Wanneer uw tand of kies is afgebroken geeft dit natuurlijk een heel vervelend gevoel in uw mond. Niet alleen kunnen de scherpe randen pijnlijk zijn, de tand kan ook gevoelig tot zeer gevoelig worden en de kans op een ontsteking is groter. Daarom is het raadzaam om gelijk contact op te nemen met uw tandarts.
Kapotte tand of stukje van je tand afgebroken
Breekt er een klein stukje van je tand af omdat je bijvoorbeeld per ongeluk te hard heeft hebt gebeten, dan is dit meestal niet zo'n dringend probleem. Houd het goed schoon en neem in alle rust contact op met je tandarts om je tand te laten herstellen.
Wanneer er een stuk(je) van een tand is afgebroken, moet je dit afgebroken stuk tand bewaren en zo snel mogelijk naar de tandarts gaan om verdere problemen te voorkomen. Mogelijk kan de tandarts het stuk weer aan de tand vastplakken. Lukt dit niet dan zal de tandarts de tand met (composiet)vulling opvullen.
Door tandbederf, een ongeluk of het eten van hard eten kan er een stuk van uw tand of kies afbreken. Half afgebroken tanden zijn pijnlijk en wanneer er een scherpe rand ontstaat, kan dit uw tong of tandvlees beschadigen.
U kunt van tijd tot tijd pijn krijgen als u aan het kauwen bent, vooral wanneer u de mond weer opent na het dichtbijten. Extreme temperaturen, vooral een koude temperatuur, kunnen ook ongemakken veroorzaken. Daarnaast kan zoetigheid pijnscheuten veroorzaken, zelfs zonder tekenen van tandbederf.
Er zijn verschillende manieren om een gebroken tand of kies te repareren. Van vastplakken (bonding) tot facings of kronen. Uw tandarts is het beste in staat om uit te vinden wat de beste manier is om uw gebroken tand of kies te behandelen en te repareren. Uw glimlach wordt dan in zijn oorspronkelijke glorie hersteld.
Vaak ontstaat dit door een ongelukje, bijvoorbeeld ergens tegenaan stoten. Of een slag of stoot tegen de mond. Hier kan niet alleen een klein stukje tand van afbreken maar zelfs de hele voortand loslaten. Andere oorzaken voor het afbreken van een voortand zijn tandbederf of het eten van hard voedsel.
Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan. De schade is onomkeerbaar, en vereist aanpassing van het eet- en drinkgedrag.
Globale kosten van één kroon variëren tussen de 400-600 euro.
Zolang de barst de bodem van de pulpakamer niet doorkruist, is het element nog te redden. Indien de scheur tot in de pulpakamer loopt dan moet er een endodontische behandeling uitgevoerd worden aan het element. Het is aan te raden om tenminste de aangedane knobbel te verkorten en te overkappen.
Eén van uw tanden of kiezen is afgebroken. In uw kaakbot is een stuk van de wortel achter gebleven (wortelrest). Een tand of kies kan afbreken als deze in slechte toestand verkeert door bijvoorbeeld een gaatje (cariës). Ook kan een wortelrest blijven zitten na een poging tot verwijderen van een tand of kies.
Bij een losse tand:
Zoek de tand en raak de wortel van de tand niet aan. Spoel de tand kort schoon met melk en plaats deze dan zo snel mogelijk terug in de mond.
Tandbederf of cariës is een aantasting van het glazuur (de harde beschermlaag) van uw tanden en kiezen. Tandplak is een dun laagje dat op de tanden en kiezen gaat zitten door voedsel en speeksel. Bacteriën in de tandplak maken zuren die heel geleidelijk het tandglazuur oplossen, waardoor er gaten ontstaan.
De totale kosten van één kroon beginnen ongeveer bij € 370,- maar het kan ook een veelvoud van dit bedrag zijn, zeker wanneer er hogere eisen aan de esthetiek van de kroon worden gesteld, bijvoorbeeld bij een voortand. Een kroon is een alternatieve behandeling van een grote vulling.
Een geërodeerde tand kan inderdaad sneller afbrokkelen met name op de snijvlakken (voortanden) of kauwvlakken (kiezen). Het afbrokkelen van de tanden heeft vooral te maken met het dunner worden van het tandglazuur.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Symptomen van tanderosie
Bij tanderosie kan het nuttigen van koud of juist warm eten of drinken gevoeligheid veroorzaken omdat je glazuur steeds dunner wordt. Bovendien worden de snijranden van je tanden dunner, waardoor je tanden van vorm kunnen veranderen en doorzichtiger (en dus geler) kunnen worden.
De behandeling
Het spalken van uw tand gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Als deze is ingewerkt zet de MKA-chirurg of tandarts de losse tand weer vast door hem te bevestigen aan de naastliggende tanden of kiezen. Dit kan met een metalen draadspalkje of met een soort lijm.
Wanneer heb je een implantaat nodig? Als je een tand of kies mist, of als meerdere tanden of kiezen ontbreken in je mond, kan implantologie een passende behandeling zijn. Bij het ontbreken van een enkel element wordt doorgaans 1 implantaat geplaatst.
Langs lijnen over het lichaam (meridianen) staan de tanden en kiezen in contact met de verschillende organen. Binnen de bio-integrale tandheelkunde noemen we dit de orgaan – element relatie. Zo staat bijvoorbeeld een voortand in verbinding met de nieren en blaas. De hoektand met de galblaas en de lever.