Een 100% aluminium pot of pan werkt niet. Is er een magnetische laag aangebracht, dan kan je ze wel gebruiken. Let wel, oude aluminium pannen zijn over het algemeen niet magnetisch.
De bodem van een pan voor een inductie kookplaat moet namelijk magnetisch zijn. Ontstaat er geen wrijving tussen de pan en de kookplaat, dan slaat je inductiekookplaat uit veiligheid af. Goed om te weten: pannen van koper, aluminium of keramisch materiaal zijn niet geschikt voor een inductie kookplaat.
Zonder magnetisch materiaal kan de technologie in de kookplaat geen verbinding maken met de pan en warmte effectief overdragen. Dus als u pannen hebt die van koper of aluminium zijn gemaakt, werken ze niet, tenzij er extra lagen aan de onderkant zijn toegevoegd om ervoor te zorgen dat de warmte wordt overgedragen .
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch. 2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
Zo controleer je of je oude pan geschikt is voor inductie
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Hij raadt een simpele truc aan om te controleren of inductie compatibel is: pak een magneet uit je koelkast en plaats deze tegen de bodem van een pan in je huidige collectie.Als de magneet blijft plakken, werkt de pan op een inductieapparaat .
Kookgerei dat alleen van glas (inclusief Pyrex), aluminium of koper is gemaakt, werkt niet op een inductiekookplaat . Sommige fabrikanten van kookgerei bieden echter aluminium of koperen pannen met een gemagnetiseerde bodem die speciaal is ontworpen voor inductiekookplaten.
Aluminium pannen werken meestal niet op inductie, omdat ze niet magnetiseerbaar zijn.
Praktisch alle pannen zijn geschikt om te koken op een elektrische kookplaat. De pannen moeten wel een platte en magnetische bodem hebben. Dit zijn roestvrij stalen pannen, plaatstalen pannen en gietijzeren pannen.
U veroorzaakt geen schade aan uw kookplaat of uw pan, maar de brander zelf gaat gewoon niet aan, dus uw pan wordt niet heet . Dit komt omdat elke pan die op een inductiekookplaat wordt gebruikt, gemaakt moet zijn van of een bodem moet hebben die magnetisch materiaal bevat, wat effectief het circuit binnen de kookplaat voltooit.
Elektrische kookplaten zijn geschikt voor bijna alle pannen. Let er wel op dat de bodem goed contact maakt met de kookplaat, zo verlies je de minste warmte.
Geanodiseerd aluminium: Geanodiseerd aluminium kookgerei heeft een duurzaam, niet-reactief oppervlak dat bestand is tegen krassen en corrosie. De uitstekende warmtegeleiding en gelijkmatige verwarming maken het een betrouwbare keuze voor elektrische kookplaten.
Een keramische kookplaat is een vorm van een elektrische kookplaat, waarbij de kookzones heet worden. De kookzones zullen de eerste paar minuten nodig hebben om op te warmen. Een inductie kookplaat daarentegen werkt met een magnetisch veld, waardoor de kookzones niet heet worden, maar de pan zelf wel.
Hoe gebruik je emaille? Emaille mag in de oven, tot 250 ºC. Emaille is niet geschikt voor de magnetron. Onze emaille pannen zijn geschikt voor gebruik op gas, inductie, elektrisch en keramisch.
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.
Pannen bestaan vaak uit het metaal aluminium. Aluminium mag niet worden gebruikt in een pan als het direct in contact komt met voedsel. Pannen van aluminium hebben dus altijd een anti-aanbaklaag. Aluminium is licht en kan goed warmte geleiden.
Volgens Wikipedia: "De meeste inductiekookplaten verwarmen geen koperen of aluminium pannen, omdat het magnetische veld geen geconcentreerde stroom kan produceren ; inductiekookplaten van "volledig metaal" gebruiken veel hogere frequenties om dat effect te overwinnen."
Om aluminium pannen geschikt te maken voor het koken op inductie, is er een element nodig van ijzer, gietijzer of staal nodig in de bodem van de pan. Tegenwoordig is hier in vrijwel alle inductiepannen van aluminium rekening mee gehouden en kan hier dus prima met een aluminium inductiepan worden gekookt.
Let op bij het inbranden op een inductieplaat. Hoewel deze pannen geschikt zijn voor zeer grote hitte, moeten ze wel enigszins rustig naar die temperatuur gebracht worden. Zeker bij een zeer efficiënte warmteoverdracht, zoals inductie, trekt de pan krom als hij te snel heet wordt.
Glas en keramiek
Deze materialen geleiden geen elektromagnetische velden en zijn daarom niet geschikt voor inductiekookplaten.
Inductiekookplaten verwarmen doorgaans geen koperen of aluminium pannen omdat het magnetische veld geen geconcentreerde stroom kan produceren, maar gietijzeren, koolstofstalen en roestvrijstalen pannen werken doorgaans wel. Elke pan kan worden gebruikt als deze op een geschikte metalen schijf wordt geplaatst die als een conventionele kookplaat fungeert.
Plaats een magneet tegen de bodem van de pan.Als de magneet blijft plakken, zijn je pannen magnetisch en geschikt voor een inductie kookplaat. In dat geval hoef je je pannen niet weg te gooien, let wel het is zeer belangrijk dat de bodem van de pan vlak is.
Het spijt me echt, maar je moet altijd de juiste maat inductiekookplaat gebruiken met de potten of pannen, afhankelijk van de grootte van de week. Als je dat niet doet, werkt het niet. Je kunt geen kleine pan gebruiken met de grote kookplaat . Was dit antwoord nuttig?
Kies de juiste pannen
De meeste pannen met antiaanbaklaag zijn gemaakt van aluminium, dus kies voor pannen met een antiaanbaklaag die geschikt zijn voor inductie. Wees extra voorzichtig als u ze op inductie gebruikt, want hoge temperaturen kunnen de coating beschadigen . Gebruik nooit pannen met een hogere temperatuur dan gemiddeld.