Of jij of je kind nu schildert op papier, houtwerk of een doek: dit materiaal kun je op alle ondergronden toepassen. Multi-inzetbaar, dus! Dit maakt dan ook dat de verf bruikbaar is voor allerlei vormen van kunst en creatie. Wat ook handig is aan de verfsoort, is dat deze snel opdroogt.
Ecoline kun je prima combineren met inkt of aquarelverf en je kunt het eventueel ook gebruiken met acrylverf. Waar je dan wel rekening mee moet houden is het feit dat de kleurstof door de verflagen heen dringt en daarmee je werkstuk beïnvloed.
Een belangrijk verschil tussen de beide verfsoorten is dat aquarelverf gemaakt wordt op basis van pigment en Ecoline op basis van kleurstof. Bij de pigmentkeuze voor aquarelverf is het van belang dat de lichtechtheid van het pigment optimaal is zodat de kleur onder invloed van licht niet zal verbleken.
Met groene zeep krijgt je ecoline er uit. Eerst inlaten weken en daarna uitspoelen met water. Dus niet wassen met wasmiddel.
Maak de ecoline vlek goed nat met warm of koud water en breng hier dan een rijkelijke hoeveelheid ossengalzeep op aan. Hierna moet u de stof goed uitspoelen en volgens het wasvoorschrift wassen.
Het lijkt misschien logisch dat je vloeibare aquarelverf met water kunt mengen, maar heb je wel eens geprobeerd de beroemde Ecoline Brush Pens met water te gebruiken? Nadat je de Brush Pen gebruikt hebt kun je met een aquarelpenseel en wat water de kleuren vermengen en prachtige aquareleffecten creëren.
Gebruik dikker papier dan gewoon printerpapier. De brushpennen zijn op waterbasis met ecoline inkt waardoor bijv. papier uit de printer snel gaat bobbelen en vervormen. Aquarelpapier werkt het beste.
Ecoline Brush Pen
De punt van deze stift is een penseel, wat het makkelijk maakt om te ontwerpen, schetsen en te tekenen. De Brushpen kan je goed gebruiken op het papier van ecoline, de inkt droogt dan niet watervast op. Zodat je er later weer verder aan kan werken, door een andere kleur erdoor te mengen.
Met een klein potje blauwe, gele en rode ecoline kun je een heel scala aan kleuren maken. Werkt tuurlijk alleen met lichte houtsoorten.
Hoe meer water je gebruikt, hoe zachter de kleur zal zijn. Wat je ook kan doen is eerst een aantal kleuren aanbrengen op je blending mat, ze wat verdunnen met een mini-mister of sprayflesje en daarna de stans in het gekleurde water leggen.
Acryl inkt is een extreem vloeibare en goed verdunde acrylverf. Acryl inkt is vergelijkbaar met traditionele inkt op basis van kleurstof, maar heeft een hogere lichtechtheid en blijft dus langer mooi.
Varkenshaar kwasten gebruikt men voor terpentine gedragen verf, omdat de haren wat stugger zijn. Acryl kwasten hebben soepele haren en dit maakt ze ideaal voor het verven met watergedragen verf. Er zijn varkensharen kwasten speciaal voor verf op terpentinebasis.
Een kattentong is een plat penseel met afgeronde hoeken. Door die afgeronde hoeken krijg je een hele andere vorm penseelstreek dan wanneer je een gewoon plat penseel gebruikt. Een kattentong is ideaal wanneer je botanisch wilt schilderen, of bij landschappen, maar ook portret.
De kwast houd je vast als een pen. Voor een mooier resultaat kan je met een roller één richting narollen, dit doe je altijd van de beugel af. Bij het verven van een groter vlak, verdeel je het oppervlak in vakken en werk je per vak van boven naar onderen.
De meeste aquarelblokken zijn vervaardigd van 300grams papier, maar u kunt bij DiscountOffice.nl ook 165 grams en 250 grams aquarelpapier bestellen.
Met een spatraam kun je een mooi spetterpatroon maken van inkt (Ecoline) of verf. Te gebruiken op papier, doek of textiel. Je kunt ook een afbeelding op je papier leggen en vervolgens het patroon eromheen spatten. Je krijgt dan een mooi gespat silhouet figuur.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Het schilderen van muren en plafonds
Voor het aanbrengen van muurverf of latex kun je het beste een kwast gebruiken voor de hoeken en randen voor een zo strak mogelijk resultaat. Gebruik hiervoor een blokkwast of een bokkenpoot.
Ecoline is een voordelige inktsoort. Je haalt de Ecoline het beste uit de potes met een pipet. Als je juist een lichtechte en watervaste inkt zoekt, kun je eens kijken bij de Acrylinkt van bijvoorbeeld Amsterdam.
De inkt bestaat uit losse moleculen koolstof (roet) die door wrijving in water zijn gesuspendeerd en zich blijvend in colloïdale suspensie bevinden. Er is geen bindmiddel, Arabische gom of een soortgelijke stof, nodig om na het drogen deeltjes aan het papier en aan elkaar te binden.