Op 21 juli viert ons land haar nationale feestdag. Over het hele land vinden er festiviteiten plaats om te herdenken dat
De nationale feestdag van België wordt gevierd op 21 juli. Op deze datum heeft de eerste Koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, in 1831 de grondwettelijke eed afgelegd als koning. Deze dag is een wettelijke feestdag en dat komt neer op een algemene verlofdag.
Wanneer? Het vuurwerk naar aanleiding van de Nationale Feestdag op vrijdag 21 juli 2023 gaat door op de Kaai - Fonteinenplein om 23 u. . Locatie: Kaai - Fonteinenplein.
Nationale Feestdag (21 juli)
Op 21 juni vieren humanisten Wereldhumanismedag. Het is een feestdag voor vrijzinnig humanisten over de hele wereld. Het is de langste dag van het jaar, of de dag van het licht.
De koning en andere leden van de Belgische koninklijke familie wonen tijdens deze feestdag traditioneel een dienst bij in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele te Brussel en vaak is er een defilé op het Paleizenplein, voor het Koninklijk Paleis.
Donderdag is het 21 juli, onze Nationale Feestdag. Omdat dat een officiële feestdag is, zullen de meeste winkels gesloten zijn. Banken en overheidsbedrijven zijn sowieso dicht.
Wist je dat 14 juli 2024 de nationale feestdag van Frankrijk is? Geniet van het vuurwerk dat aan de voet van de Eiffeltoren wordt afgevuurd. Ga op een cruise met diner op het geluid van een live orkest en neem plaats op de eerste rij voor het vuurwerk om 23.00 uur.
In coronatijd was het in heel Nederland verboden vuurwerk af te steken, maar dat verbod was bij de jaarwisseling van 2022 op 2023 niet meer van kracht. Gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Apeldoorn kozen daarop voor een lokaal verbod op consumentenvuurwerk.
De nationale feestdag van België wordt gevierd op 21 juli. Het is de dag waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning. De eedaflegging was het sluitstuk van de intrede van Leopold I in België.
Op 21 augustus is het de Internationale Dag voor Herdenking van Slachtoffers van Terrorisme, waarop we precies dat doen: we staan stil bij iedereen die is omgekomen of gewond is geraakt bij een aanslag. Deze Dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties.
Quatorze juillet: de nationale feestdag [fr] 14 juli, dag van de Parijse revolutie die de nationale feestdag van Frankrijk is geworden, is een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheid (openbaar bal en vuurwerk).
Koningsdag is tegenwoordig de nationale feestdag ter ere van de koning.
Zo werken in Duitsland de meeste mensen 8 uur per dag, waarbij ze 30 minuten pauze krijgen, of 45 minuten als ze langer dan 8 uur werken. De pauze mag worden opgesplitst in meerdere korte pauzes.
KRANENBURG - Wie van plan is deze donderdag 16 juni boodschappen te gaan doen in Duitsland, kan beter thuis blijven. Donderdag zijn de winkels in Duitsland namelijk dicht vanwege Fronleichnam (Sacramentsdag), een katholieke feestdag.
Met een totaal van 38 wettelijke vrije dagen en feestdagen hebben de Oostenrijkers de meeste gegarandeerde dagen vrij, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje met 36. België telt er 30. Buurland Nederland staat met 28 dagen laag in de Europese ranglijst.
Dierenparken zoals de Antwerpse Zoo, Planckendael en Pairi Daiza zijn wel open. En ook pretparken houden de deuren open. Hou er rekening mee dat het er wel druk zou kunnen zijn.
Duitse feestdagen kalender
De enige feestdag die nationaal is vastgelegd, is de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober. Op die dag is iedereen in Duitsland vrij. In onderstaande kalender zie je per feestdag in welke deelstaten deze in 2019 gevierd wordt.
Koningsdag is een van de 11 officiële feestdagen in Nederland. In de praktijk is Koningsdag als nationale feestdag voor bijna iedereen een betaalde vrije dag. Toch is niet iedereen vrij. In de wet is namelijk geen bepaling opgenomen dat een officiële feestdag gelijkstaat aan een vrije dag.
De belangrijkste nationale feestdag in Frankrijk is 14 juli “Quatorze Juillet”. De Fransen vieren het begin van de Franse Revolutie in 1789 toen de Bastille bestormd werd. Het is nu ook een belangrijk symbolisch feest waarbij de Franse waarden worden gevierd: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.
In de volgende Europese landen is Hemelvaartsdag op donderdag een officiële feestdag: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Zweden en Zwitserland.