Je kunt deze pannen gebruiken op alle warmtebronnen, ook op inductie, door het volledige magnetische materiaal op inductie dus extra voordeel. Zelfs in de oven is het geen probleem, zo kun je een gerecht nog nagaren tot een maximum van 260 graden.
Hoe hittebestendig zijn de gietijzeren producten van Le Creuset? Alle gietijzeren producten met een roestvrijstalen knop, metalen knop en/of gietijzeren handvatten kunnen worden gebruikt in een conventionele oven tot 260 °C.
Het materiaal gietijzer kan uitstekend tegen hoge temperaturen en is dus geschikt voor ovens.
Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig. Als de pan beschikt over handgrepen van hout, staal, siliconen of plastic, bakeliet, dan is het lastiger.
De porseleinen coating op geëmailleerde gietijzeren koekenpannen is gevoelig voor barsten en afschilferen bij hoge hitte of bij blootstelling aan thermische schokken. Daarom is het meeste geëmailleerde kookgerei geschikt voor de oven bij een temperatuur van maximaal 205°C (400°F).
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Zo is het braden/stoven in een Le Creuset braadpan dus beter voor je gezondheid. De knop is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal en is hittebestendig tot 250 graden.
In principe kunnen alle volledig metalen pannen, maar met een dunnere bodem moet je dus goed opletten. Gietijzeren pannen zijn ideaal, omdat ze een dikke bodem hebben en de warmte zeer goed verdelen. Deze pannen kunnen in de oven en zorgen ervoor dat het eten snel aanbrandt.
Emaille mag in de oven, tot 250 ºC. Emaille is niet geschikt voor de magnetron. Onze emaille pannen zijn geschikt voor gebruik op gas, inductie, elektrisch en keramisch.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
Een gietijzeren pan is poreus (doorlaatbaar door poriën) en door deze veel in te oliën vormt zich een natuurlijke anti-kleeflaag. De olie gaat in de poriën van de pan zitten en zich versmelt met de pan. Hierdoor gaat de pan steeds beter bakken.
Gasvlammen moeten steeds beperkt blijven tot de basis en zich NOOIT uitbreiden langs de zijranden van de pan. Koken op gemiddelde of lage temperatuur levert de beste resultaten op - zelfs voor bakken en braden. Laat de braadpan geleidelijk opwarmen voor heerlijk smakende en gelijkmatig gegaarde gerechten.
Door veelvuldig gebruik zal je steeds minder last hebben van eten dat aan je pan plakt. Ook bij deze pan moet je na elk gebruik de pan goed afdrogen en insmeren met een klein laagje neutrale olie. Zo gaat de pan levenslang mee.
Geen plas olie in de pan, maar invetten met een prop keukenpapier met olie. Zet daarna de pan op het vuur, gas hoog, en wacht tot het begint te roken (afzuigkap, dank u wel!). Dan weet je dat het inbranden goed gaat. Dit ga je een keer of vijf herhalen, misschien wel tien keer, tot je pan helemaal goed is ingebrand.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Veel ovens hebben warmte-elementen onder- en bovenin, dus waar je het rooster plaatst is erg belangrijk voor je gerecht. Je pizza en geroosterde groente kan bijvoorbeeld beter onderin, zodat de bodem lekker warm wordt. Lasagne en ovenschotels kunnen juist beter bovenin zodat de bovenkant mooi bruin kleurt.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Dus niet in een keer van heel heet naar heel koud; hierdoor barst het gietijzer. Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig.
Vaatwasmachinebestendig. Niet alle Le Creuset pannen zijn vaatwasmachinebestendig. Maar Le Creuset roestvrijstalen pannen met 3-PLY en aluminium pannen met de PFOA-vrije anti-aanbaklaag kunnen meestal wel in de vaatwasser.
Traditioneel wordt deze pan alleen gebruikt voor het braden van vlees, maar hij leent zich ook goed voor het maken van stoofschotels, soepen, ovengerechten het koken van pasta, het maken van jus… wat niet, eigenlijk?
Een Dutch Oven is een pan van gietijzer. De pan heeft een dikke wand en een goed sluitend, gietijzeren, deksel. Eigenlijk is het een bijzonder mooie braadpan en vaak vind je ze ook geëmailleerd.
Jahoor, dat kan*. De kookplaat is bestand tegen grote veranderingen in temperatuur, het gaat om een vitrokeramische kookplaat, zoals dat heet, en die zijn gemaakt met temperatuurschommelingen als grootste uitdaging.