Het kan een klein scheurtje in het bot zijn, maar botten kunnen ook compleet verschoven of verbrijzeld zijn. Een botbreuk kan ook door een gewricht heen lopen. Gipsverband wordt vooral aangelegd bij botbreuken waarbij de botdelen (bijna) niet zijn verschoven. Het gipsverband houdt de botdelen dan op hun plek.
Voldoende lichaamsbeweging bestaat normaal gesproken uit minimaal een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit (zoals stevig wandelen of fietsen) op minimaal vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week. Roken heeft effect op de botgenezing.
Bot geneest sneller als het meer uit sponsbot bestaat. Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Bij een gips om het been
Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt. Laat, als u zit, uw been op een bankje rusten en wel zo dat uw been hoger ligt dan uw heup.
Om zwelling te voorkomen of te verminderen is het belangrijk dat je je ingegipste arm of been de eerste week hoog houdt. Hieronder lees je hoe je dat doet. Arm: Als je arm in het gips zit, krijg je een mitella of draagband (sling) mee.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
Alle breuken veroorzaken alle of sommige van deze soorten pijn. Direct nadat u een breuk hebt opgelopen, ervaart u acute pijn. Tijdens deze fase wordt vaak medicatie voorgeschreven om de ergste pijn te verminderen. De acute pijn neemt met de tijd af.
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'. Tumoren en uitzaaiingen scheiden ook chemische stoffen af die soms ook rechtstreeks pijnzenuwen prikkelen en dus pijn veroorzaken.
Met gips worden de gebroken botstukken zo goed mogelijk op hun plaats gehouden, waarna ze weer aan elkaar kunnen groeien. Soms past de arts het gips in een later stadium nog aan, bijvoorbeeld omdat de zwelling weg is of omdat er voor loopgips wordt gekozen. Het gips blijft meestal drie tot zes weken zitten.
De meeste botbreuken ontstaan bij ongelukken, valpartijen en tijdens het sporten. Bij een botbreuk doet het gebied rondom de breuk pijn. Ook is de plek rond de breuk dik (zwelling). Deze zwelling wordt veroorzaakt door een bloeduitstorting rond de breuk.
Het kan worden veroorzaakt door een ongunstige mechanische werking, zoals een gebrek aan stabiliteit. Ook kan een gebrek aan biologische factoren een rol spelen, zoals bloedvoorziening, levende cellen of groeifactoren in de breukzone. Soms zorgt een infectie dat een botbreuk niet geneest.
Pas verder op met zout, alcohol en tabak. Als u teveel zout eet, plast u dit samen met calcium weer uit. Een teveel aan alcohol kan de vorming van nieuw bot afremmen. Voor roken geldt dat het slecht is voor de hele gezondheid en dus ook niet goed voor de botten is.
Gezonde voeding voor sterke botten
Zoals melk, karnemelk, kwark, yoghurt en kaas. Hier zit kalk in. U heeft kalk nodig voor de aanmaak van bot. Als u 4 porties melkproduct per dag eet en drinkt, krijgt u genoeg kalk.
Immobilisatie van de breuk, maar toch voldoende beweging toelaten ter hoogte van de botbreuk. Eerder een functionele brace dan een rigide gips dus. Voeding rijk aan calcium, vitamine D en Omega 3, maar opletten met melkproducten om de pH-balans van het lichaam niet te verzuren!
Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Uw vingers kunnen ook dikker en blauw worden doordat het gips te strak zit. Als dit het geval is, kunt u met handoefeningen de doorbloeding verbeteren, zodat de zwelling afneemt. Als het strakke gevoel na 30 minuten niet is afgenomen, raden wij u aan contact op te nemen met de Gipskamer van Alrijne.
Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.
Gips hoort stevig (strak) te zitten, zeker in het begin. Na verloop van tijd zit het 'losser'. Dat komt enerzijds doordat de zwelling afneemt en anderzijds omdat de spieren al snel in omvang verminderen. Dat herstelt als u genezen bent.
Een gipsspalk mag u niet belasten, omdat de spalk kan breken. U mag dus niet lopen of staan zonder krukken. Krukken kunt u lenen bij de Thuiszorgwinkel. Krukken die u heeft meegekregen op de Spoedeisende Hulp, kunt u weer inleveren bij de Thuiszorgwinkel.
Jeuk wordt meestal veroorzaakt door vocht tussen de huid en het gipsverband. Je kan dit bestrijden door de ruimte tussen de huid en het gips voorzichtig droog föhnen. Pas op! Niet te warm in verband met verbranding!
Algemeen geldt dat u 3-4 maal daags 2 tabletten van 500 mg Paracetamol mag innemen. Indien u van de arts andere pijnstilling heeft gekregen, dient u dit advies op te volgen. Houdt u er rekening mee dat de eerste 3 tot 5 dagen de pijn op zijn hevigst is en daarna zal afnemen.