Doe je dekbed eens heel kort in de droger op de laagste stand. Zo verwijder je gemakkelijk transpiratievocht. Gebruik donswasmiddel of fijnwasmiddel. Droog je dekbed op een lage temperatuur in de droger, eventueel met tennisballen.
Voor het drogen van je dekbed heb je eigenlijk wel een wasdroger nodig. Stel de droger in op een lang droogprogramma en op een lage temperatuur, dus hooguit op 30 graden. Ook bij het drogen komen die tennisballen weer van pas. Dankzij de tennisballen in de wasdroger is je dekbed net wat sneller droog.
Klop het dekbed sowieso regelmatig op tijdens het droogproces en houd rekening met minimaal twee uur droogtijd: één uur in de droger, opkloppen en daarna nog één uur drogen. Al kan het ook prima nog een paar uur extra duren, voordat jouw dekbed helemaal droog is.
Beddengoed draait in elkaar
Hierdoor ontstaat een grote bal aan was die vervolgens in de droger niet op alle plekken goed droog wordt. Je kunt dit probleem voorkomen door beddengoed met knoopjes of een rits aan de onderkant eerst te sluiten voordat je ze in de was gooit.
Onderhoud en wassen
Donzen- en veren dekbedden: De donzen dekbedden van IKEA zijn machinewasbaar tot 60 graden en kan je drogen in de droogtrommel.
Een donzen dekbed wassen doe je het best door middel van een fijnwas programma. Ook het wolwas programma volstaat. Goed centrifugeren!
Tip 1: kijk op het wasetiket
Een vierkant met een rondje en een kruis betekent dat je wasgoed niet in de droger mag. Droog dit voorzichtig op een wasrek. Een vierkant met een rondje en één stip betekent: drogen op een lage temperatuur. Zie je 2 stippen, droog dan op een normale temperatuur.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Als u ze in de droger bij uw natte wasgoed stopt, zorgen de ballen ervoor dat de was zachter is, minder kreukt en niet statisch wordt. En de ballen zorgen ervoor dat het wasgoed goed verdeeld wordt over de trommel. Dit zorgt ervoor dat de droogtijd verkort, omdat het natte wasgoed geen bal kan vormen.
Glansspoelmiddel!Dit middeltje voor de vaatwasser laat niet alleen je glazen stralen, maar verwijdert ook de gele zweetvlekken uit je beddengoed. Geen glansspoelmiddel in huis? Dan werkt blanke azijn ook super goed.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden.Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Met een moderne droger kun je veel verschillende soorten wasgoed veilig drogen. In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
De droogtegraad kastdroog zorgt ervoor dat er nog een klein beetje vocht in de vezels van uw kleding overblijft. Op deze manier wordt de kleding beschermd tegen slijtage. Laat de kleding na het droogprogramma even uitwasemen, voordat u ze in de kast legt. Kies deze droogtegraad voor handdoeken, jeans en beddengoed.
Maak de droger schoon
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.
Wanneer je de mogelijkheid hebt, kun je je bedtextiel het beste buiten laten drogen aan de waslijn. Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit.
En dit doe je: maak het handdoekje vochtig en mik 't in de droger, bij je gekreukte kleding. Laat de droger 15 minuten draaien op een medium-warme stand. Haal vervolgens je kledingstukken uit de droger en sla ze nog even flink uit.
Natte was sneller droog in de droger
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog.
Voorzichtig met de droger
In een droger ontstaat gemakkelijk brand als zich in de machine veel stof ophoopt. De combinatie van hete lucht, vocht en stof kan gemakkelijk leiden tot oververhitting of kortsluiting. Zorg er daarom voor dat de machine zoveel mogelijk stofvrij blijft.
Voor een klein huishouden van 1 of 2 personen raden we een wasmachine met een vulgewicht van 7 of 8 kg aan. Wil je ook een tweepersoons dekbed kunnen wassen? Kies dan minimaal voor 8 kg. Als je alleenstaand bent en geen groot wasgoed hebt, is een wasmachine voor 6 á 7 kg wasgoed in principe voldoende.
Microvezel of polyester synthetisch dekbed wassen
Een synthetisch dekbed wassen? Je kunt microvezel of polyester zonder problemen wassen tot 60 graden. Bovendien kun je deze materialen ook zonder problemen in de droger plaatsen, waardoor het niet nodig is om het dekbed buiten te drogen of dat binnen op te hangen.
Het onderhoud van uw donzen dekbed. Het meest belangrijke aspect met betrekking tot dekbed onderhoud: uw dekbed regelmatig opschudden en af en toe goed laten luchten, zo blijft de inhoud los en fris. Het is natuurlijk heerlijk om onder een goed donzen dekbed te liggen. Het is namelijk uiterst licht en heerlijk warm.