De geïsoleerde RVS drinkfles is niet vaatwasserbestendig. De print van deze flessen kan dan snel vervagen, waardoor wij aanraden hem met de hand af te wassen. De dop en het rietje van de isoleerfles mogen uiteraard wel gewoon in de vaatwasser.
Om je herbruikbare fles weer zo goed als nieuw te krijgen, kun je 'm even laten weken in een sopje van baksoda en warm water. Reinig hem vervolgens met een borstel en spoel even na met natuurazijn. Gebruik zeker geen chemische middelen: die doden wel alle bacteriën, maar laten een vieze nasmaak achter.
Een klein beetje zuiveringszout in de fles, goed vullen met warm water even laten staan en goed uitspoelen. Daarna nog even met azijn en warm water naspoelen en goed droog opbergen.
In een fles waaraan gedronken is, zie je vaak witte velletjes zweven die je niet vindt in een ongeopende fles. De bacteriën voeden zich met de voedselresten uit de mond en sterven. Daardoor krijgt het water na enkele dagen een sterke rioollucht: het begint te stinken.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
Zo maak je je drinkfles schoon
De meeste flessen kunnen helaas niet in de vaatwasser, dit heeft te maken met de coating die beschadigd kan raken. Wat je wel kan doen is de fles vullen met heet water en een tijdje laten staan (minstens 30 minuten).
Met de hand reinigen
Beter voor het milieu en beter voor je smaakpapillen. Als je fles een extra grondige reinigingsbeurt kan gebruiken, meng dan wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken (een nachtje, niet een week). Niet vergeten daarna goed na te spoelen.
Je kunt de dop en het rietje van je bidon op twee manieren schoonmaken: Kan je bidon in de vaatwasser? Haal dan alle onderdelen van de dop uit elkaar en doe ze los in de vaatwasser. Als dat niet kan, was dan elk onderdeel met de hand met wat afwasmiddel en warm water.
Vul het flesje met wat suiker, vullen met koud water en schudden maar. Binnen een paar tellen is alle groene aanslag verdwenen.
Volgens ons onderzoek is de Dopper de beste drinkfles voor de meeste mensen. Hij heeft een slim ontwerp met een dop die je ook als beker kunt gebruiken. Door een drinkfles te gebruiken, bespaar je tot 550 flessen per jaar en dat is mooi meegenomen. Zo betaalt een goede drinkfles zichzelf al snel terug.
Spoel zoveel mogelijk schimmel weg met heet water en afwasmiddel. Giet warm water in de fles, vul tot ongeveer 2/3 vol is en voeg 2-3 druppels afwasmiddel toe. Doe de dop er weer op en schud het mengsel grondig gedurende 1-2 minuten.
Gewoon simpel keukenazijn met koud water. Vul de waterfles voor ongeveer 1/3 deel met azijn en vul hem dan verder met koud water. Laat de drinkfles zo een nacht doorbrengen en spoel hem dan goed om. Wanneer je niet vaak genoeg spoelt, zal je water een beetje naar azijn smaken.
Goed om te weten voor je Dopper met logo
Waarschuwing: kook je Dopper nooit uit. Bij temperaturen boven de 65 graden kan de Dopper namelijk gaan vervormen of nog erger: lekken. Ook kan de bedrukking beschadigen bij temperaturen hoger dan 65 graden.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Dopper flessen zijn niet speciaal gemaakt voor andere dranken, zoals cola, frisdrank en vruchtensap. Deze dranken kunnen bijvoorbeeld verkleuring of een nasmaak achterlaten. We raden het af om de Dopper fles te vullen met prikwater, dit kan namelijk lekkage veroorzaken.
In 2010 zag de Dopper Original het levenslicht. Uit bijna 100 inzendingen werd het ontwerp van Rinke van Remortel, alumnus van de technische universiteit van Delft, gekozen. Vanwege het unieke design dat uit drie onderdelen bestaat, is de fles gemakkelijk schoon te houden en duurzaam.
Maar er zijn meer tekenen die erop wijzen dat je herbruikbare waterflesje zijn beste tijd gehad heeft. Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee. Een glazen drinkfles is een stuk duurzamer, maar een roestvrijstalen drinkfles is de beste keuze voor langdurig gebruik.
De Dopper kan in de vaatwasser (tot 65 graden), het is tenslotte een product van deze eeuw. Plaats alle onderdelen los in de machine maar niet te dicht bij die pan met ontbindende pastasaus of andere serviezen die niet goed zijn afgespoeld, want dan kan de Dopper verkleuren.
Spoel de fles eerst om en vul deze daarna met heet water en afwasmiddel. Doe vervolgens de dop op je waterfles en schud even goed. Vergeet ook niet de buitenkant van de fles met een afwasborstel af te wassen, evenals de dop.
Helaas mag de Flaske Bottle niet in de vaatwasser. Dit is wel een klein minpuntje. Toch is een goed alternatief. Maak regelmatig je fles schoon met kokend water en een speciaal schoonmaak borstel.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat.
Water met citroensap: Laat de beker met citroenwater een dag of de hele nacht staan. De citroensap verwijdert vieze luchtjes en doodt bacteriën. Voor nog meer effectiviteit kun je er een snufje zout aan toevoegen. Hierna goed omspoelen, desnoods met schoon water en een sopje.