Discopathie is het beste te behandelen met fysiotherapie. Daarmee maakt u de spiergroepen van uw romp en bovenbenen sterker. Ook is het belangrijk om advies te vragen over uw houding bij uw belangrijkste dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan advies over uw houding tijdens het zitten op kantoor.
Wat is het klachtenbeeld bij een discopathie? langdurige (chronische) rugpijn; verlies van het functioneren (functie) van de zenuw, waardoor in de benen/armen tintelingen, krachtsverlies, pijn en een doof gevoel ontstaan; Verminderde kwaliteit van leven.
Op welke leeftijd komt discopathie voor? Een discopathie is een veroudering van de tussenwervelschijf. Dit kan al op jongere leeftijd ontstaan. Vanaf 30 jaar is het vloeistof gehalte in de tussenwervelschijf dusdanig hoog dat dit veel druk kan uitoefenen op de buitenste schil van de tussenwervelschijf.
Behandeling zonder operatie
Rugpijn door slijtage aan de tussenwervelschijven is het beste te behandelen zonder operatie. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen. Een operatie (spondylodese) is over het algemeen niet de oplossing voor slijtage. In uitzonderlijke gevallen is het soms nodig.
U hoeft er dus niet altijd last van te hebben. Als u wel pijnklachten heeft in de rug, dan kan dit mogelijk liggen aan discopathie. Dit kunt u laten onderzoeken bij uw huisarts. Als er sprake is van scheurtjes in de tussenwervelschijven, geneest dit in veel gevallen vanzelf weer na een paar weken.
Acute discopathie wordt vaak veroorzaakt door veel zitten en weinig bewegen. De klachten zijn stevige lage rugpijn. Dit hangt vaak samen met een scheefstand van het lichaam. Hierbij staan de schouders 'uit het lood' ten opzichte van de heupen.
Het meest kenmerkende symptoom van artrose in de rug is startpijn. Deze pijn in de (onder)rug voelt u wanneer u weer gaat bewegen na lange tijd stilzitten, bijvoorbeeld 's ochtends bij het opstaan of na een lange vliegreis of vergadering.
Kan een versleten tussenwervelschijf met behulp van BSR zich weer kunnen herstellen? Röntgenfoto's hebben aangetoond dat tussenwervelschijven zich inderdaad weer kunnen herstellen. Een 'versleten tussenwervelschijf' kan verschillende oorzaken hebben.
Tussen de vijfde lendenwervel (L5) en het heiligbeen (S1) een versmalde uitgedroogde tussenwervelschijf met eromheen veranderingen in de aangrenzende wervellichamen. Deze wittige verkleuringen worden (naar degene die ze voor het eerst beschreef) Modic signs genoemd.
In de regel geeft een uitpuilende schijf of bulging-disc vaak een week tot twee weken veel klachten om daarna weer langere tijd weg te zijn. Nadeel is dat bij veel bukken of zitten de klacht vaker per jaar terugkeert.
Facetartrose is een aandoening van uw facetgewrichtjes. Deze gewrichtjes zitten aan de achterkant van uw rug en verbinden telkens twee opeenvolgende ruggenwervels met elkaar. Tussen deze gewrichtjes zit kraakbeen. Als u ouder wordt verdunt uw kraakbeen en kan uw rug pijnlijk of stijf voelen.
Discopathie zijn de pijnklachten die optreden door de discusschijf. Deze schijf zit tussen elke wervels in en zorgt ervoor dat deze makkelijk kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. De klachten ontstaan wanneer deze schijven iets uitpuilen en tegen het ruggenmergvlies of de wortelschede aandrukken.
De wervelkolom wordt stabieler gemaakt waardoor de druk op de verzwakte tussenwervelschijf gelijkmatiger verdeeld wordt en de uitstulping zal verminderen. De tussenwervelschijf zelf kan echter niet genezen.
Als je ouder wordt, kunnen allerlei onderdelen van je nekwervel veranderen. Je tussenwervelschijf kan uitpuilen of smaller worden, kleine gewrichtjes kunnen slijten en banden en spieren werken vaak minder goed. Deze ouderdomsveranderingen van de nekwervelkolom heten degeneratieve afwijkingen, ook wel slijtage genoemd.
Meestal worden er ziekten onder verstaan die gepaard gaan met een geleidelijk minder worden van een of meer lichaamsfuncties. Meestal, maar niet altijd, noemt men ziekten degeneratief, wanneer de oorzaak niet precies bekend is; al is er dikwijls wel sprake van een erfelijke kwetsbaarheid.
Het effect hiervan is dat bij voorover buigen de rug star en hol blijft. Optimale ondersteuning van de wervelkolom door gebruik van de passieve structuren is op deze manier niet mogelijk.
Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden. Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden.
Oorzaak van een versleten rug
Overgewicht, zwaar lichamelijk werk, sport of veel tillen en bukken kunnen invloed hebben op het ontstaan van de slijtage. Hierdoor kan de slijtage ook sneller erger worden. Rugwervels worden brozer en tussenwervelschijven worden dunner over de jaren heen.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Artrose, in de volksmond vaak rugslijtage genoemd, is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op en duur zelfs helemaal kan verdwijnen.
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
Behandeling van discusprotrusie
De meeste klachten bij een discusprotrusie kunnen behandeld worden door een combinatie van klassieke pijnstillers en kinesitherapie. De kinesitherapeut gebruikt warmte, ultrasound en elektrotherapie om de pijn te verminderen.
Gedurende het verouderingsproces neemt de ruimte in het gewricht af, vermindert de hoeveelheid kraakbeen en ontstaan er veranderingen (haakvorming) aan het bot. De tussenwervelschijf, de ruimte tussen de wervels, wordt dunner. Dit proces komt vaak voor in de heupen, de knieën, de onderrug en in de nek.
Een tussenwervelschijf kan niet genezen van een hernia, maar de klachten kunnen weggenomen of verminderd worden. In een eerste fase tracht de kinesitherapeut de druk op de onderste tussenwervelschijven (bij een lumbale hernia) te verlagen, zodat de uitstulping wordt teruggedrongen.