De koop kan niet ongedaan worden gemaakt als je na aanschaf besluit dat je het product toch niet wilt. De verkoper mag uiteraard wel uit coulance een tegoedbon geven, het product ruilen of geld teruggeven. Dit is een dienst van de verkoper. Hij is niet verplicht het product te ruilen of geld terug te geven.
Wel mag je als verkoper de koop ontbinden als de koper zich niet aan de ontbindende voorwaarden heeft gehouden, zoals wanneer de koper de financiering niet heeft rond gekregen.
De bedenktijd geldt alleen voor de koper, niet voor de verkoper van de woning.
Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen.Gedurende deze drie dagen kan de koper de koopovereenkomst ontbinden. De bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur van de dag nadat de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen.
Hoe maak ik een koop ongedaan binnen de bedenktijd? Laat de verkoper weten dat u de koop ongedaan maakt binnen de wettelijke bedenktijd.Die is 14 dagen. Gebruik hiervoor het herroepingsformulier van de verkoper of onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst bedenktijd.
Hebt u afspraken op papier over de koop van een product? Dan hebt u een schriftelijke koopovereenkomst. U zit dan vast aan de koop. Het maakt niet uit of u al betaald hebt.
Wat u moet weten. Ook bij een aankoop op afstand hebt u als consument recht op de wettelijke herroepingstermijn van 14 kalenderdagen. De termijn gaat in op de dag na de levering van het goed of het afsluiten van het dienstencontract.
Als de verkoper uw bod accepteert, zit u nog niet aan de koop van het huis vast. De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen.
Ontbinden van een koopovereenkomst
Als je een koopovereenkomst sluit en de wederpartij komt deze niet na, dan heb je het recht de koopovereenkomst te ontbinden. Maar er moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Voorwaarde is dat de tekortkoming van de wederpartij de ontbinding moet kunnen rechtvaardigen.
De koper trekt zich terug binnen de wettelijke bedenktijd
Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft. Op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract gaat deze wettelijke bedenktijd in.
7:9 BW heeft de verkoper twee hoofdverplichtingen. De verkoper dient de zaak met toebehoren in eigendom over te dragen en hij dient de zaak aan de koper af te leveren. Een aanvullend vereiste staat in art. 7:17 BW: de verkochte zaak moet conform zijn.
Als er bij het post- of koeriersbedrijf iets misgaat, is de verkoper hiervoor verantwoordelijk. De verkoper kan zich op zijn of haar beurt wenden tot het postbedrijf. De verkoper is ook de afzender en heeft een (vervoers)overeenkomst met het postbedrijf. U als koper en ontvanger niet.
Ontbinden binnen 3 werkdagen
Nadat jij en de verkoper het voorlopig koopcontract hebben getekend, heb je nog 3 dagen bedenktijd. In deze termijn zitten minimaal 2 werkdagen, zon- en feestdagen zijn altijd uitgezonderd. Tijdens deze periode kan je de koop nog ongedaan maken, daarvoor heb je geen wettelijke reden nodig.
Als de verkoper niet meewerkt aan de overdracht bij de notaris, kun je hem in gebreke stellen. Je geeft de verkoper dan de kans alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Stuur de ingebrekestelling in een aangetekende brief.
Indien de koper in gebreke blijft krijgt hij dit geld niet retour, waardoor de boete is voldaan. Ook wanneer er geen waarborgsom of bankgarantie is afgegeven dient een koper die zonder geldige reden van de koop afziet de afgesproken boete te betalen aan de verkoper van het huis.
Een (voorlopig) koopcontract is het contract dat je sluit voor de koop van een nieuw huis. Het gaat vooraf aan de overdracht bij de notaris en er zijn meestal ontbindende voorwaarden in opgenomen. Een voorlopig koopcontract wordt ook wel een koopovereenkomst of koopakte genoemd.
Na het tekenen van het koopcontract heb je als koper drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is bedoeld om jou te beschermen. Zeker op een krappe woningmarkt, waar je soms snel moet schakelen. De verkoper heeft geen bedenktijd en zit na het tekenen van de koopovereenkomst aan de verkoop vast.
Vereisten voor ontbinding
Er moet sprake zijn van een wederkerige overeenkomst. Dat betekent dat beide partijen een prestatie moeten leveren. Ook moet er sprake zijn van een tekortkoming. Er is pas sprake van een tekortkoming als de verbintenis opeisbaar is.
Na het uitbrengen van een bod is er nog geen (juridische) binding tussen de kandidaat en de verkoper. In de meeste gevallen wordt er een bod uitgebracht als openingsvoorstel, de kandidaat nodigt de verkoper en makelaar hiermee uit tot een onderhandeling.
Geen vormvereisten voor een bod
“Een bod op mail, per sms, zelfs een mondeling bod, kan bindend zijn”, zegt notaris Carol Bohyn woordvoerder Notaris.be. "Kopers zijn zich daar niet altijd van bewust. Op het moment dat de verkoper je laat weten dat hij je bod aanvaardt, is de verkoop juridisch gesloten.
Laat het niet voor je neus wegkapen en doe een bod, desnoods op een simpele post-it! Een bod is bindend wanneer de verkoper het aanvaardt.
Een aankoop annuleren volgens het herroepingsrecht is gratis. Als de verkoper het geretourneerde product heeft ontvangen (of je het verzendbewijs laat zien) moet hij binnen 14 dagen je geld teruggeven. Je kan een koopovereenkomst altijd zonder reden ontbinden binnen de afgesproken bedenktijd.
Vaak ontvang je een tegoedbon of je geld terug. Dit is een gunst van de verkoper. Hij is dus niet verplicht om jouw product te ruilen of geld terug te geven. De mogelijkheid om te ruilen of teruggave van jouw geld moet op de kassabon staan of vermeld worden in de winkel zelf.
Een verkoper of dienstverlener moet u goed informeren over uw bedenktijd. Dit moet hij doen vóórdat u het product of de dienst koopt: In het contract moet staan dat u een bedenktijd hebt van 14 dagen. In het contract moet staan hoe en bij wie u kunt melden dat u het product of de dienst niet wilt.