Je baby leert kruipen. Het is een van die magische momenten in het eerste levensjaar. De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen.
Naar achteren tijgeren op de buik: dit leren baby's gemiddeld tussen de 7 en 8 maanden. Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten.
Voor het kruipen leert je baby eerst zitten zonder de handen te gebruiken, waarbij ze haar lichaam draait en haar evenwicht bewaart terwijl ze speeltjes pakt. De meeste baby's leren dit rond de 8 à 9 maanden. Je kunt je baby hierbij helpen door haar te verleiden met de hangende speeltjes van de Play Gym.
Een sprong in je baby's mobiliteit
Hij ontdekt het 'pivoteren' en draait waarschijnlijk de hele dag rondjes om zijn as. Van hieruit begint je baby zich vooruit of achteruit te bewegen, terwijl hij met zijn buik op de grond ligt. Het tijgeren begint. En voor je het weet kruipt hij alle kanten op.
Hou je kind in staande positie onder zijn of haar oksels vast, dan laat je kind zich door zijn of haar knieën zakken en zet zich dan weer af door zijn of haar benen en heupen te strekken. Tussen 9 en 12 maanden trekken baby's zich op tot stand. Ze grijpen iets vast en trekken zich recht.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Je baby is volop aan het ontwikkelen en kan steeds meer; brabbelen, zwaaien, tijgeren. Ook snapt hij dingen steeds meer én gaat hij steeds meer dingen nadoen. Zo gaat je baby je napraten of nadoen.
Je kind gaat steeds meer echte woorden gebruiken, tussen zijn gebrabbel door. De meeste kinderen zeggen hun eerste woorden wanneer zij één tot anderhalf jaar oud zijn. Dit wordt de één-woordfase genoemd. Die ontwikkeling verschilt sterk per kind.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Het is het beste om je kind maximaal een uur achter elkaar te laten zitten. Ook als je kind al goed zelfstandig kan zitten, bijvoorbeeld in de kinderstoel. Pas als je kind goed zelfstandig kan gaan zitten, kun je het in een kinderzitje voor op de fiets meenemen.
Zelfstandig zitten
Tussen de 6 en 9 maanden gaan de meeste baby's zelfstandig rechtop zitten. De spieren in de rug, het bovenlichaam en nek van je kind zijn dan sterk genoeg om het lichaam rechtop te houden.
De eerste keren valt je baby makkelijk om. Hij heeft nog veel hulp nodig om zijn evenwicht te bewaren. Zelfstandig zitten kan hij als hij tussen de 6 en 9 maanden oud is.
Mijlpalen in de hersenontwikkeling op 9 maanden
Speelt graag kiekeboe en zoekt voorwerpen die je verbergt. Volgt voorwerpen die vallen. Beweegt dingen van de ene in de andere hand en stopt graag spullen in haar mond. Neemt kleine voorwerpen vast met haar duim en wijsvinger.
Achteruit kruipen
De ontwikkeling van een baby gaat steeds van top tot teen, zodat de armspieren meestal vroeger ontwikkeld zijn dan de beenspieren. Daarom zal je baby waarschijnlijk enkel op de armen steunen. Hierdoor kruipt je baby achteruit, met de buik tegen de grond.
Als de motoriek van je baby ver genoeg ontwikkeld is, gaat hij zijn handen gebruiken als communicatiemiddel. Dit gebeurt meestal rond de zeven maanden met zwaaien en klappen.
Een Nederlandstalig kind zegt meestal eerst 'papa' en dan 'mama'. 'Mama' is moeilijker dan 'dada' of 'papa'. Vanaf negen maanden begint je kind eenvoudige opdrachten te begrijpen en later ook uit te voeren: 'Geef maar aan mij.
Als u vindt dat uw baby erg lang huilt, kunt u een klok of timer op 15 minuten zetten om een objectief gevoel van tijd over het in slaap huilen te hebben. kind soms een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen of te huilen. * nog geen vast dag- en nachtritme, dit ontwikkelt zich rond de 6 weken.
Hoeveel melkvoedingen je nog geeft, hangt af van je kind. Voeden op verzoek blijft het beste. 2 à 3 melkvoedingen per dag is een richtlijn waaraan je je kunt houden.
Met 8 maanden kun je de melkvoedingen afbouwen naar drie of twee per dag. Baby's hebben met deze leeftijd nog ongeveer 500 milliliter melk per dag nodig. Als je baby flesvoeding krijgt, geef je nu opvolgmelk.
Waarom het niet goed is je kindje te laten zitten
Vooral op de buik liggen, geeft je baby alle gelegenheid de rugspieren te versterken. "Pas als je kind zich zelf kan oprichten tot zit is de rug klaar voor rechtop zitten." Daarnaast kan je kindje snel verveeld raken wanneer je hem op de rug of buik wil laten spelen.
In de eerste maanden is de rug van je baby namelijk rond en niet sterk, waardoor rechte zitpositie niet bevorderlijk is voor de ruggenwervel en de rugspieren.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Tot ongeveer 1 jaar noemen we kinderen een baby. Een dreumes is een kind van ongeveer 1 tot 2,5 jaar en een kind tussen de 2,5 en de 4 jaar is een peuter. In de periode van 0 – 4 jaar ontwikkelen kinderen zich snel en deze ontwikkeling is een ononderbroken proces.