De Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen adviseert om kinderen tot 2 jaar helemaal geen televisie te laten kijken. In Nederland onderschrijven de meeste specialisten dat je baby beter niet naar tv kan kijken, maar vinden zij een geheel verbod overdreven.
Amerikaanse kinderartsen adviseren ouders om kinderen jonger dan twee jaar zoveel mogelijk uit de buurt van tv´s te houden. Het idee dat televisie kijken niet zo goed is voor hele jonge kinderen is niet nieuw.
Een vereniging van kinderartsen hebben dit middels onderzoek naar voren gehaald. Een van de schadelijke effecten van tv kijken voor een baby is namelijk dat het de taalontwikkeling kan schaden. Dit is vooral het geval bij kinderen die onder de twee jaar zijn.
Jonge kijkers
Vanaf een maand of tien gaat je baby simpele kleurrijke figuren – zoals de Teletubbies – herkennen. Als hij een jaar oud is, begint je kind betekenis te geven aan de inhoud van televisieprogramma's en bij anderhalf kan hij beginnen te vragen om dingen die hij op televisie heeft gezien.
Hoeveel schermtijd kind: richtlijnen per leeftijd
Daarom zijn er richtlijnen voor een gezonde schermtijd voor kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën: 0 tot 2 jaar: niet meer dan 5 minuten per dag. 2 tot 4 jaar: niet meer dan 30 minuten per dag. 4 tot 6 jaar: niet meer dan 1 uur per dag (15 minuten per keer)
De Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen adviseert om kinderen tot 2 jaar helemaal geen televisie te laten kijken. In Nederland onderschrijven de meeste specialisten dat je baby beter niet naar tv kan kijken, maar vinden zij een geheel verbod overdreven.
Baby's zullen in de eerste maanden regelmatig huilend wakker worden 's nachts, omdat ze willen drinken, omdat ze een volle luier hebben of omdat ze gewoon jouw nabijheid willen voelen. Maar het kan ook dat je baby huilt in zijn slaap, zonder wakker te worden. Dat kan keihard huilen zijn of een beetje jammeren.
Baby's zijn gevoelig voor prikkels, indrukken, geluiden. Ze zijn snel 'onder de indruk' van alles wat ze zien en horen. Zelfs een simpele wandeling is al vermoeiend: alle bomen, kleuren, geluidjes zijn allemaal nieuw. Alle indrukken kunnen baby's nog niet filteren, het komt keihard binnen.
0 tot 2 jaar: geen scherm. 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag. 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten) 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)
Bumba verstoppertje is een leerzaam spel om te spelen met kinderen vanaf 1 jaar. Verstop Bumba in huis, hij maakt geluidjes voor het kind om hem te vinden.
De aanbevolen schermtijd is maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer (maximaal 4 momenten per dag).
Een tv of radio die de hele dag aanstaat op de achtergrond, is slecht voor de taalontwikkeling en kan aandachtsproblemen veroorzaken. Je merkt dit pas als je kind gaat leren lezen en schrijven. Als jonge kinderen programma's zien met veel lawaai en snelle beeldwisselingen, kunnen de hersens hieraan wennen.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Stichting Mijn Kind Online heeft wel richtlijnen. Zij vinden dat kinderen tot 2 jaar maximaal 5 minuten per dag tv mogen kijken, en dan samen met een ouder. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar is dat 5 á 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Het kan zijn dat je baby een langer slaapje nodig heeft, maar het kan ook goed zijn dat korte slaapjes voor jouw baby voldoende zijn. Hoe weet je dat? Puur door naar je baby te kijken. Als je baby na 30 minuten vrolijk wakker wordt en verder gedurende de dag actief en vrolijk is, dan is er echt niets aan de hand.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Je baby leert kruipen. Het is een van die magische momenten in het eerste levensjaar. De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen.
Gemiddeld slaapt een baby van 5 maanden ongeveer 12 tot 17 uur per dag. Dat omvat ongeveer 8 tot 11 uur slaap in de nacht. Je baby kan nog wakker worden voor één of meerdere nachtvoedingen.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.