Wolluis, wollige dopluis en wortelluis produceren een wasachtige afscheiding op de rug ter bescherming tegen vijanden. Deze afscheiding beschermt tevens tegen kou, waardoor de wolluizen in wat koelere streken kunnen overleven.
Wat je moet doen: je doordrenkt een watje met alcohol (geen zoete alcohol, dit veroorzaakt schimmel op de plant) en vervolgens wrijf je alle dopluizen met de alcohol in. Na 10-20 seconden kan je de puntjes gemakkelijk van het blad afhalen.
Schildluis bestrijden met ijswater
Schildluizen zijn geen fan van de kou en zullen hierdoor uiteindelijk uitsterven omdat ze zich niet meer voortplanten.
Dopluis voorkomen
Om jouw planten vitaal te houden, is het belangrijk om ze regelmatig van voeding en voldoende water te geven. Zorg daarnaast voor goede potgrond, zodat de plant sterker in zijn pot staat en minder aantrekkelijk is voor dopluis.
Oorzaken van de dopluis en schildluis
Droge lucht: beide soorten luizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan. Zorg dat jouw planten op een plek staan die goed is voor hun weerstand.
Dopluis is niet schadelijk voor mensen. Welke planten zijn gevoelig? In theorie zijn alle kamerplanten gevoelig voor dopluis. Vooral bij de ficus, orchidee en palm soorten komt dopluis vaak voor.
Heeft je plant last van dopluis, dan zie je veel bruine of gelige 'dopjes' aan de aanhechting van het blad en de stengel. Je kunt de dopjes heel makkelijk van het blad afvegen. Het dopje van de dopluis maakt dit insect moeilijk te bestrijden.
De bladluis wegspoelen met koud water
Luizen kun je van je plant afspoelen met water en dit is gelijk de beste én meest eenvoudige manier om bladluis te bestrijden. Bladluizen houden niet van kou.
Verspreiding door: vliegen
Naast klein, wit en driehoekig, zijn ze ongeveer 1 tot 3 mm groot. Wanneer ze bij je in huis getrokken zijn, zul je ze vrij snel opmerken als witte stipjes op de bladeren van je plant. Mocht je plant jonge bladeren hebben, dan zitten ze hoogstwaarschijnlijk daarop.
Zowel de dopluizen als de schildluizen behoren tot de grote groep van schildluizen. Het verschil tussen een dop- en schildluis zit hem in het feit dat de dop van de dopluis vergroeid is met de luis terwijl het schild van de schildluis los over het insect ligt.
Wat is een dopluis
Kleine dopluizen zijn vaak lichtbruin tot groen-gelig van kleur. De grotere exemplaren zijn beter te zien en te herkennen als een dopje die zich aan de onder- of bovenkant van het blad bevindt. Vaak rond de nerven van de plant. Er zijn verschillende soorten zoals de platte, halve en gewone dopluis.
Bladluizen kunnen niet goed tegen de regen. Als het een paar dagen regent ben je zo af van de luis! De regen doodt de luizen en spoelt ze weg, zo kan de plant zich weer herstellen. Wanneer je binnenplanten last hebben van bladluis of het regent niet, dan kan je de planten ook een paar dagen achter elkaar natspuiten.
Plaats sterk geurende planten in de tuin, houden bladluizen niet van. Daardoor blijven ze op gepaste afstand. Kies bijvoorbeeld voor lavendel, salie, tijm of knoflook in de tuin. Vermijd mieren!
Bladluis in je plant
Zie je kleine groene of zwarte beestjes op je planten? En hangen de bladeren van je plant al slap of kleuren ze geel? Dan heb je waarschijnlijk last van bladluizen. Deze plaag komt vaak buiten voor, maar kan ook in je kamerplant verschijnen.
Knip plantenstengels af als de bladluizen er geconcentreerd opzitten. Bespuit de planten met een matig sterke waterstraal om de bladluizen eraf te spoelen en te verdrinken.
Is je plant niet al te groot, dan kan je hem simpelweg 15-20 minuten onderdompelen in water.Hierdoor verdrinken de schuldluizen en heb je in één keer de gehele plaag te pakken.
De schildluis verspreidt zich door insecten, vogels en de wind.Wat betreft de huiskamer is verspreiding mogelijk door tocht, huisdieren of contact met kleding. Schildluis komt het meest voor in een ruimte met droge lucht. Een minder vitale plant is een ideale ondergrond voor deze luis.
Vorst heeft invloed op bladluizen
In koude winters, als de temperaturen langere tijd kouder zijn dan -7°C, dan overleven alleen de eieren.
Zorg voor voldoende compost, organische bemesting en versterking. Verzorg je planten met Plant'Up. - Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes.
Elke luis soort ziet er anders uit, echter heeft elke luis aan het achterlijf twee buisvormige organen waarmee zij honingdauw afscheiden. De kleuren van de luis variëren van groen, geel, zwart, wit, roze en paars. Alle bladluizen hebben een zacht lichaam in de vorm van een mango.
Luizen zetten plantensuikers om in 'honingdauw': een kleverig goedje dat je snel zult herkennen als vieze plekken op aangetaste planten.
De schildluis is er in twee soorten. De Boisduval schildluis is plat en heeft een geel centrum. Bij deze soort zijn de mannetjes kleiner en worden ze vaak verward met wolluis, maar deze luis is wat langwerpiger qua vorm. De Oleanderschildluis is grijs, groezelig wit of geelachtig van kleur en heeft een ronde schild.