De roomboter in de magnetron verwarmen kan, maar gaat meestal wel hard en u wilt geen gesmolten boter hebben. Gesmolten boter zorgt voor een minder luchtige cake en laat koekjes uitlopen. Verwarm dus in hele korte fases op een lage stand en houd het goed in de gaten. Beter werkt het de oven te gebruiken.
Doe de boter in een magnetronschaal en zet de magnetron 5 seconden aan op de ontdooistand. Als de boter meegeeft als je hem aanraakt, en de indruk van je vinger achterlaat, is-ie zacht genoeg. Zo niet, zet hem dan nogmaals vijf seconden terug in de magnetron, en herhaal dit tot hij zacht genoeg is.
Boter smelten
Kijk iedere keer of de boter al gesmolten is, of snijd de stukjes nog kleiner zodat ze sneller smelten. Pas wel op dat de boter niet te heet wordt, dan kan 'ie namelijk verbranden of nog erger: ontploffen.
Een deel van het maken van boter bestaat uit karnen. Het karnen brengt een ton lucht in de boter. Wanneer je het smelt, komt alle lucht vrij, dus je mag nooit verwachten dat gesmolten boter terugkeert naar dezelfde staat als voordat het werd gesmolten.
Boter bederft niet door bacteriën, maar door zogeheten vetoxidatie. Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek.
In een kom met warm water
Het water moet niet te heet zijn, gewoon warm water. Laat ze hier ongeveer 5 minuten in staan en wanneer ze niet meer koud aanvoelen zijn ze goed op temperatuur.
Laat de boter daarna een paar minuten met rust op kamertemperatuur en je boter is binnen no-time zacht. Warm de boter niet op in de magnetron, maar in de oven. Zet de oven op voorverwarmen en zet de boter 7 minuten in de oven. Voor je het weet is deze zacht.
Buiten het seizoen krijgen koeien minder gras binnen en dat in combinatie met de palmolie zorgt ervoor dat de boter verschuift van smeerbare boter naar - in het extreemste geval - een blok boter die meer op beton lijkt.
De stoom van het warme glas zorgt ervoor dat de boter een stuk zachter wordt en op kamertemperatuur is. - Laat het glas vijf minuten over de boter staan en haal dan het glas eraf. Zo simpel kan het zijn. Binnen no-time is de boter smeerbaar of op kamertemperatuur.
Maak de boter dan zacht door het boven een waterbad te plaatsen. Deze methode heet ook wel au bain-marie. Zorg ervoor dat het water niet kookt en roer continu goed door. Maar voorkom bovenal dat de boter smelt!
Boter smelt tussen de 28 en 36ºC en hiervoor heb je maar weinig hitte nodig. Door de pan niet te veel te verwarmen, voorkom je dat de boter te snel smelt en verbrandt. Wacht tot ongeveer driekwart van de boter gesmolten is. Zorg dat de temperatuur laag genoeg blijft om de boter niet bruin te laten worden.
Leg een klein stuk boter op een bord of plank. Kook het water en doe het in het glas. Leeg het glas, droog het af en zet het twee tot drie minuten over de boter. Door de warmte van het glas wordt de boter zacht en smeer je zonder moeite een dikke laag op je boterham.
Boter buiten de koelkast bewaren
Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
Met zachte boter wordt het vet beter verdeeld door het deeg, wat zorgt voor een zachter, smeuïger eindresultaat. Vaak is de eerste stap dat je de boter en suiker lang moet kloppen, tot een luchtige massa. Hierdoor krijg je ook een mooi luchtig baksel.
Roomboter bevat zowel vitamine A, D en E, maar ook veel verzadigd vet en vormt daarom geen verstandige basis binnen een gezond voedingspatroon. Verzadigd vet wordt namelijk binnen onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Vandaar dat het ook wel wordt gezien als het ongezonde vet.
Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks gebruiken op brood moeten erop letten dat ze voldoende vitamine D binnen krijgen uit andere voedingsmiddelen.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een efficiente, en vooral kalmerende manier. Leg een stuk boter in een druk-en-sluit-zakje of tussen twee grote vellen bakpapier, neem een irritatie in gedachte en sla het met een deegroller plat. Dit zorgt ervoor dat de boter van structuur zachter wordt, maar tegelijkertijd koel blijft.
Het belangrijkste verschil tussen boter en margarine is dat roomboter gemaakt is van melk en margarine van plantaardige olie. Daardoor bevat boter voornamelijk verzadigd vet, terwijl margarine juist vooral uit onverzadigde vetten bestaat.
Zachte boter | 78% v.g. Boter | Halfvol | 40% v.g.
De truc. Het enige wat je hoeft te doen is ze in een kom leggen met (lauw)warm water. Laat ze een minuut of vijf rusten en je bent good to go! Doe je dit op het moment dat je de keuken binnenstapt, dan zijn ze op kamertemperatuur tegen de tijd dat je de resterende ingrediënten hebt verzameld en afgewogen.
Water komt met een temperatuur van 10 à 15 graden je huis binnen. Als het een nachtje stilstaat in de leidingen kan het opwarmen (in de zomer), of juist erg koud worden (in de winter)! Toch zegt de echte temperatuur niets over de gevoelstemperatuur.
Laat vlees altijd 1 tot 2 uur op een snijplank buiten de koelkast op temperatuur komen. Hierdoor voorkom je dat je vlees te lang moet bakken om de binnenkant op temperatuur te krijgen. Dat heeft als gevolg dat de buitenkant te droog en te doorbakken wordt. Ook bij stoofvlees is deze regel van belang.