Photoshop of Lightroom herkent de RAW-bestanden niet. Wat moet ik doen? Zorg dat u de meest recente update installeert. Als u na het installeren van de meest recente update uw camerabestanden niet kunt openen, controleert u of uw camera wordt vermeld op de lijst met ondersteunde camera's.
Oplossing 1: installeer de nieuwste versie van de Camera Raw-invoegtoepassing die compatibel is met uw Adobe-toepassing. Oplossing 2: verwijder Photoshop of Photoshop Elements en installeer de toepassing opnieuw. Oplossing 3: Upgrade naar de nieuwste versie van Photoshop of Photoshop Elements.
Fout: Onvoldoende schijfruimte om de migratie te voltooien. Lightroom moet genoeg ruimte hebben om uw foto's en video's te kopiëren voordat deze worden geüpload naar de cloud. Oplossing: Voordat Lightroom uw foto's en video's kan importeren, worden deze gekopieerd naar een nieuwe locatie op uw lokale systeem.
Het belangrijkste is dat Lightroom tijdens het importeren leert waar de fotobestanden staan op de harde schijf. Die informatie slaat het programma op in het catalogusbestand. Daarna kun die foto zien in Lightroom en kun je dingen mee doen, zoals trefwoorden toekennen of bewerkingsstappen toepassen.
Het grote verschil is dat Lightroom alle foto's opslaat in de cloud (ergens een gigantische webserver). Alle foto's op je nieuwe Lightroom zijn altijd perfect gesynchroniseerd. Overigens kan je bij Lightroom Classic ook kiezen om alle foto's in de cloud op te slaan.
Klik in Lightroom Classic op de knop Importeren in de module Bibliotheek of kies Bestand > Foto's en video's importeren om het importvenster te openen.
RAW-bestand openen
Een RAW-bestand kun je niet in elk programma openen, al ondersteunen inmiddels steeds meer programma's RAW-bestanden. Een RAW-bestand kan je niet gelijk af laten drukken en zul je dus om moet zetten in JPEG. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Lightroom of Luminar.
Wat is het verschil tussen RAW en C-RAW? Bij de komst van CR3-bestanden op Canon-camera's kun je er voor kiezen om je bestanden op te slaan als C-RAW in plaats van RAW. C-RAW is een compressed bestand. C-RAW is ongeveer 40% kleiner dan een RAW-bestand, bijvoorbeeld 15 MB in plaats van 25 MB.
Sinds de komst van CR3-bestanden op camera's van Canon (EOS M50), is het mogelijk om te kiezen voor het bestandsformaat C-RAW in plaats van het bekende RAW. De C staat voor compressed en de bestandsgrootte van het nieuwe bestandstype is ongeveer 40% kleiner dan van een niet-gecomprimeerde RAW.
Controleer of u bent ingelogd met dezelfde Apple ID die u voor iCloud voor Windows gebruikt. Open iCloud voor Windows en klik naast 'Foto's' op 'Opties'. Schakel 'Mijn fotostream' in. Sluit iCloud voor Windows en open het opnieuw.
Alle functies voor vastleggen, ordenen en delen zijn gratis in de Lightroom-app. Je kunt ook de meeste bewerkingsfuncties gratis gebruiken. Wanneer je een Creative Cloud Fotografielidmaatschap aanschaft, krijg je ook: De mogelijkheid je Lightroom-foto's te synchroniseren op al je apparaten, inclusief je computer.
Helaas is Lightroom niet los meer te kopen. Vroeger kon je nog wel eenmalig voor Lightroom betalen en voor altijd blijven gebruiken, echter begon Adobe in 2013 met hun Creative Cloud abonnement model. De essentie hiervan is dat je per maand betaalt om de apps te kunnen gebruiken.
Lightroom maakt het perfectioneren van je afbeeldingen eenvoudig. Voer overal bewerkingen uit en til je fotografie naar een hoger niveau. Vanaf € 12,09 /maand.
Bestandsgrootte. Het belangrijkste verschil tussen JPEG en RAW is de bestandsgrootte. RAW-bestanden zijn aanzienlijk groter dan JPEG- (en andere) afbeeldingsbestanden. Dat komt omdat ze alle onbewerkte en volledig ongecomprimeerde afbeeldingsinformatie bevatten die door de sensoren van de digitale camera is vastgelegd.
Open de foto's die in RAW-formaat staan in bijvoorbeeld Photoshop. Ga naar 'Bestand' en kies 'Opslaan als' (of 'Save') en kies uit de lijst JPG of JPEG. Kies een compressie tussen de 90 en 100%, anders leidt dit tot teveel verlies van kwaliteit. Compressie verlaagt tevens de bestandsgrootte.
Ruwe data. Het bekendste digitale beeldformaat is JPEG, maar daarnaast kun je er ook voor kiezen om foto's te maken in RAW-formaat. RAW is geen afkorting, maar betekent letterlijk 'ruw' of 'onbewerkt'. En dat is ook precies wat het is: de ruwe data die rechtstreeks afkomstig is van de beeldsensor van jouw camera.