Een analoge meter kan de elektriciteit die je van het net afneemt niet apart registreren van de elektriciteit die je erop gooit. Dus wanneer je elektriciteit injecteert op het net, dan zal de schijf van je analoge meter terugdraaien: de terugdraaiende teller.
Het kan voorkomen dat u meer energie teruglevert dan de meter registreert en dat u daardoor vergoeding misloopt. Dit kunnen wij niet controleren. De kans is aanwezig dat de traditionele draaischijfmeter een teruglooprem heeft. Deze meters kunnen niet terugdraaien.
De bekendste meter is de Ferrarismeter. Dit is een analoge draaischijfmeter. Als uw zonnepanelen meer stroom leveren dan dat u verbruikt dan draait deze meter automatisch terug. Als u zonnepanelen aanschaft, dan hoeft u deze meter dus niet te laten vervangen.
De oude meter draait terug als er meer wordt opgewekt dan verbruikt. En dat ziet de rijksoverheid niet, en dus saldeer je sowieso. De ferrarismeter draait vaak wel achteruit, maar is daar niet voor gemaakt en geijkt. Je weet dus niet of hij terugdraait en zoja, of hij hard genoeg terugdraait.
Zoek naar het teruglooprem symbool op de teller; indien u dit niet vindt, is dit een goed teken, dat betekent namelijk dat u een terugdraaiende teller hebt. Indien u het teruglooprem symbool ziet op de teller, zal deze niet terugdraaien!
Kort gezegd: Sinds 1 maart 2021 draait je digitale meter niet meer terug. Wat je afneemt van het net wordt apart gemeten en gefactureerd van wat je terug levert. Het Grondwettelijk hof vernietigde het principe van de terugdraaiende teller, als de teller ook beide richtingen apart kan meten.
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
In Europa zijn afspraken gemaakt over het vervangen van traditionele stroom- en gasmeters. Op 31 december 2020 moeten deze in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens zijn vervangen door slimme meters.
Gebruik de planningschecker van Fluvius als u nog geen digitale meter hebt en als u wil weten of u binnenkort aan de beurt bent. Bent u nog niet aan de beurt maar wil u toch zo snel mogelijk een digitale meter? Vraag uw digitale meter dan aan bij Fluvius.
De digitale meter weigeren kan niet. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie en dus ook in Vlaanderen.
Woningeigenaren met zonnepanelen zijn niet verplicht om een slimme meter te hebben. Een slimme meter houdt bij welke energie je zelf niet verbruikt en dus teruglevert aan het net.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
Voor elke kWh elektriciteit die u overdag 'teveel' produceert, wordt de dagteller teruggedraaid. De nachtteller kan enkel terugdraaien in het weekend.
De digitale meter met terugleverregistratie is het meest geschikt. Deze meter registreert hoeveel aan het net wordt teruggeleverd. Meld je aan bij je netbeheerder zodat je teruglevering wordt geregistreerd en verrekend met afgenomen stroom. De analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt.
Bij een klassieke analoge meter draait de teller terug wanneer je zonnepanelen hebt en meer stroom aanmaakt dan dat je verbruikt. Die overtollige stroom plaats je terug op het elektriciteitsnet en dan draait de teller terug waardoor je verbruikscijfers lager worden.
Ja, iedereen met een aansluiting tot 56 kVA krijgt verplicht een digitale meter . De meeste bedrijven vallen onder die regeling. Alleen voor grootverbruikers met een zwaardere aansluiting wordt een ander type meter verplicht, de zogenaamde AMR-meter.
Sinds juli 2019 worden de analoge meters geleidelijk aan vervangen door digitale meters. Ze worden soms ook 'slimme meters' genoemd, omdat ze de netwerkbeheerders veel informatie kunnen bezorgen over wat op het net gebeurt.
Ook mensen met zonnepanelen die voor 2021 zijn geplaatst en die een oude terugdraaiende teller hebben, mogen een digitale meter voorlopig nog weigeren. Ze kunnen uitstel vragen tot 31 december 2024. Aan hen is nl. beloofd dat ze vijftien jaar lang mogen genieten van de oude terugdraaiende teller.
Vaak denken mensen dat je per sé een slimme meter nodig hebt als je zonnepanelen wilt. Is dit echt zo? Het antwoord is nee. Je kunt ook zonnepanelen nemen zonder slimme meter.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren.
Een slimme meter weigeren
Je wil niet dat je energiemeter de meterstanden automatisch doorgeeft. Of je wil niet op afstand kunnen worden afgesloten. Dit zijn de mogelijkheden: De slimme meter zo instellen dat hij de meterstanden niet doorgeeft.
Regelmatig ontvangen wij telefoontjes van mensen die van hun netbeheerder een brief hebben ontvangen dat hun oude energiemeter vervangen moet worden door een slimme meter. De veelgestelde vraag is of zo'n slimme meter moet worden geaccepteerd. Nee, u hoeft niet een slimme meter te accepteren.
Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen.
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter. U hoeft op dit moment zelf niets te doen. De komende jaren zal Fluvius met u contact opnemen om de digitale meter te komen installeren. Op dat moment zult u uitstel kunnen vragen.
De oude, traditionele meter is niet voorbereid op de toekomst en niet geschikt voor nieuwe diensten en toepassingen die u helpen uw energieverbruik omlaag te brengen.