Buitenlanders die niet de nationaliteit van een EER-lidstaat of Zwitserland hebben en die een verblijfsrecht als student hebben, mogen in België tot 20 uren per week arbeidsprestaties verrichten zonder toelating tot arbeid, op voorwaarde dat die prestaties verenigbaar zijn met hun studies.
Arbeidsvergunning of beroepskaart
Als niet-Europese burger moet je een arbeidskaart hebben om in België te komen werken. Op zijn beurt moet je Belgische werkgever een arbeidsvergunning hebben. Op basis van deze toelatingen kun je een visum voor je verblijf in België krijgen.
Om in België te mogen werken moeten buitenlandse werknemers beschikken over een toelating om te werken. Tot 31 december 2018 bleek die toelating om te werken uit het bezit van een arbeidskaart. Vanaf 1 januari 2019 is de gecombineerde vergunning ingevoerd.
Je hoeft weinig te regelen om te kunnen werken in België als Nederlander. Beide landen zijn lid zijn van de Europese Unie, dus je hebt geen visum of werkvergunning nodig om aan de slag te kunnen in België.
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever. UWV verstrekt alleen een werkvergunning als aan strikte voorwaarden is voldaan.
Een visum voor Nederland vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u woont. Aanvragen bij een ambassade van een ander Schengenland waar Nederland door vertegenwoordigd wordt in het land waar u woont, kan ook.
Een tewerkstellingsvergunning moet aangevraagd worden bij UWV. De aanvraag voor de tewerkstellingsvergunning en de verblijfsvergunning kan de werkgever tegelijkertijd indienen. De gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid moet worden aangevraagd bij de IND. De IND vraagt vervolgens advies bij UWV.
Ja kan Als Nederlander dus zonder immigratieprocedure in België gaan wonen. Het enige wat je moet doen is je inschrijven in een Belgische gemeente en een vast woon- of verblijfadres hebben.
Nederlanders betalen bovengemiddeld veel belasting via hun inkomen. Ruim 30 procent van het bruto inkomen gaat naar de overheid. Dat is bijna 5 procentpunt meer dan het gemiddelde voor ontwikkelde landen. Inwoners van België betalen het meeste loonbelasting, die van Chili (veruit) het minste.
In vergelijking met Nederland biedt het wonen in België verschillende voordelen. Over het algemeen is de sfeer in België zeer gemoedelijk en de meeste mensen houden er een Bourgondische stijl van leven op na. Ook de natuur in België is prachtig en er is vaak meer leefruimte dan wij in Nederland gewend zijn.
Een werkvisum binnen Europa
Dit houdt in dat jij vrijwel overal binnen de Europese Unie als Europees Staatsburger gewoon zonder problemen aan het werk kunt. Voor landen in Europa die geen deel uitmaken van de Europese Unie, dien je wel een werkvisum aan te vragen.
Procedure. Een visum moet u persoonlijk aanvragen bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat ((opent in nieuw venster)) in het land waar u woont. Als er in het land waar u woont, geen Belgische ambassade of consulaat is, dan moet u zich wenden tot de Belgische ambassade die bevoegd is voor uw land.
Clandestien werken is als niet Belg werken in België zonder de toelating om in België te werken. Als je geen Belg bent en ook geen burger van een lidstaat van de Europese Unie dan moet je door de overheid toelating krijgen om te werken. Sommige buitenlanders hebben zo'n toelating niet nodig.
Een Single Permit kan alleen aangevraagd worden door een in België gevestigde werkgever of zijn Belgische vertegenwoordiger (dienstverrichter). Wenst u als Belgische werkgever gebruik te maken van een Belgische dienstverrichter, dan moet u met deze een mandaat afsluiten.
U mag onder voorwaarden een werknemer uit het buitenland in dienst nemen. Voor bepaalde functies moet u eerst personeel zoeken binnen de Europese Unie (EU). Als werkgever bent u referent voor de werknemer. Dat betekent dat u hem of haar naar Nederland haalt.
"Mensen zonder papier die werken hebben arbeidsrechten, zelfs als staat het niet op papier." Dit wil zeggen dat de werkgever in orde moet zijn met de wetgeving en dat alle rechten gelden, de arbeidsongevallenverzekering en het minimumloon moeten gegarandeerd worden.
Ook als u in België woont kunt u zorgtoeslag krijgen. Dat is een bijdrage van de Nederlandse overheid in de kosten van een Nederlandse zorgverzekering. De Belastingdienst betaalt de zorgtoeslag uit.
Het hoogst is de belasting- en premiedruk met 48 procent van het bbp in Denemarken. Op de tweede plaats staat Zweden (46 procent), terwijl België (44 procent) de derde plaats inneemt. Litouwen kent met 26 procent de laagste druk, gevolgd door Bulgarije (27 procent) en Letland (28 procent).
Voorbeelden van landen die geen inkomstenbelasting heffen zijn onder meer de Bahamas, de Kaaimaneilanden, Monaco, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu. Om in één van deze landen een verblijfsvergunning te krijgen is meestal een investering vereist die kan oplopen van honderdduizenden tot enkele miljoenen euro's.
Dagelijkse kosten als je in België gaat wonen
De zorgverzekering is goedkoper dan in Nederland, daar waar de sociale lasten juist wat hoger zijn. Voor een kar vol met boodschappen ben je volgens het Prijsobservatorium in België tot twaalf procent duurder uit in België dan in Nederland.
De Belgische huishoudens besteedden in 2020 gemiddeld 35.209 euro, de Vlaamse 36.447 euro, de Waalse 34.096 euro en de Brusselse 32.057 euro. In 2018 bedroegen de uitgaven van Belgische huishoudens gemiddeld 35.764 euro.
U kunt uw ESTA aanvragen met het Nederlandstalige formulier op deze website. De kosten bedragen € 39,95 per persoon. Sinds 8 november 2021 kunnen toeristen en zakenreizigers met een ESTA na een lang inreisverbod weer naar de USA reizen.
Meestal is dat in één van de buurlanden. De visumaanvraagprocedure kan in bepaalde gevallen lang duren. Dien uw aanvraag dus minstens vier weken voor uw vertrek in. Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vindt u alle informatie over het visum voor België.
Een ESTA kunt u online via het ESTA formulier op onze website aanvragen. Na goedkeuring ontvangt u per e-mail een document waarop staat dat uw vergunning is goedgekeurd. Een visum vraagt u aan via het Amerikaanse consulaat. Indien uw visum wordt toegekend, ontvangt u een fysiek visumdocument in uw paspoort.