In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Voor Coca-Cola Light en Coca-Cola Zero adviseren wij de softdrinks na de houdbaarheidsdatum niet meer te nuttigen, omdat de zoetstoffen die zijn toegevoegd om de natuurlijke suikers te vervangen, hun smaak kunnen verliezen na deze datum.
De houdbaarheidsdatum vind je op de flessen altijd op de hals van de fles. Bij de blikjes is dat op de onderkant van het blikje. De houdbaarheidsdatum geldt zolang de verpakking is afgesloten.
De koelkast- of vriezerupgrade
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het product ruikt en smaakt anders. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De smaak kan minder van kwaliteit worden en/of er komt bezinksel in de drank.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Je zult het vast welk herkennen: je hebt een fles frisdrank en op dag één schenk je een glaasje in. Lekker veel prik! Op dag drie pak je nog een glas en dan zit er bijna geen koolzuur meer in jouw (suiker-)drankje.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Wat tandbederf kan veroorzaken, slechte tanden en kiezen kan schade veroorzaken aan je gehele gezondheid. Slecht genoeg dus, om je zoon aan te zetten tot het minder drinken van cola. Hou het op maximaal 1 glas per dag.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
"De suikers zijn dikmakers, ze worden omgezet in vet. Er ontstaat vetweefsel op je organen en lever. Vooral glucose en fructose zijn heel slecht. Zeker in een hoge frequentie is cola drinken niet goed", zegt Seidell.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Zout. Zout is een conserveringsmiddel, waardoor het nooit kan bederven.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
Wanneer je een bierflesje of blikje hebt geopend, is het aan te raden om het zo snel mogelijk op te drinken. Geopend bier blijft namelijk niet heel lang goed. Als je het echt nog wil bewaren is het aan te raden om dit maximaal 1 dag te doen en het biertje in de koelkast te zetten.
3º C is de perfecte temperatuur voor een Coca-Cola.
Hele simpele maar ook erg lekkere ijsjes om zelf te maken zijn cola of fanta ijsjes. Giet de cola of fanta in de ijsvormpjes, doe de stokjes in het vormpje en wacht een paar uurtjes tot de ijsjes bevroren zijn. Klaar is kees, simpel te maken cola/fanta ijsjes!
"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer", aldus The Washington Post . Gelukkig is er ook goed nieuws.