Als het een geconcentreerd zuur betreft, kan de pH ook negatief uitkomen (bij een basische oplossing kan de pH ook boven de 14 uitkomen).
De PH waarde kan variëren van 0 tot 14 waarbij het neutrale punt rond 7 ligt. Nul is de sterkste zuurtegraad en 14 de hoogste alkalische waarde.
Symptomen die wijzen op een te hoge PH waarde zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, hyperventilatie, obstipatie, beslagen tong, maag/darmklachten, oprispingen, snel geïrriteerd of gestresst zijn en/of slaapproblemen.
Met de pH waarde wordt de zuurgraad van een vloeistof aangegeven. 7 is neutraal en alles daaronder geeft aan dat de oplossing zuur is. Alles vanaf 7 tot aan 14 noemen we basisch. Zelfs waardes boven 14 en onder 0 zijn mogelijk en deze zijn zeer gevaarlijk.
De pH loopt van 0, heel zuur, tot 14, heel basisch. Als de pH lager is dan 7 is een oplossing zuur, als de pH hoger is dan 7 is een oplossing basisch.
pH blijft te hoog
Dan heeft een zwak zuur zoals 'pH min' weinig invloed op de pH-waarde van je zwembad en dien je het sterkere zuur, zwavelzuur, toe te voegen. Zwavelzuur zal erin slagen de pH-waarde te doen dalen en wordt aangeraden voor grote en snelle pH-aanpassingen.
Bij een pH-waarde van minder dan 7 spreken we van een verzuurd lichaam. Is je pH-waarde hoger dan 7,0 dan spreken we van basisch. De neutrale pH-waarde van je bloed ligt tussen 7,35 en 7,45. In een westers voedingspatroon worden (te) veel voedingsmiddelen geconsumeerd die het lichaam verzuren.
Zuiver kraanwater heeft een pH-waarde in de buurt van 7. Dat noemen we pH neutraal. Alkalisch water heeft een pH-waarde van meer dan 7. De pH-waarde van water is weer iets anders dan de waterhardheid.
De kooldioxide is chemisch gebonden aan calcium in het water. Dit betekent dat een water met veel calcium, een hard water, veel meer kooldioxide bevat dan een zacht water. Daarom stijgt de pH-waarde sterker, sneller en langer naarmate het water harder is.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.
Nadat het zwembad gevuld is, moet u eerst de pH-waarde op het juiste peil brengen; daarna voegt u het chloor toe. Op de verpakking staat de juiste hoeveelheid chloor per 1000 liter water (1m3) aangegeven en hoe u dit dient toe te dienen aan het water. De eerste dosering geldt als basis.
Agua Monchique is een 100% natuurlijk, alkalisch mineraalwater met een pH van 9.5. Het is het enige merk met natuurlijke pH-waarde die zó hoog is.
Vloeistoffen met een pH waarde lager dan 7 worden gezien als zuur. Vloeistoffen met een hoge zuurgraad zijn bijvoorbeeld de bekendere zuren als zoutzuur en zwavelzuur.
De zuurgraad, ofwel de pH-waarde kan liggen tussen de 0 en 14. Alle pH-waarden van vloeistoffen van 0 tot 7 noemen we zuur (hoe lager de waarde des te meer zuur). Alle pH-waarden van 7 tot 14 noemen we basisch (hoe hoger de waarde des te meer basisch). Een pH-waarde van 7 is neutraal, dus niet zuur en niet basisch.
Na het vullen van de spa of hottub is de ph waarde vaak te hoog. Dan moet u ph waarde water gaan verlagen. Als de pH waarde hoger is als 7.6 dan betekent dat het water een hogere basische oplossing heeft en dat kun je dan aanpassen met de pH minus Interline.
De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.
Vermijd vlees, suiker, frisdrank, koffie en alcohol zo veel mogelijk. Blijf vooral ook voldoende bewegen, dat helpt je lijf zijn natuurlijke pH-balans te herstellen.
De pH waarde van wijn ligt tussen de 2,8 en 4,0. Die van witte wijn meestal lager dan die van rode wijn.
De pH van wijn ligt meestal tussen de 3 en 4 in. Behoorlijk zuur dus. In druiven zijn onder andere wijnsteenzuur en appelzuur aanwezig. Wijnsteenzuur is zeer stabiel en komt na vinificatie onveranderd in de wijn terecht.
Verse melk heeft een pH-waarde van 6,7. Wanneer de pH-waarde van de melk onder pH 6,7 zakt, duidt dit typisch op bederf door bacteriële afbraak. Bacteriën uit de familie van Lactobacillaceae zijn melkzuurbacteriën (LAB) die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de lactose in melk tot melkzuur.
Na toevoeging van pH-plus granulaat of vloeistof moet je de filterpomp gedurende 6 uur laten filteren voordat je opnieuw de pH waarde kunt controleren. Ook dien je minimaal 6 uur te wachten voordat je weer kunt gaan zwemmen.
Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen.
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.