De bakmat heeft vele voordelen. Hij vervangt het bakpapier, is herbruikbaar, kan zowel in de oven als in de vriezer en kan als onderlegger worden gebruikt tijdens het kneden van deeg of het decoreren van taarten, koekjes en cakes.
De siliconen bakmat is bestendig voor de oven, vriezer, koelkast en vaatwasser.
Siliconen bakmat: moet de gladde kant boven of juist de ruwe? gladde kant boven!
Je kunt een siliconen bakmat in de vaatwasser schoonmaken, maar ze gaan langer mee als je ze met de hand afwast. Dat is ook niet echt moeilijk, omdat de gladde matten gemakkelijk schoon te maken zijn en er geen baksels aan blijven plakken.
Ook een siliconen bakmat is volgens de voedselveiligheidsexpert een veilige optie, mits je de oven niet hoger zet dan 250 graden. ,,Bij hogere temperaturen kan het materiaal afbreken, en het is niet echt gezond als dat in je eten terechtkomt.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Bakvormen voor kleine en grote broden en voor ronde en vierkante broden. De broodvormen zijn gemaakt van metaal, siliconen en papier. Wil je een metalen broodvorm? Dan heb je de keuze uit aluminium, metaal met anti aanbaklaag, blauwstaal en silicone.
Pas op!
Azijn en siliconen gaan namelijk niet goed samen. Veel randen in de badkamer zijn afgedicht met siliconenkit. Hier kan schoonmaakazijn veel schade aanrichten. Niet doen dus!
Bakblikken met kunststof lagen mogen wel in de vaatwasmachine. Siliconen bakvormen en metalen blikken en springvormen met een antikleeflaag mogen wel in de vaatwasser.
Het is bedoeld om je bakplaat te beschermen, het eten niet aan te laten bakken en als je iets vets bereidt, komt het vet op het papier terecht en kun je het makkelijk weggooien. Je kunt er ook springvormen mee bekleden. Bakpapier geeft geen geur of smaak af.
De kant met de knipjes komt op de bodem. Het bakpapier mag best een stuk boven de rand uitsteken. Zo rijst het beslag mooi recht omhoog tijdens het bakken. Op deze manier kun je heel gemakkelijk je bakvormen bekleden!
Bakpapier is gemaakt van papier pulp net als elk normaal papier , Het wordt echter gedompeld in zwavelzuur of zinkchloride (zuur behandeling). Na behandeling met een van deze oplossingen, verliest het papier de chemische stoffen en wordt het verstevigt of bedekt met siliconen met olie gebaseerde coatings.
Handige siliconen mat van Silikomart voor het maken van macarons. Deze macaron mat heeft 48 vormpjes, waar je 24 macarons mee kunt maken. Je spuit de macarons direct op de mat, door de iets opstaande rand blijven je macarons beter in vorm. Leg de mat voor het spuiten op de bakplaat, en spuit dan de macarons op.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Om aanslag in de wc-pot te verwijderen, giet je simpelweg een flinke kop (schoonmaak)azijn in de wc. Laat dit een paar uur (of de hele nacht) zitten. Schrob de aanslag weg en spoel de wc vervolgens door. Als het nodig is, kun je dit proces een paar keer herhalen tot je wc-pot weer stralend schoon is.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Nadelen van siliconen
Bakvormen van siliconen kun je het beste niet gebruiken boven de 200 graden. Voor sommige baksels geven de erg flexibele bakvormen te weinig steun. Je baksels kunnen daardoor makkelijker inzakken of er kunnen sneller scheuren ontstaan.
Een brood is groter dan een cake en daarom de vorm ook. Een broodbakblik is dus groter en dikker, ook omdat brood bij een hogere temperatuur wordt gebakken.
Verschillende materialen
Kies dan voor een emaille bakvorm of een van gietaluminium. Deze zijn duurder dan normale bakvormen en dat zie je terug in de kwaliteit en levensduur. Heb je een wat kleiner budget? Koop dan een bakvorm van een gevestigd merk zoals Patisse of Zenker.
Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie kun je namelijk heel goed inzetten voor bakken en braden. Dit folie is hittebestendig en is dus zorgeloos te gebruiken in de oven.
Omdat bakpapier een antikleeflaagje heeft, is het dan ook perfect om kaasachtige of kleverige etenswaren mee te bereiden. Aluminiumfolie wordt in de meeste gevallen gebruikt om ovenschotels mee af te dekken of bij het stomen van bepaalde etenswaren.
Bij alle materialen is het beter wanneer het bord beschadigingen heeft, om het niet in de oven te plaatsen. Ook zullen versierde of beschilderde borden sneller beschadigd raken tijdens verhitting. Borden in plastiek, hout, bamboe of papier kan je uiteraard NIET in de oven zetten.