Wanneer overschakelen naar een buggy? Sommige buggy's kan je wél al gebruiken vanaf de geboorte als je er een draagmand op kan bevestigen. Over het algemeen wordt aangeraden om te wachten tot je kindje zelfstandig kan rechtzitten, vanaf 6 à 7 maanden.
Omdat een buggy weinig ondersteuning biedt, mag je baby er pas in als hij zelfstandig kan zitten. Hierbij is het belangrijk dat hij zonder hulp vanuit een liggende positie in zithouding komt. Meestal leert je kleine dit tussen de 6 en 9 maanden. De buggy kan je gebruiken tot je kindje ongeveer 4 jaar is.
In de eerste levensfase van je kind, vanaf 0 tot ongeveer 6 tot 9 maanden, kun je een klassieke kinderwagen gebruiken: een onderstel met daaraan vastgemaakt een kinderwagenbak (of wieg). Dit is dus een soort wieg op wielen, waar je kindje alleen plat in kan liggen.
Er is geen vaste leeftijd waarop een kind in een buggy mag, het gaat om het moment waarop je kind zelfstandig kan zitten. Maar ook dan is het beter om je baby de eerste tijd niet te lang achter elkaar in de buggy te laten zitten. De reden hiervoor heeft te maken met de bouw van een buggy: hij biedt weinig steun.
Conclusie. De keuze voor een 3 in 1 kinderwagen heeft vele voordelen, zoals de eenmalige uitgaven aan een kinderwagen, de ruimtebesparing doordat onderdelen combineerbaar zijn, wat ook direct gebruiksgemak met zich meebrengt. De constructies zijn solide en hebben fijne extra's, zoals grote stuurwielen.
Ook ligt je baby er veilig en comfortabel in en is het goed beschermd tegen te veel licht en schokken. Vanaf dat je kind zelfstandig kan zitten, vervang je de kinderwagenbak door het stoeltje. Zo krijg je een wandelwagen. Je kindje is dan ongeveer tussen de 6 tot 9 maanden oud.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Hierdoor kan een kinderwagen beter tegen een stootje, is hij eenvoudig te manoeuvreren (ook met één hand) en biedt het je kindje betere rugondersteuning. Een buggy daarentegen, is in de regel lichter en kleiner, makkelijk inklapbaar, neemt minder ruimte in beslag én is makkelijker mee te nemen.
De meeste baby's liggen tot een maand of zes in de reiswieg – zodat ze plat op hun rug kunnen liggen en slapen – daarna wordt de wieg vaak vervangen door de stoel. In een reiswieg ligt een matrasje.
In tegenstelling tot de kinderwagen is de buggy een licht en vaak kleiner vervoersmiddel voor jouw kindje. De wieltjes zijn kleiner, het zitvlak ligt laag boven de grond. De buggy biedt weinig steun, en is daarom zeker niet geschikt voor baby's. Buggy's zijn inklapbaar en handig voor korte wandelingen.
Met een afmeting van 30 x 18 x 35 cm en gewicht van amper 4,3 kg is de gb Pockit al sinds 2014 de onbetwiste houder van het Guinness wereldrecord voor "kleinste buggy". De kinderwagen past makkelijk in een handtas, maar is toch stevig genoeg om je kleine moeiteloos mee op schok te nemen in het alledaagse stadsleven.
Waarom een buggy kopen? Een buggy is een stuk lichter en minder groot dan een 3-in-1-kinderwagen.En daardoor heel geschikt voor onderweg en op reis.Met een buggydrager neem je hem ook makkelijk mee op de fiets.
De Bugaboo Fox 5 is door ons als beste getest, en vinden wij het dan ook de beste kinderwagen van dit moment. Je kan hier lezen hoe we de kinderwagens getest hebben. De 5 heeft in maart 2023 de Fox 3 vervangen (er is geen Fox 4).
Een buggy is de ideale wandelwagen die je makkelijk meeneemt en opbergt. Je gebruikt hem zodra je kindje tussen de zes en negen maanden oud is en zelfstandig rechtop kan zitten. Hij is geschikt tot een leeftijd van ongeveer vier jaar oud. Vanwege het formaat neem je een buggy makkelijk mee in de auto of op reis.
Tips voor het overstappen naar een wandelwagen of buggy
Stap pas over naar de wandelwagen (of buggy) als je kindje zelf kan zitten. Wandel zo lang mogelijk met je kindje liggend in de kinderwagenbak. Het is voor de lichamelijke ontwikkeling van je baby beter om zoveel mogelijk plat te liggen.
Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte. Vooral op het gebied van ventilatie, luchtdoorlatende zijwanden en bedbodem schiet de kinderwagenbak tekort.
Als je op visite gaat kan je je baby laten slapen in de reiswieg van de kinderwagen. Zorg er dan wel voor dat de kap naar beneden is zodat er voldoende ventilatie is. Zet de reiswieg liever niet op een vloer die verwarmt wordt door vloerverwarming.
De eerste maanden
Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.
Een draagmand is het eerste wiegje van je baby tot +/- 8 maanden.
Kinderstoelfabrikant zoals Stokke en Maxi-Cosi waarschuwen zelf ook dat een baby niet langer dan 30 minuten per dag mag zitten in een autostoeljte gedurende de eerste 3 tot 4 maanden (Stokke) en Maxi-Cosi geeft aan zeker niet langer dan 2 uur op rij in een autostoel mag doorbrengen.
Een lange autorit met je baby
Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden. Moet je toch een keer een lange rit maken?
Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.
Sommige baby's worden niet slaperig maar actief door de beweging van de kinderwagen. Baby's die zich actief voelen, vragen vaak om aandacht, willen wat om zich heen kijken en willen wat te doen hebben. Het is ook mogelijk dat je baby niet wil slapen in een andere omgeving.