zo'n 3 uur.Rond middernacht en tegen de ochtend gaat hij telkens nog eens voor enkele uren op pad.
Vochtig en calorierijk voedsel zoals hondenvoer of roerei zijn prima opties. Completeer de maaltijd met een bakje vers water. Zet nooit melk neer, want hier kunnen egels niet goed tegen!
Territorium en verblijfplaats
Egels zijn altijd alleen op stap en vormen geen vaste paartjes. Ze hebben min of meer een vast 'leefgebied' (mannetjes 20-40 ha, vrouwtjes 10-20 ha), maar ze hebben geen 'territorium' dat ze verdedigen tegen soortgenoten. Egels leggen per nacht een paar kilometer af.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen.Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
Om egels te helpen kun je kleine takjes, stukjes mos en andere natuurlijke materialen verzamelen en in een beschut hoekje in de tuin leggen. Daarnaast is het aan te raden om een egelhuisje te kopen of te maken en deze in een beschutte hoek, uit de wind te plaatsen. Zorg dat er geen water in het egelhuisje kan lopen.
Ze hebben specifieke medische zorg nodig, die alleen voorhanden is in gespecialiseerde egelopvangcentra. Egels zijn beschermde dieren, het is dan ook verboden om egels zelf op te nemen. U geeft een egel de meeste kans door het dier zo spoedig mogelijk naar de dichtstbijzijnde opvang te brengen.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat. Als egels geboren worden, zijn ze behoorlijk kaal.
Egels zijn carnivoren en hun belangrijkste voedselbron zijn insecten en wormen. Vooral na regenachtige nachten zijn egels vaak te vinden op zoek naar regenwormen en andere insecten. In de herfst is hun voedselvoorraad schaarser en kunnen ze ook kevers, spinnen en slakken eten.
Egels kunnen heel snel wennen aan mensen. Neemt u ze op ter verzorging, dan worden ze vaak na enige tijd heel tam. Verbazingwekkend genoeg kunnen deze dieren verschillende personen aan hun stem en geur onderscheiden. Ze leren ook snel het onderscheid tussen vriend en vijand.
Egels zijn carnivoren, vleeseters. Hun fysiologie komt het meeste overeen met katten en daarom sluit het bijvoeren met harde katten- of kittenbrokjes het beste aan bij een volwaardig dieet voor egels. Natuurlijk dient er ook altijd een bakje schoon water ter beschikking te staan.
En wist u dat egels niet van regen houden? Er is nog veel meer te weten over egels.
Daarnaast is een egel een beschermde diersoort en is het verboden om egels zelf op te nemen. Wil je de egel helpen? Breng deze dan naar de Egelopvang of bel de dierenambulance.
In de natuur slaapt een egel in een snel gebouwd schuilplaatsje, onder een boomstronk, in een stapel bladeren of onder een struik.
De egel, de Latijnse naam is Erinaceus Europaeus, is een schemer- en nachtdier. In de donkere uurtjes zal hij zijn voedsel bij elkaar proberen te zoeken. Hiervoor legt hij grote afstanden af, minstens een kilometer per nacht. De egel behoort tot de carnivoren, dit wil zeggen dat hij een vleeseter is.
Egels kunnen tot 8 jaar oud worden. De leeftijd van een dode egel kan worden vastgesteld door de groeilijnen in de onderkaak te tellen, net zoals we bij bomen jaarringen tellen. Egels blijven hun hele leven groeien, maar doen dit enkel tijdens de actieve periode van het jaar.
Een egel die tijdens zijn winterslaap gestoord wordt kan verhongeren en een verstoord nest met jonge egels kan verlaten worden. Wil je toch weten of er iemand thuis is? Je kunt letten op uitwerpselen of pootafdrukken, of plaats dan een wildcamera. Je kunt ook een takje voor de ingang leggen.
Egels kunnen hun speciaal egelvoer eten, gevolgd door kwalitatief hondenvoer en daarna kattenvoer.