Behangplaksel (de gewone soorten althans) bestaat grotendeels uit cellulose, en dus m.i. onschadelijk voor het milieu. Je kunt dat sterk verdunnen met water, goed roeren en dan door de WC spoelen. Je kunt de plaksel overigens nog enkele weken bewaren, mits goed afgesloten. Daarna gaat het vaak schimmelen.
Dat doe je bij de restafval. Gooi de overgebleven behanglijm, die jij wilt weggooien, in een afgesloten verpakking. Bijvoorbeeld in een emmertje of bakje met deksel, en deponeer dit in de prullenbak. Zorg dat het goed is afgesloten zodat het niet leeg loopt in de vuilniszak.
Behanglijm bewaren
Behanglijm kun je wel een jaar bewaren, het mag alleen niet bevriezen. Als het stinkt weggooien. Poederlijm die niet aangemaakt is is onbeperkt hodubaar als het niet vochtig wordt.
Zo verwijder je behanglijmresten
Het is eigenlijk vrij simpel. Behanglijm lost namelijk op met water. Dit betekent dus dat je het met alleen water er al af kan krijgen. Vul een emmer met water en veeg met de spons over de muur heen.
Behangplaksel gooi je in een gesloten verpakking weg bij het restafval. Meer informatie over het weggooien van producten vind je op de website van Milieu Centraal.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Het hoofdbestanddeel van behangplaksel is zetmeel of/en methylcellulose. Belangrijke eigenschappen van deze lijm zijn dat deze (uiteraard) moet plakken en eenvoudig zelf aangemaakt moet kunnen worden. Om het behang netjes te kunnen plakken mag behangplaksel niet klonteren.
Je kan heet water met een paar druppels afwasmiddel en één á twee eetlepels zuiveringszout prima gebruiken als oplossing om behanglijm te verwijderen. Wat je ook zou kunnen gebruiken is natriumfosfaat, een industrieel schoonmaakmiddel. Dit is niet zo goed voor het milieu, dus probeer eerst het water met afwasmiddel.
Behanglijm Verwijderen Met Biotex
Doe een schepje Biotex in warm water, spuit dit met een plantenspuit bijvoorbeeld, op de muur. Laat dit even inweken en verwijder de behanglijm van de muur met een plamuurmes.
Behanglijm kunt u het beste bewaren in een afsluitbare glazen of kunststof pot waarbij er niet te veel lucht bij kan komen. De grootte van de pot moet dus aansluiten bij hoeveelheid lijm. Het beste bewaar je behanglijm op een droge koele plaats waar het niet vriest.
Hoe dik moet behanglijm zijn? Meestal staat er op de verpakking wat de juiste verhouding is. Sowieso is het belangrijk dat er geen brokken meer in de lijm zitten want anders krijg je bobbels in het behang aan de muur.
Behanglijm is niet giftig.
Meestal kun je die weer inleveren bij je apotheek. Zo niet, dan kun je medicatie inleveren bij de milieustraat.
Is de secondelijm al helemaal hard geworden? Dan kun je wat nagellakremover met aceton of zelfs pure aceton erbij pakken. Druppel wat van de vloeistof op de plek met lijm en laat deze een paar seconden intrekken. Pas op!
Dat betekent : De lijmvlekken inwrijven met afwasmiddel (puur), ca 10 minuten laten inwe(r)ken en vervolgens afnemen.
De goedkoopste manier van behang verwijderen is weken met een sopje. Gebruik warm water en deponeer hier een flinke scheut azijn, biotex of afwasmiddel in. Gebruik een spons en begin om de eerste banen flink nat te maken.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Breng de behanglijm aan
Breng de lijm op de muur aan met een roller. Smeer de behanglijm iets breder dan de breedte van de behangstrook. Tip! Werk bij een muur met een raam altijd van het raam af.
De lijm maken
Meng twee delen water met een deel bloem. Dus twee kopjes water met een kopje bloem. Het is slim om de bloem te zeven voordat je deze gebruikt, zodat je geen klonten krijgt. Voeg er wat zout aan toe om gisten tegen te gaan.
Doe 1 deel water in een pannetje en breng het aan de kook. Meng het andere deel water met bloem en suiker (zout kan je ook gebruiken) in een apart bakje en zorg dat het goed glad wordt. Doe dit mengsel vervolgens in het kokende water en blijf goed door roeren voor ongeveer 5 minuten.