De campanula is een gemakkelijke plant en groeit op elke grondsoort, maar geeft wel de voorkeur aan kalkhoudende grond. De plant groeit het beste in de zon of halfschaduw.
Als jouw plant niet genoeg zon krijgt bloeit deze een stuk minder, of misschien wel helemaal niet. Wel dien je, in sommige gevallen, rekening te houden met de hete middagzon. Zeker als jouw Campanula in een pot staat kan deze erg heet worden op een zomer middag.
Campanula portenschlagiana is een laagblijvende bodembedekker en halfwintergroen. Deze tuinplant sterft in de winter bovengronds af en maakt in het voorjaar weer nieuwe uitlopers.
Bloei. Bloeit met klein stervormige blauwe bloemetjes aan lange stengels in juni en juli. Knip uitgebloeide bloemen weg zodat er kans is op nieuwe bloemen.
De Campanula (Klokjesbloem) is een prachtige bloeiende vaste plant. De meeste Campanula soorten zijn bodembedekkende vaste planten.
De plant groeit het beste in de zon of halfschaduw. De bekende klokjes van de campanula komen uit in de bloeiperiode van juni tot en met augustus. De plant kan redelijk goed tegen droogte, maar tijdens de bloeiperiode moet je de plant 2 keer per week water geven. Ook adviseren we de uitgebloeide bloemen te verwijderen.
De nabijheid van andere planten heeft ook een praktisch voordeel : de lange stelen van de klokjesbloem zijn niet zo stabiel en kunnen bij wind tegen de buren aanleunen.
Campanula is zacht en heerlijk voor de slakken.
Zoals gezegd zijn het vaste planten die ook best wat vorst verdragen. Met onze winters hebben ze weinig moeite zolang de grond maar niet voortdurend erg nat blijft. Ze zijn overigens niet wintergroen. In de tuin moet je wel een beetje op de slakken letten, want die houden ook van deze planten.
De meerjarige plant doet het niet alleen binnen, maar ook buiten heel goed. Met hun klassieke dan wel vrolijke uitstraling zijn de Campanula's van Addenda® misschien wel de meest dankbare planten die je kunt bedenken. Door de variaties en kleuren passen ze in verschillende tuinstijlen.
De Campanula groeit snel en het handigste is het om de plant een plek te geven waar de stengels alle kanten op kunnen groeien. Het plantje zal dan al snel uitgroeien tot een mooie hangplant. Van oorsprong komt de Campanula uit bergachtige gebieden in Europa. Daar groeien ze vooral als hangplant over de rotsen heen.
Campanula portenschlagiana
Portenschlagiana heeft blauw-paarse, wijd openstaande klokjes van ongeveer 2 centimeter groot en bloeit van juni tot september. Campanula portenschlagiana kan tot 15 centimeter hoog worden. Je kan hem in groepen, als bodembedekker, maar ook in potten, kuipen of plantenbakken plaatsen.
Snoeien Campanula
Verwijder de uitgebloeide bloemen met de hand of gebruik een snoeischaar, om de aanleg van nieuwe bloemen te stimuleren. Knip de uitgebloeide stengels aan het einde van het groeiseizoen in september tot net boven de grond af.
De campanula portenschlagiana is een sterke en rijkbloeiende bodembedekker. Niet alleen vriendelijk voor bijen, maar ook voor de tuinier. Hij doet het zonder veel verzorging prima in de volle grond, in potten en bakken, in hangmandjes en op muurtjes. Bijna alle campanula's die je in de winkel vindt zijn (licht) blauw.
De Campanula is zo'n prachtige plant dat deze niet alleen een aantrekkingskracht heeft op jou, maar soms ook op je huisdieren. Bij de Campanula zijn de officiële bronnen verdeeld over de conclusie of deze plant giftig is of niet. Dit lijkt voornamelijk afhankelijk van de variant van de Campanula.
De Klokjesbloem stekken doen we in het voorjaar, zodra de plant begint uit te lopen. Dan heeft de plant de meeste energie en is de kans van slagen het grootst. Gebruik bij het stekken altijd een schone en scherpe schaar. Met een botte schaar kun je de moederplant (onnodig) beschadigen.
Plantafstand: ongeveer 30 tot 25 cm of 8 tot 10 planten per vierkante meter. Kunnen redelijk tegen droogte.
Wilde bijen en de Campanula
Wie omringd wordt door konijnen doet er goed aan, de tuin met gaas te omheinen want dan red je het niet met gekortwiekte Campanula alleen, maar zullen ze zich doorlopend vol eten van jouw goedgevulde dis. Konijnen zouden niet van vingerhoedskruid houden?
Voorbeelden van inheemse planten die slakken uit de weg gaan zijn: bosanemoon, wilde akelei, zulte, vingerhoedskruid, klimop, inheemse viooltjes, inheemse varens, ooievaarsbek en kruiden als tijm, bieslook en daslook.
Slakken trekken er massaal op uit
Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.
Standplaats en bloemen Klokjesbloem 'Campanula'
Kies uit bloemen in de kleur wit, roze, blauw en paars.
Het voordeel van het opschrijven, in plaats van uitspreken, van plantennamen is dat de klemtoon niet meer uit maakt.
De nederlandse naam is Klokjesbloem, familie van de Campanulaceae. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. juni tot en met augustus.