Antwoorden (2) Nee, aluminiumfolie kan schade toebrengen aan je kookplaat.
Huishoudelijke folie is veel dunner dan de huiddiepte in aluminium bij de frequenties die worden gebruikt door een inductiekookplaat. Hier is de folie gesmolten waar het werd blootgesteld aan de lucht nadat er stoom onder was gevormd. Fabrikanten van kookoppervlakken verbieden het gebruik van aluminiumfolie in contact met een inductiekookplaat .
Aluminiumfolie is een metaalmateriaal dat, in tegenstelling tot andere brandbare materialen zoals hout en papier, niet brandbaar is. Bij gebruik van aluminiumfolie in de keuken zal er dus geen brand ontstaan doordat de aluminiumfolie vlam vat.
Tijdens het bakken van bijvoorbeeld een visje kan het voorkomen dat er allemaal spetters op je fornuis terechtkomen. Dit kan je voorkomen door je fornuis af te dekken met een laagje aluminiumfolie onder de gaspitten. Deze kan je er na het bakken weer afhalen en zo blijft je fornuis helemaal spik en span!
Zo controleer je of je oude pan geschikt is voor inductie
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
U veroorzaakt geen schade aan uw kookplaat of uw pan, maar de brander zelf gaat gewoon niet aan, dus uw pan wordt niet heet . Dit komt omdat elke pan die op een inductiekookplaat wordt gebruikt, gemaakt moet zijn van of een bodem moet hebben die magnetisch materiaal bevat, wat effectief het circuit binnen de kookplaat voltooit.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Folie kan warmte vasthouden of smelten, wat kan leiden tot schade aan het product en een schok of brandgevaar. Elektrische stralingskookplaten: Gebruik geen aluminiumfolie op of in de buurt van een stralingskookplaatbrander . De hitte van de brander zal de aluminiumfolie aan het glasoppervlak laten smelten.
Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Massieve stukken metaal branden niet snel.
Aluminiumfolie vat geen vlam in een oven, op de grill of zelfs in een kampvuur. Het kan echter wel branden — hoewel sterretjes eigenlijk aluminium als brandstof gebruiken . In een sterretje is het aluminium in poedervorm.
Het korte antwoord is: ja, aluminiumfolie is over het algemeen veilig in de oven. Het materiaal kan hoge temperaturen verdragen en geleidt de warmte goed. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je nooit de bodem van de oven met de aluminiumfolie bedekt.
Glas en keramiek
Deze materialen geleiden geen elektromagnetische velden en zijn daarom niet geschikt voor inductiekookplaten.
"De meeste inductiekookplaten verwarmen geen koperen of aluminium pannen, omdat het magnetische veld geen geconcentreerde stroom kan produceren . Inductiekookplaten van "volledig metaal" gebruiken veel hogere frequenties om dat effect te overwinnen."
Niet doen: Uw kookgerei over uw kookplaat slepen
Wees voorzichtig bij het verplaatsen van potten en pannen van en naar uw kookplaat - ze slepen kan het oppervlak krassen of beschadigen (dat gebeurt gemakkelijk als u voor de troepen kookt!). Zorg ervoor dat u ze eraf tilt. Zorg ervoor dat u het juiste type kookgerei voor uw kookplaat gebruikt.
Nee, aluminiumfolie mag niet in contact komen met het elektrische fornuis, omdat het kan smelten en de kookplaat kan beschadigen . U kunt middelzware aluminium pannen met deksels gebruiken.
Aluminiumfolie is hittebestendig, dus geschikt om in de oven te leggen en bijvoorbeeld op de barbecue. Ook kun je er gerechten mee warmhouden. Plastic vershoudfolie kan niet tegen hitte – maar daarmee kun je een gerecht wel zo goed als luchtdicht afsluiten.
Een strategie die tot veel discussie heeft geleid, is het bekleden van de kookplaat met aluminiumfolie. Deze gewoonte wordt vaak toegepast om het schoonmaken te vergemakkelijken .
Waar is aluminiumfolie wél goed voor
Aluminiumfolie om te koken: kan je gebruiken om voedsel te bereiden in de oven, op de barbecue of op de grill. Je kan vis, vlees en groenten in de folie wikkelen en dan op de grill of in de oven plaatsen.
Er wordt gezegd dat aluminium tijdens het koken in het voedsel terechtkomt, maar de hoeveelheid is erg laag en wordt als veilig beschouwd . Het lichaam verwerkt en scheidt die hoeveelheid aluminium op natuurlijke wijze uit, waardoor de toxiciteit van de stof wordt voorkomen. Bovendien vermindert de moderne geanodiseerde laag de uitloging, waardoor het veilig is.
Daarnaast is aluminiumfolie ook een handig hulpje tijdens het schilderen. Je draait de folie bijvoorbeeld makkelijk om een deurknop heen. Het blijft perfect zitten en als de verf rondom is gedroogd, haal je het er makkelijk af. Aluminiumfolie is ook tijdens het barbecueën onmisbaar.
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.
Controleer of je de juiste pannen gebruikt. De kookzone is groter dan de diameter van de panbodem en herkent de pan hierdoor niet. Controleer of je de juiste pannen gebruikt op de juiste zones. Probeer een pan met een grotere bodemdiameter en controleer of de inductie zone functioneert.
Kun je alle vier de kookzones op een inductiekookplaat gebruiken? Ja, de meeste inductiekookplaten laten je alle kookzones tegelijk gebruiken .