Een deurwaarder mag pas beslag leggen op uw bankrekening met een uitspraak van de rechter, of een dwangbevel van de overheid. Bij het bankbeslag moet de deurwaarder een bedrag overlaten, het beslagvrije bedrag. Hiermee kunt u uw vaste kosten betalen.
Ook op een spaarrekening kan beslag worden gelegd. De bank betaalt het bedrag wat op één bepaalde dag op de rekening staat aan de deurwaarder. De kosten die de bank maakt voor het uitvoeren van het bankbeslag worden betaald van het ingehouden bedrag.
Hoe lang duurt bankbeslag? Bankbeslag duurt minimaal 4 weken, dat is de wettelijk vastgelegde minimum duur. Na 4 weken maakt de bank het bedrag, waarvoor beslag gelegd is, over naar een deurwaarderskantoor.
Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden. U moet namelijk wel een basisbedrag hebben om van te kunnen leven. Een gerechtsdeurwaarder mag ook geen beslag leggen op uw etensvoorraad, uw beddengoed en de kleding die u draagt.
De bank kan direct loonbeslag leggen en hoeft niet eerst naar de rechter, omdat de notariële akte al een zogenaamde executoriale titel is. Als naast de bank ook andere schuldeisers beslag op het inkomen hebben gelegd, zal de bank doorgaans het grootste deel daarvan krijgen.
U ontvangt een vonnis, beschikking of dwangbevel. De deurwaarder kan niet zomaar geld van uw bankrekening halen.
Op welke tijden mag de gerechtsdeurwaarder zijn werkzaamheden verrichten? De gerechtsdeurwaarder mag van 7.00 uur tot 20.00 uur gedurende zes dagen per week ambtshandelingen verrichten.
Een advocaat, gerechtsdeurwaarder, notaris of incassobureau mag je geen kosten of intresten aanrekenen voor zijn werk. Het enige wat bij de schuld mag aangerekend worden zijn intresten en schadevergoeding die in het contract staan dat jij met je schuldeiser hebt.
De gerechtsdeurwaarder moet een proces-verbaal opstellen van het beslag en daarin je bezwaren opnemen. Je kan dan best zo snel mogelijk een kopie van dat proces-verbaal indienen bij de beslagrechter. Hiervoor zoek je best juridische bijstand.
De bank bevriest bij een bankbeslag alle tegoeden van de schuldenaar. Dat betekent dat de rekeninghouder vanaf dat moment niet meer kan pinnen en bijvoorbeeld geen geld op kan nemen. De tegoeden moeten minimaal 4 weken beschikbaar blijven op de rekening.
De eerste vraag die moet worden gesteld is of er wel gegronde redenen zijn om het beslag te leggen. Als de claim waarvoor beslag is gelegd duidelijk niet deugt, dan kan via een kort geding opheffing worden gevraagd. Als de rechter het beslag opheft, zal de bank de rekening vrijgeven.
Opheffen conservatoir beslag
In de wet staat dat het beslag zal worden opgeheven: "indien summierlijk van de ondeugdelijkheid van het door de beslaglegger ingeroepen recht of van het onnodige van het beslag blijkt." Degene die opheffing van het beslag vordert moet dit aannemelijk maken.
Wanneer de deurwaarder constateert dat het geen zin heeft om beslag te leggen op uw uitkering of ander inkomen, bijvoorbeeld omdat er al beslag op ligt door een andere deurwaarder, of omdat uw inkomen te laag is voor beslaglegging, dan zal de deurwaarder overgaan tot het leggen van beslag op uw bankrekening.
Wat gebeurt er als je betalingsachterstanden of schulden hebt? Je schuldeisers zullen proberen hun geld te krijgen. Als dat niet lukt, kun je misschien geholpen worden via een schuldregeling.
Rekeningen kunnen uit voorzorg (automatisch) geblokkeerd worden als er bijvoorbeeld twijfels rijzen over je identiteit of als er verdachte transacties opgemerkt worden. Het is mogelijk dat je rekening geblokkeerd wordt als de geldigheidstermijn van het document dat je gebruikte voor je identificatie verstreken is.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Als een deurwaarder een dagvaarding wil betekenen maar jij doet de deur niet open dan mag de deurwaarder de dagvaarding achterlaten, bijvoorbeeld in de brievenbus. Wanneer je niet thuis bent dan kan de deurwaarder dagvaarding ook afgeven (betekenen) aan een huisgenoot.
Deurwaarder beslaglegging inboedel huisgenoot
Wanneer u met een huisgenoot samenwoont, die tevens uw partner is, dan kan dit blijken uit een huwelijk of uit een samenlevingsovereenkomst. De deurwaarder kan dan beslag leggen op de spullen van uw partner.
Tussen 20:00 u 's avonds en 7:00 u 's ochtends mag een deurwaarder géén exploten uitreiken. Dit mag ook niet op zondagen en feestdagen die algemeen erkend zijn. Dat zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari), tweede pinksterdag, Hemelvaartsdag, Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei) en beide kerstdagen (25 en 26 december).
Je kunt een deurwaarder inschakelen als iemand zijn schuld aan jou niet betaalt. Een incassobureau kan daar ook bij helpen maar alleen een gerechtsdeurwaarder kan iemand voor de rechter dagen. Ook mag alleen een erkende deurwaarder beslag leggen op iemands spullen of inkomsten.
Voor beslag is toestemming nodig van de rechter of overheid. Maar ook met toestemming mag een deurwaarder niet overal beslag op leggen. Zo mag hij alleen beslag leggen op spullen van de persoon die de schuld moet betalen.
De deurwaarder moet zich houden aan de regels van de KBvG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders). Een deurwaarder mag bijvoorbeeld niet: onnodig dreigen met beslag op uw spullen. onnodig kosten maken om uw schuld betaald te krijgen.
Een loonbeslag wordt opgeheven op het moment dat de gehele vordering is betaald, of op het moment dat het dienstverband van de werknemer bij de werkgever eindigt. De werkgever wordt door de deurwaarder geïnformeerd op het moment dat de vordering is voldaan en het loonbeslag kan worden opgeheven.
Het loonbeslag zal blijven doorgaan tot je schuld is terugbetaald. Loonbeslag is, net als beslag op een uitkering, een vorm van 'derdenbeslag'. Er kan wel geen beslag gelegd worden op je volledige nettoloon: je zal in principe een deel van je loon behouden om van te kunnen leven.