Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd. Het beschermt de boom tegen beschadiging, uitdroging en infecties van buitenaf. De wanden van de cellen zijn namelijk ondoorlaadbaar waardoor de boom minder vatbaar is voor invloeden van buitenaf. Soms zie je uit de stam van een boom een kleverig goedje lopen.
Schors beschermt de bodem tegen extreme weersomstandigheden.
Het houdt de bodem langer vochtig, waardoor planten minder water nodig hebben en beter beschermd zijn tegen extreme droogte. En het beschermt planten tegen hoge temperaturen én strenge vorst.
Ben je dus op zoek naar een wondafdekmiddel waarmee je een beschadigde boomschors kunt herstellen? Dan raden wij ArboTape aan. Deze kun je eenvoudig rondom de boom bevestigen met BioTape (deze wordt standaard meegeleverd met ArboTape).
Als de randen van die schors nog niet verdroogd zijn zou je die alsnog opnieuw kunnen laten vastgroeien. Daarvoor kun je best de schors vastmaken met plakband.
Het vocht uit de oude schors is terug gegeven aan de nieuwe schors. Door de droogte is het water eerder uit de schors en laat deze sneller los. Periode van warmte en droogte. In ons klimaat laat de schors normaal gesproken langzaam aan los, waardoor dit minder vaak opvalt.
Een breed vertakt gestel duidt op een sterke boom. In de winter kun je zien of een boom gezond is door een stukje van de bast of de tak weg te schrapen. Als je dan een mooie, groene kleur ziet, is dat een teken dat de boom gezond is. Kun je iedere boom zomaar herplanten?
Geef 2 jaar lang water vanaf het moment dat de boom in blad komt tot het moment dat hij in rust gaat. Na deze 2 jaar is het nog steeds van belang dat bij droogte of hitte wel extra water gegeven wordt. Groenblijvende bomen en naaldbomen hebben het hele jaar door vocht nodig.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
Snoeiwonden van bomen met een sterke sapstroom zijn ongeschikt om af te dekken. Hoe vochtiger de snoeiwond, hoe moeilijker de wond af te dekken is. Het afdekmiddel hecht bij zo'n wond niet goed. In zo'n geval kun je beter kiezen voor een ontstekingsbestrijdingsmiddel als wondbalsem.
Er zijn vier manieren om een boomstronk te doden: je kunt de stronk natmaken met een zoutoplossing, hem verbranden, hem tegen de zon beschermen of de stronk in stukken hakken. Nadat de boomstronk afgestorven is, kun je hem verwijderen en het gat dichtmaken.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Met een laag schors tussen je planten houd je op een efficiënte manier onkruid tegen: de onkruidzaden krijgen geen licht en kunnen niet kiemen. Zo'n laag houdt ook het vocht beter vast en beschermt je planten tegen droogte in de zomer en strenge vorst en harde regens in de winter.
Nadelen van houtsnippers
Houtsnippers verteren op den duur. Maar dragen dan wel bij aan een vruchtbare bodem. Soms verplaatsen vogels enkele houtsnippers waardoor ze op het gras of de bestrating kunnen komen. Om de decoratieve waarde te behouden moet om de paar jaar een nieuw laagje houtsnippers worden gelegd.
Onder gebruikelijke omstandigheden kunt u op een levensduur tot 5 / 6 jaar voor Frans boomschors rekenen. Is er sprake van veel regen of nattigheid? Dan kan de levensduur iets verkorten.
De prijs van boomschors per kuub varieert tussen 118 euro en 160 euro inclusief btw en geleverd bij u thuis.
Boomschors beschermt de bodem tegen extreme weersomstandigheden, zoals hoge zomertemperaturen en lange periodes zonder regen. Schors zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt en beschermt de planten tegen strenge vorst. Je tuin ziet er steeds mooi en verzorgd uit door het gebruik van boomschors tussen de planten.
Voordat u begint met het boomschors leggen is het belangrijk dat u zorgt dat de ondergrond egaal en vlak is, zodat er geen kuilen of hobbels in het tuinpad of sieroppervlak ontstaan. Vervolgens kunt u het beste worteldoek leggen, zodat u onkruidgroei voorkomt tussen uw mooie boomschors.
Cacaodoppen zijn duurder dan boomschors. Een cacaodop verteert in een jaar. Dit zorgt voor meer voeding voor de bodem, maar betekent ook dat je de cacaodoppen jaarlijks moet vervangen. Cacaodoppen zijn kleiner dan boomschors, dus je hebt meer nodig om dezelfde hoeveelheid bodem te bedekken.
Koop de goedkoopste soort
Deze boomschors is een dennensoort en komt uit België (Ardennen), Nederland, Luxemburg en Duitsland. Aangezien dit de goedkoopste schorst is, is ze ideaal om grote oppervlaktes te bedekken.
Houd de kluit vochtig, maar geef niet teveel water! Als de standplaats voortdurend kletsnat is zullen de wortels gaan rotten, met als gevolg dat de boom uiteindelijk dood zal gaan.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Bomen en vruchten/fruit: de wateropname van bomen is zeer temperatuur- en klimaatafhankelijk ook de grootte van de boom speelt een belangrijke rol in het dagelijkse waterverbruik. Er is hier steeds uitgegaan van een volwassen boom. 260 en 400 liter per dag met een maximum van 1000 liter.
Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat. Is dat op het grondgebied van de gemeente, dan is dat de APV.