Staat de auto langer dan drie weken stil, dan zou de accu wat uitgeput kunnen raken. ,,Een auto heeft stille verbruikers: denk aan de klok, radio of het centraal vergrendelingssysteem. De auto verbruikt daar ook stroom mee als hij stilstaat. Dan kunnen er accuproblemen ontstaan.
Een ritje van ongeveer twintig minuten helpt problemen te voorkomen. Wanneer je auto langer dan drie weken stil staat dan kunnen er problemen ontstaan met de accu, de banden, de remmen en de brandstof in de tank.
Staat een auto enkele weken stil, dan kan de accu uitgeput raken met startproblemen als gevolg. Vooral in de moderne auto met alle elektronica aan boord, gaat het stroomverbruik bij stilstand gewoon door. De ideale uitkomst als je niet wekelijks een half uurtje gaat rijden, is dan ook een druppellader.
Als je auto maandenlang stilstaat, kan de kwaliteit van de banden achteruit gaan. De banden vlakken dan iets af. Dit wordt ook wel 'vierkante banden' genoemd. Je kunt dit probleem voorkomen door vaak genoeg te rijden met je auto.
De modernere accu's zullen je waarschijnlijk geen problemen geven als je auto een maand of drie stilstaat. Toch is voorkomen beter dan genezen. Om je accu in leven te houden, kun je het aan een druppellader zetten.
Staat een auto enkele weken stil, dan kan de accu uitgeput raken. Niet alle onderdelen zijn even kwetsbaar. Benzine of diesel bijvoorbeeld, kan best lang probleemloos in de tank blijven. Pas na een maand of drie zou de tegenwoordig veel getankte E10-benzine als eerste problemen kunnen geven.
Stap je toch in een auto die lang heeft stilgestaan, start dan de auto rustig op en zet niet eerst de lampen, airco of andere elektrische gedreven apparatuur aan.Start de auto goed, rijd dan direct (zonder uitschakelen) zo'n 20km of langer. De auto laad dan vanzelf de accu weer bij.
De nieuwe rijgeschiktheid geldt dan voor maximaal 5 jaar. Bestuurders van personenauto's en motoren mogen na een hersenbloeding minimaal 6 maanden niet rijden, daarna volgen de regels zoals bij een TIA of herseninfarct. Voor beroepschauffeur gelden strengere regels.
Motorvoertuigen mogen alleen op autowegen als zij minimaal 50 kilometer per uur kunnen en mogen rijden. Voor autosnelwegen is dit 60 kilometer per uur.
Daarom neigt men veel eerder naar: 'Minder rijden betekent minder onderhoud'. Echter, is dit helaas niet het geval. Ook als uw auto veel stilstaat, zijn er onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Denk hierbij aan de accu.
Autobezit vloeit voort uit de behoefte aan autogebruik, maar andersom leidt autobezit ook tot autogebruik. Daarmee kan een deel van de maatschappelijke effecten van het autogebruik ook worden toegeschreven aan het autobezit. 96% van de tijd staat de auto stil, vaak in de publieke ruimte.
Elke accu heeft last van zelfontlading. Hoeveel ontlading in hoeveel tijd is een onbekende factor maar als vuistregel wordt zo'n 5% per maand opgegeven en een startaccu mag tot 20% ontladen worden.
Dit heeft verschillende oorzaken. Denk maar eens aan een auto die lange tijd niet wordt gebruikt, waardoor de accu langzaam leegloopt.Maar ook andere oorzaken zoals de laadspanning of ontlading zijn de boosdoener. De accu opladen is één ding, voorkomen dat het opnieuw gebeurt is net zo belangrijk.
De meeste startproblemen zullen namelijk door de accu worden veroorzaakt. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals de weersomstandigheden, een versleten startmotor, defecte bougies of een verzadigd brandstoffilter. Ook kan het er aan liggen dat u simpelweg geen brandstof meer in uw auto heeft.
Afhankelijk van je auto moet je denken aan zo'n € 40 tot € 100 per maand.
Stationair draaien van motoren lijkt misschien onschuldig, maar het heeft in werkelijkheid enorme nadelige gevolgen voor iedereen. Het verspilt een aanzienlijke hoeveelheid geld aan brandstof en brengt schadelijke gifstoffen in het milieu.
Door het koude winterweer en de strenge vorst in de nacht kan de startaccu van je auto ontladen. Dat is voor een nachtje geen probleem als je accu nog in goede staat is, maar laat je je auto een week staan, dan kan dat voor problemen zorgen.
Bij een tweedehands wagen heb je te maken met aanschaf, afschrijving en onderhoud. Reken in ieder geval op 250 euro per maand voor brandstof, belasting en een goedkope autoverzekering. Dit zijn autokosten die maandelijks terugkomen. Al met al kost 'een beetje auto' onderaan de streep al snel 400 euro per maand!
Slaapmiddelen en kalmeringsmidelen
Bijvoorbeeld temazepam, oxazepam, nitrazepam, diazepam, alprazolam, lorazepam, zolpidem en zopiclon. Soms schrijft een arts zo'n medicijn voor als spierverslapper of bij epilepsie. U mag in ieder geval niet (auto)rijden tot 8 uur nadat u deze medicijnen heeft ingenomen.
Bij het maken van lange autoritten wordt geadviseerd: twee uur rijden, een kwartiertje rust.Om de twee uur even 15 minuten pauze nemen bevordert de verkeersveiligheid. Zo blijven bestuurders scherp en geconcentreerd en veroorzaken ze minder ongevallen.
Gebruikt u elke dag meer dan 50 mg?Dan mag u niet autorijden.Gebruikt u elke dag 50 mg of minder?Overleg dan met uw arts wanneer u met dit medicijn mag autorijden.
ANWB adviseert: maak elke week een autoritje van 20 minuten om de accu te sparen.
Jazeker, dit is geen probleem! Je kan je motor gewoon starten met behulp van een auto accu.
Normaal genomen kun je je elektrische auto zonder problemen drie weken tot een maand laten staan. Dat geldt voor een auto met verbrandingsmotor, maar ook voor een elektrische auto. Wil je op safe spelen, dan is het wel handig om de accu voordat je hem wegzet redelijk te hebben opgeladen.