We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden.
De opname van zuurstof in het bier, beslag en de wort kan leiden tot oxidatie. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder wordt. Bij oxidatie krijgt het bier een wat muffige smaak en een aroma van karton. Des te minder zuurstof er in het bier wordt opgenomen tijdens het brouwproces, hoe langer de smaak goed blijft.
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.
Maar uit het experiment bleek dat zowel bier als wijn de planten dramatisch aantast. Dat komt niet door de alcohol, maar door het hoge suikergehalte in deze dranken. Dit stimuleert de groei van bacteriën en schimmels bij de wortels van de plant. Zij kunnen de plant ernstig beschadigen of zelfs doden.
Hoe warmer de opslagplek is, hoe sneller nare smaken in het bier ontstaan. Je moet bier nooit lang warmer dan tussen de 20 en 25 graden Celsius laten worden. Wanneer je een krat een middagje in de zon zet, kan het na een paar uur al niet meer lekker zijn.
Alcohol heeft invloed op het gedrag omdat het een verdovend effect heeft op de hersenen. Als je alcohol drinkt, raak je ontremd: je kan vrolijker worden en meer gaan praten. Ook kan het zijn dat je meer gaat drinken dan je van plan was. Je reageert trager op dingen en ziet minder goed.
Diarree na alcohol drinken
Diarree na alcohol ontstaat door een combinatie van factoren. Alcohol is slecht voor je darmen en zorgt ervoor dat je darmslijmvlies ontstoken raakt. Bovendien maak je meer maagzuur aan door alcohol, dat je darmen nog verder aantast.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.
Het is het resultaat van de nagisting op fles, waarbij de brouwer, na de botteling, nog een lepeltje gist en suiker toevoegt. Deze gist maakt dan nog een klein beetje alcohol en koolzuur en dat zorgt ervoor dat het bier een mooie bubbeling heeft. Dit gist is niet, zoals vaak geclaimd, slecht om te drinken.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Voer een flesje bier met 0,5 liter inhoud en kamertemperatuur in een vriezer met drie sterren, kunt u meestal veilig tot 30 minuten kan er zijn. Dan zal het bier koel en niet bevroren zijn. Voor al pre-gekoeld bier moet u rekenen op een maximum van 20 minuten.
De vlokken die je ziet drijven in je bier zijn vaak samengeklonterde eiwitdelen. Soms zitten er ook wat hopdeeltjes of gistcellen bij. Gedurende de loop der tijd klonten deze samen en zakken ze naar de bodem.
Tijdens het brouwproces wordt vooral bij donker gekleurde bieren, zoals bokbier en oud bruin, dextrine geproduceerd. Gist kan dextrine niet fermenteren en dextrine wordt door darmbacteriën omgezet in geurend gas.
Overmatig alcoholgebruik kan ervoor zorgen dat het slijmvlies van de maag beschadigd raakt en dat je meer maagzuur in je maag krijgt. Overmatig maagzuur kan tot maagklachten leiden.
Als je bier, wijn of sterkedrank drinkt, maken je nieren meer urine aan. Daarom moet u vaker naar de wc naarmate u meer alcohol drinkt. Wat ook niet helpt: alcohol vermindert het signaal naar de hersenen dat de blaas vol zit. De kans op ongewild urineverlies wordt zo veel groter.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Vandaar dat bierflessen vaak donkerbruin of donkergroen van kleur zijn. De THT-datum (tenminste houdbaar tot) is een richtlijn voor de uiterste drinkdatum. Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
Gewoon op het bovenste plankje of bovenin de deur dus, daar blijft de smaak het beste bewaard zonder dat het snel bederft.